Kanadai Magyar Hokiklub

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A Kanadai Magyar Hokiklub vagy röviden KMH, egy Budapest XI. kerületi jégkorong egyesület. Jelenleg működő formáját 2012-ben érte el.

Története[szerkesztés]

Kezdeti évek[szerkesztés]

A Skorpiók jégkorongcsapat 1998-óta létezik, jelenlegi formáját 2012-ben nyerte el, amikor a kanadai hokiiskola és a Hockey Canada mellett döntött a klub. Az 1998-ban összeállt, a SONY PSX NHL 98-at valódi hokira cserélő Skandináv Skorpiók csapatának lelkes amatőr játékosai a ma is aktívan játszó, többszörös Magyar Bajnok KMH Budapest nevű csapatainak ősét alkották. A Skandináv Skorpiók első ízben az 1998-as MAJL (Magyar Amatőr Jégkorong Liga) 15 csapatos bajnokságában léptek pályára - és a 15. helyen végeztek A felnőttek csapata 2011-ben és 2013-ban megnyerte a TAJB (Teljesen Amatőr Jégkorong Bajnokság) versenysorozatát. A 2014-re AHL-re (Amatőr Hoki Liga) változott nevű bajnokságban a 3. helyen végeztek, de ugyanebben az évben a csapat az első alkalommal indított Magyar Jégkorong Szövetség OB IV bajnoki címével vigasztalódott.

2014/15-ben az AHL mellett ismét indult a csapat az MJSZ bajnokságaiban, az OB IV-ben és az OB III-ban is, így ott is kipróbálhatták a skandináv légiósokkal is megerősített csapatot. Ebben a két bajnokságban az idei évig 3, illetve 2 bajnoki címmel rendelkeznek. Az újraszervezés óta Az utánpótlás nevelő egyesület 2012-es újraszervezésével elsődleges célul tűzték ki a gyermekek egészséges fejlődésének biztosítását, elsősorban a jégkorong által. A KMH-nál kiemelten fontosnak tartják, hogy a fizikai kondíció és egészség megőrzése mellett a fiataloknak megtanítsák a csapatszellem, a közös célokért való küzdés, és ezeknek az egyéni érdek fölé rendelésének örömét, de ugyanúgy a kudarcok feldolgozásának egészséges módját is.

Az újraszervezés óta[szerkesztés]

Az egyesület mai, végleges formáját 2012-ben nyerte el, amikor a korábbi alapokon a kanadai jégkorongiskola meghonosítását tűzték ki célul. Az újraszervezés évében mindössze az U8, U10, U12 és U14-es korosztályokban tudott a klub csapatokat indítani a bajnokságban. Mára elérték, hogy U8-tól kezdve a felnőttekig kivétel nélkül minden korosztályban vannak versenyző csapataik. Játékosaik számára egész évben biztosítják a rendszeres edzési lehetőséget.

Céljuk, hogy minél több gyerekkel megszerettessék ezt a látványos sportot, amelyet nemcsak űzni izgalmas, de nézni is rendkívül szórakoztató. Nemcsak azokat a gyerekeket várják, akik versenyszerűen szeretnék űzni a jégkorongot, hanem azokat is, akiknek egyszerűen csak fontos a rendszeres mozgás, sportolás. Közhasznú egyesületként, de teljesen önfinanszírozó módon teremtik meg a folyamatos minőségi munkához szükséges forrásokat. Ebben természetesen nagy segítségükre van a látványcsapatsport támogatási rendszere. Programjuk hosszú távra szól, első eredményei néhány éven belül várhatók.

Céljuk, hogy a magyar jégkorong számára jelentős számú játékos bázist alakítsanak ki. Azok a gyerekek pedig, akik jégkorongozni mennek, elmondhatják magukról, hogy a legmegfelelőbb egyesületbe igazoltak. 2012-ben a XI. kerületi Tüskecsarnokban megnyitották Buda első versenysportra alkalmas jégpályáját. Ezen a bázison megkezdték a XI. és XII. kerületben a jégkorong utánpótlás felépítését azzal a céllal, hogy egy meghatározó utánpótlás csapat kialakításával segítsék a jégkorongsport fejlődését. 2012-ben stratégia szövetséget hoztak létre a MAC Budapest Jégkorong Akadémiával és a Jégkert SE-vel. Ily módon elhivatott játékosainak teljes játékos életpályát tud az egyesület kínálni.
A Tüskecsarnok teljes befejezésének megkezdésével egy időben fontos szövetségest találtak a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem személyében. Az egyetemet egy közös fejlesztési javaslattal kereste meg a KMH. Andor György és Péhl Gábor aktív közreműködésének és segítségének eredményeképpen a BME Sportközpontot egy könnyűszerkezetes mobil csarnokkal és jégpályával gazdagíthatta a klub. Így az egyesület 2013 őszétől a Bogdánfy Ödön utcai sporttelepen talált otthonra.
A szakmai munkát a neves kanadai szakember Bob Leslie irányításával, a Magyar Jégkorong Szövetséggel együttműködve végzi az egyesület. Vállalt céljuk a Hockey Canada elveinek meghonosítása, elterjesztése. Kiváló és tapasztalt kanadai, finn és magyar edzőik mellett támaszkodnak a Testnevelési Egyetemen tanuló tehetséges fiatalok és a jégkorongsport meghatározó személyiségeinek szakmai felkészültségére is.

