Kangavar

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kangavar كنگاور
Az Anahita templom maradványai
Az Anahita templom maradványai
Közigazgatás
Ország Irán
Tartomány Kermánsáh
Körzethívószám 0837
Népesség
Teljes népességismeretlen
Elhelyezkedése
Kangavar كنگاور (Irán)
Kangavar كنگاور
Kangavar كنگاور
Pozíció Irán térképén
é. sz. 34° 30′ 16″, k. h. 47° 57′ 55″Koordináták: é. sz. 34° 30′ 16″, k. h. 47° 57′ 55″
A Wikimédia Commons tartalmaz Kangavar كنگاور témájú médiaállományokat.

Kangavar (perzsa nyelven کنگاور; Kangāvar, (az ókori időkben Congobar) egy város Iránban, Kermánsáh tartományban. Kangavar a rendkívül termékeny Kanga-völgy legnagyobb települése. Lakossága a 2006-os népszámlálás adatai alapján 48 901 fő volt.[1]

Fekvése[szerkesztés]

A város Kermánsáh tartomány legkeletibb részén helyezkedik el a Hamadán és Kermánsáh között húzódó út mentén, amely egykoron a Selyemút részét képezte. Hamadántól 75 kilométernyire, Kermásáhtól 96 kilométernyire fekszik.[2]

Története[szerkesztés]

Kangavar 1840-ben
Kangavar város látképe
Kangavar

Kangavar városának területén áll az úgynevezett Kangavar szentély.

A szentély teljes területe mintegy 4,6 hektár. Neve egykor Konkobar néven volt ismert és az Ecbatana (modern Hamadan), Behistun és a Mezopotámiai síkság mentén fekvő út mentén feküdt. Az út áthaladt a Zagrosz-hegységen is.

Kangavar szentélye közelében három kút található, ami azt az elméletet eredményezte, hogy a szentélyt Anahitának, az iráni víz istennőjének szentelték.

A parthiai kor előttről itt nem maradtak fenn régészeti emlékek (bár a helyszín megegyezhet a Behistun-feliratban említett Kunduruš-al is), eredete valószínűleg a 2. század végére; arra az időre nyúlik vissza, miután a pártusok elfoglalták Médiát.

Leírása[szerkesztés]

A szentély valójában egy alacsony, természetes hegy egy négyzet alakú terasszal, amely egy másik mintegy 3 és fél méter magas terasz alapját képezte, oszlopsorokkal is körülvéve. A harmadik teraszt maga a szentély foglalta el: egy négyzet alakú épület, amely egy oltárt és egy négyzetes kultikus termet tartalmazott. A komplexum egy alacsony ziggurathoz hasonlítható.

A négyzet alakú terasz kb. 220 x 220 méter (az északi oldal nem feltárt, ott egy mecsettel rendelkező falu található, amely folytatja a telep kultikus funkcióját). A terasz kb. 5 méter magas volt, és egy dupla lépcsővel érhető el, amelyet úgy tűnik, hogy Persepolis lépcsői inspiráltak.

A szentélytől keletre több partihiai koporsókat tartalmazó sírt is feltártak. A területen 1968 óta rendszeres ásatások zajlanak.

Hivatalosan „Kangavar történelmi műemléke”-ként szerepel, és a helyszín a Világörökség része javaslatai közt is szerepelt.

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Census of the Islamic Republic of Iran, 1385 (2006) (angol nyelven) (Excel). Iráni Iszlám Köztársaság. [2011. november 11-i dátummal az eredetiből archiválva].
  2. Wolfram Kleiss, "Kangavar" in Encyclopaedia Iranica

Források[szerkesztés]

  • Azarnoush, Massoud (1981) "Az ásatások a Kangavarban", az iráni régészeti közlemények. Neue Folge (Berlin), 14. kötet, 69-94. Oldal.
  • Kangavar. In: Ehsan Yarshater (szerk.): Encyclopædia Iranica (angol, hivatkozásokkal együtt)
  • A romok leírása a turizmus szempontjából (angol)
  • Kangavar történelmi emléke (whc.unesco.org) (angol)