Kangavar

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A helyszín szerepel az UNESCO világörökségi javaslati listáján
Kangavar كنگاور
Az Anahita templom maradványai
Az Anahita templom maradványai
Közigazgatás
Ország Irán
Tartomány Kermánsáh
Körzethívószám 0837
Népesség
Teljes népesség51 352 fő (2016)[1]
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 34° 30′ 16″, k. h. 47° 57′ 55″Koordináták: é. sz. 34° 30′ 16″, k. h. 47° 57′ 55″
A Wikimédia Commons tartalmaz Kangavar كنگاور témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Kangavar (perzsa nyelven کنگاور; Kangāvar, (az ókori időkben Congobar) egy város Iránban, Kermánsáh tartományban. Kangavar a rendkívül termékeny Kanga-völgy legnagyobb települése. Lakossága a 2006-os népszámlálás adatai alapján 48 901 fő volt.[2]

Fekvése[szerkesztés]

A város Kermánsáh tartomány legkeletibb részén helyezkedik el a Hamadán és Kermánsáh között húzódó út mentén, amely egykoron a selyemút részét képezte. Hamadántól 75 kilométernyire, Kermásáhtól 96 kilométernyire fekszik.[3]

Története[szerkesztés]

Kangavar 1840-ben
Kangavar város látképe
Kangavar

Kangavar városának területén áll az úgynevezett Kangavar szentély.

A szentély teljes területe mintegy 4,6 hektár. Neve egykor Konkobar néven volt ismert és az Ecbatana (modern Hamadan), Behistun és a Mezopotámiai síkság mentén fekvő út mentén feküdt. Az út áthaladt a Zagrosz-hegységen is.

Kangavar szentélye közelében három kút található, ami azt az elméletet eredményezte, hogy a szentélyt Anahitának, az iráni víz istennőjének szentelték.

A parthiai kor előttről itt nem maradtak fenn régészeti emlékek (bár a helyszín megegyezhet a Behistun-feliratban említett Kunduruš-al is), eredete valószínűleg a 2. század végére; arra az időre nyúlik vissza, miután a pártusok elfoglalták Médiát.

Leírása[szerkesztés]

A szentély valójában egy alacsony, természetes hegy egy négyzet alakú terasszal, amely egy másik mintegy 3 és fél méter magas terasz alapját képezte, oszlopsorokkal is körülvéve. A harmadik teraszt maga a szentély foglalta el: egy négyzet alakú épület, amely egy oltárt és egy négyzetes kultikus termet tartalmazott. A komplexum egy alacsony ziggurathoz hasonlítható.

A négyzet alakú terasz kb. 220 x 220 méter (az északi oldal nem feltárt, ott egy mecsettel rendelkező falu található, amely folytatja a telep kultikus funkcióját). A terasz kb. 5 méter magas volt, és egy dupla lépcsővel érhető el, amelyet úgy tűnik, hogy Persepolis lépcsői inspiráltak.

A szentélytől keletre több partihiai koporsókat tartalmazó sírt is feltártak. A területen 1968 óta rendszeres ásatások zajlanak.

Hivatalosan „Kangavar történelmi műemléke”-ként szerepel, és a helyszín a Világörökség része javaslatai közt is szerepelt.

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. جمعیت به تفکیک تقسیمات کشوری (perzsa nyelven). (Hozzáférés: 2023. október 29.)
  2. Census of the Islamic Republic of Iran, 1385 (2006) (angol nyelven) (Excel). Iráni Iszlám Köztársaság. [2011. november 11-i dátummal az eredetiből archiválva].
  3. Wolfram Kleiss, "Kangavar" in Encyclopaedia Iranica

Források[szerkesztés]

  • Azarnoush, Massoud (1981) "Az ásatások a Kangavarban", az iráni régészeti közlemények. Neue Folge (Berlin), 14. kötet, 69-94. Oldal.
  • Kangavar. In: Ehsan Yarshater (szerk.): Encyclopædia Iranica (angol, hivatkozásokkal együtt)
  • A romok leírása a turizmus szempontjából (angol)
  • Kangavar történelmi emléke (whc.unesco.org) (angol)