Vezetőedzők[szerkesztés]

U8 - Vitárius Károly
U10 - Dombauer Péter
U12 - Ancsin László
U14 - Rusznyák Szilárd
U16 - Ozsváth Ádám
U18 - Dusan Kapusta
U20 - Sille Tamás
Férfi felnőtt - Stefan Mega
Női EWHL - Mika Väärälä
Női DEBL - Fodor Zoltán
OBIII-OBIV-AHL - Bóta Gusztáv
AHL 2 (Anyukák, apukák) – Vitárius Károly

Csapatvezetők[szerkesztés]

U8-U16 – Sándorfi Réka
U18 – Kiss Gábor
U20 – Siklósi András
Felnőtt férfi – Katrics Petra
Felnőtt női – Márton Laura
Férfi OBIII, OBIV, AHL – Cziller Andrea

Bajnokságok[szerkesztés]

Az egyesület utánpótlás csapatai a saját korosztályuknak megfelelő magyar bajnokságokon vesznek részt, egészen az U20-as korosztályig.
Az U18-as és U20-as csapatok a magyar bajnokságon kívül Ausztriában is részt vesznek bajnokságokon. Az U18-as csapat az osztrák EBJL-ben (Erste Bank Juniors League) versenyez, míg az U20-as csapat megméretteti magát az EBYSL (Erste Bank Young Stars League) keretein belül.
A KMH felnőtt férfi csapata a szlovák liga 2-ben indult a 2016/2017-es szezonban a Magyar Kupán kívül. Ez az első év, hogy az egyesület felnőtt férfi csapatot indított a bajnokságban.
A KMH női csapata a hazai bajnokságon (OBI, OBII) kívül három nemzetközi bajnokságban is részt vesz. Ezek az EWHL, EWHL Supercup és a DEBL.
Az EWHL (Elite Women’s Hockey League) egy osztrák bázisú nemzetközi bajnokság, melyben 8 csapat versenyez 5 különböző országból (Ausztria, Kazahsztán, Magyarország, Olaszország, Szlovákia).
Az EWHL Supercup-ot 2011-ben hozták létre azzal a céllal, hogy az EWHL top csapatai megmérethessék magukat más eredményes európai csapatokkal. A 2016/2017-es szezonban 9 csapat vesz részt ebben a sorozatban.
A DEBL (Dameneishockey-Bundesliga) a női csapatok legmagasabb ligája Ausztriában. 2004 óta létezik. A 2016/2017-es szezonban 8 csapattal folyik a bajnokság.

Skorpió XI. Program[szerkesztés]

A Kanadai Magyar Hokiklub Skorpiók XI korcsolya- és jégkorongoktatás programja az egyesület egyik legfontosabb utánpótlás toborzó csatornája. Ebből adódóan meghatározó fontossággal bír, hogy a gyerekek, a szülők és a kísérő tanárok visszajelzéseit figyelembe véve, fejlesszék és finomítsák a program működését. A program minden résztvevője azért tevékenykedik, hogy a gyerekek minél jobban érezzék magukat a jégen és minél inkább megtanuljanak korcsolyázni, jégkorongozni. A programban a XI. kerület tíz különböző általános iskolája vesz részt. Hetente kétszer óvodák csoportjai is járnak a jégkorongoktatásra.
A legfőbb cél a kerület sportéletének fellendítése, különös tekintettel a jégkorong sportágra. Szakképzett, komoly jégkorongos múlttal rendelkező oktatók segítik a gyerekek fejlődését, az alapok elsajátítását.

A XI. kerületi Tüskesátor pályáján kívül időszakos pályákat is működtet az egyesület. Ezek Veresegyházán, illetve az I. kerületben a Naphegyen találhatóak. Ezen pályák célja, hogy a téli időszakban a környező óvodákat és iskolákat bevonják a délelőtti korcsolyaoktatásba, ezzel bővítve azon gyermekek számát, akik később a korcsolyázást megkedvelve szívesen csatlakoznak az egyesület jégkorongedzéseihez is. Az egyesület a legkisebb korosztályoktól kezdve tart edzéseket, nyújt versenyzési lehetőséget a játékosoknak, így azok, akik a délelőtti oktatás alatt megszeretik a jégkorongot, a későbbiekben a délutáni korosztályos edzésekbe is bekapcsolódhatnak, hogy minél magasabb szintre fejlesszék a jégkoronghoz szükséges képességeiket. Ez jó lehetőség az utánpótlásbázis növelésére a legkisebb korosztálytól kezdve.

Bárdos sportosztály[szerkesztés]

A délelőtti program kapcsán kell megemlíteni a Lágymányosi Bárdos Lajos Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolát, mellyel a Kanadai Magyar Hokiklub a 2015/2016-os tanévtől kezdve közösen sportosztályt indított az első évfolyamon, melyet a sikeres együttműködésnek köszönhetően a következő évben is folytattak. A jelenlegi tervek szerint a következő tanévekben is indítanak egy-egy sportosztály, így a 4. évfolyamig összesen négy ilyen osztály lesz.
A sportosztályok a testnevelésórák keretein belül heti 3 alkalommal vesznek részt jeges edzésen a KMH délelőtti oktatásán, valamint heti egy tornatermi edzésük is van, mely főleg a korosztály speciális képzésén alapul.
Lehetőségük van a tanulóknak az egyesület délutáni korosztályos edzéseinek látogatására is, így kifejezetten sok jégen eltöltött idővel rendelkezhetnek, mely jó alapot biztosít nekik a fejlődésre.
Kezdetben az edzések célja a jégkorong sportág megszerettetése, az alapok elsajátíttatása, valamint az, hogy ez a mozgás hozzájáruljon a gyerekek testi, szellemi fejlődéséhez egyaránt.
A magasabb évfolyamokon már előtérbe kerül a technikai fejlesztés, az erőnlét javítása, és a sportban való gondolkodás kialakítása is.
Az egyesület, valamint az általános iskola közös célja, hogy a gyermekeket már kiskoruktól kezdve a sportos életmódra szoktassák, megtanítsák nekik, hogyan kell csapatban dolgozni, egy közösségben együttműködni. Ezen kívül kiemelt jelentőségű, hogy a jégkorong utánpótlásbázisát erősítsék ezen az úton is.

Női csapat[szerkesztés]

Új korszak kezdődött nemcsak a klub, de a magyar női jégkorong történetében is, amikor 5 év kihagyás után az egyesület és a KMH Sport Kft. a 2012/13 szezonban ismét magyar csapatot nevezett az osztrák bázisú EWHL (Elite Women's Hockey League) bajnokságba.
A 2014/15 szezonban a nagyobb sikerek reményében kanadai és amerikai játékosokkal erősítették meg a csapatot, neves külföldi és magyar edzőkre bízták az irányítást. Hajszállal lemaradva a kisdöntőről az EWHL 5. helyén végeztek, majd ezután a magyar OB I döntőjében két győzelemmel bajnoki címet szereztek a Tüskecsarnokban.
2015/2016-ban egy szlovák és két kanadai légiós is csatlakozott a női csapathoz, és lettek fontos tagjai a keretnek. Fodor Zoltán volt a vezetőedző abban az évben. Sikerült megszerezniük a szezonban a magyar bajnoki címet. Az EWHL-ben a 4. hely lett az övék, mely történelmi siker, hiszen a csapat ekkor jutott be első alkalommal a legjobb négy csapat közé. Ezzel az eredménnyel hozzájárultak a magyar női jégkorong fejlődéséhez.
A 2016/17-es szezon elején Mika Väärälä lett a női csapat vezetőedzője. Ő korábban finn és osztrák korosztályos válogatottakkal is foglalkozott. Azóta az ő irányítása mellett készül a női csapat, melyhez további légiósok csatlakoztak. A keretnek így ma szlovák, osztrák és kanadai tagjai is vannak.
Ebben az idényben a csapat kimagasló eredményt ért el. A DEBL bajnokság első helyét sikerült megszerezniük, illetve az EWHL legjobb négy csapata közé kerültek. A hazai bajnokságok 1. helyeit is a KMH csapatai szerezték meg.

A női felnőtt csapaton kívül a fiatalabb lányokra is nagy figyelmet fordítanak a KMH-nál. Az egyesület 10-16 éves lányai a Development Tour különböző állomásain mérettetik meg magukat az idény során. Ennek a programnak a célja, hogy folyamatosan fejlesszék a lányok jégkorongtudását.
Az utánpótlás korú női játékosok számára motivációt ad a Méri Janka Emléktorna, melyet az egyesület már második éve rendez meg. A 2016/2017-es szezonban ez az esemény a Development Tour utolsó állomása. A többnapos nemzetközi torna nagyszerű lehetőséget nyújt a kezdő (1-4 éve jégkorongozó) női játékosoknak, hogy tudásukat összemérhessék, és versenykörülmények között fejlődhessenek. A torna különlegessége, hogy csak lányok vehetnek részt rajta.

Szlovák Liga[szerkesztés]

A klub a 2016/17-es szezonban indított először felnőtt férfi csapatot a bajnokságban. Hazai szinten a Magyar Kupában, külföldön pedig a Szlovák liga 2-ben mérettetik meg magukat.

AHL 2 csapat[szerkesztés]

A családi hangulatot az egyesületnél tovább fokozza, hogy két éve a jégkoronggal foglalkozó gyermekek szülei közül többen úgy gondolták, hogy ők is át szeretnék élni azokat az élményeket, melyeket gyermekeik. Ennek köszönhetően az érdeklődő anyukák és apukák is elkezdtek rendszeresen részt venni a Vitárius Károly által vezetett edzéseken. Az idei, 2016/2017-es szezonra eljutottak arra a szintre, hogy csapatukkal elindultak az AHL bajnokságban. Így már a versenyzés hangulatát is átélhetik ők is.

Jelenlegi keretek 2016/2017.[szerkesztés]

Női[szerkesztés]

DEBL[szerkesztés]

Bartl Zsófia
Bikás Luca
Cselényi Viktória
Egyedi Noémi
Faggyas Lilla
Ferik Evelin
Gaitz Hanna
Grkovic Jelena
Holzer Bernadett
Horváth Dominika
Horváth Vanessa
Hullova Sona
Kerekes Kármen
Koczka Jozefina
Kőszegi Petra
Maár Emese
Mórocz Barbara
Müller Márta
Nyers Loretta
Pál Vanda
Pavuk Petra
Preisinger Dorka
Reggel Tímea
Rozsnyai Boglárka
Somfai Borbála
Stróbl Lara
Szamosfalvi Petra
Székely Katinka
Szelényi Lilien
Timár Lotti
Tóth Eszter
Váradi Nikolett

EWHL[szerkesztés]

Averi Nooren
Dabasi Réka
Egyedi Noémi
Faggyas Lilla
Gaitz Hanna
Grkovic Jelena
Holzer Bernadett
Horváth Dominika
Horváth Tifani
Horváth Vanessa
Rónai Alexandra Preisinger Dorka
Sándor-Székely Katinka
Somogyi Vivien
Szamosfalvi Petra
Szelényi Lilien
Tóth Enikő
Ungár Rebeka
Vigilanti Victoria

Férfi[szerkesztés]

EBJL[szerkesztés]

Becze Botond
Bende Dániel
Bobák Gergő
Bogó Zoltán
Csibrák Attila
Eperjessy Zsombor
Gáspár Boldizsár
Glofák Zsombor
Gógán Dominik
Győrbíró Áron
Kalmár Benedek
Kovács Kristofer
Laczkovszki Ámon
Máhr-Stumpf Bonifác
Marosi Máté
Márton Szabolcs
Ozsváth Dominik
Ozsváth Eric
Papcsik Levente
Pataky Tamás
Preisinger Kristóf
Pudleiner Balázs
Szabó-Temple Márk
Szécsi Patrik
Torma Gábor
Tóth Keve Csongor
Tóth Krisztián
Varga Balázs
Veres Marcell

EBYSL[szerkesztés]

Bán Károly
Banga Viktor
Barta Kristóf
Berendi Dominik
Bobák Gergő
Bogó Zoltán
Dévai Zsombor
Fekete Gergő
Fenyvesi Tamás
Fischer Noel
Gadácsi János
Glofák Zsombor
Horváth Dominik
Kaiser Vilmos
Komjáti Gábor
Kővári Dániel
Marosi Máté
Mile Marcell
Nagy Botond
Olasz Dávid
Orosz Martin
Papp Dániel
Pozsár Márk
Sándor Emil
Sándorffy Richárd
Siklósi Botond
Szabó Dániel
Szalkai Simon
Szeredi Gergely
Szűcs István Gábor
Török Péter
Varga Olivér
Veres Marcell
Zekov Áron

Szlovák Liga 2[szerkesztés]

Balla Norbert
Bán Károly
Berendi Dominik
Dorner Benjámin
Fekti Ádám
Fischer Noel
Fodor Zoltán
Fülöp László
Gadácsi János
Hajek Márk
Holéczy Sámuel
Horváth Dávid
Kaiser Vilmos
Kiss Zsolt
Nagy Patrik
Ódry Tamás
Papp Dániel
Pozsár Márk
Rull Henrik
Sándorffy Richárd
Schellin Linus
Szabó Dániel
Szabó Gergely
Szűcs István Gábor
Vajda Zsolt
Varga Olivér