Kambah

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kambah
Közigazgatás
Ország  Ausztrália
Jogállás város
Alapítás éve 1974
Irányítószám 2902
Népesség
Teljes népesség 14 900 fő (2016. aug. 9.)[1]
Földrajzi adatok
Időzóna AEST (UTC+10)
AEDT (UTC+11)
Elhelyezkedése
Kambah (Ausztrália)
Kambah
Kambah
Pozíció Ausztrália térképén
d. sz. 35° 23′ 40″, k. h. 149° 04′ 07″Koordináták: d. sz. 35° 23′ 40″, k. h. 149° 04′ 07″
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Kambah témájú médiaállományokat.

Kambah az ausztrál főváros, Canberra egyik legészakkeletibb elővárosa Tuggeranong kerületben. A város a Mount Taylortól délre helyezkedik el és a Canberra Nature Park övezi. A város Greenway és Wanniassa külvárosok közt fekszik. Északról a Sulwood Drive, keletről az Athllon Drive határolja.

Légifelvétel keleti felől

Kambah alaprajzát tekintve nem kimondottan az a "szomszédság-filozófia" alapján tervezett külváros, mint Canberra egyéb elővárosai, hiszen 1130 hektárnyi területe a legnagyobb mind közül. A várost 1974-ben alapították és ekkor kezdtek lakosai letelepedni. Túlnyomórészt családi házas jellegű épületeket találunk itt. Ez volt Tuggeranong város vonzáskörzetében az első külváros. Eredetileg négy elkülönített külvárost szántak ide, de végül egy lett belőle.

A 2006-os népszámlálás alapján 15779 fő lakik itt.[2] Kambah város nevét Kambah-tanyáról kapta, amely Tuggeranong kerületben fekszik. Kambah város neve a Ngambri klántól ered, aki az európai telepesek megjelenése előtt ezen a földön éltek. Ugyanezt az elnevezést a fővárosra is használják.

A település utcái megtekinthetők a Google Street View (Utcakép) szolgáltatással.

Fontosabb helyek[szerkesztés]

A Parkway átadása 2007. Április 7-én
Kambah Karpet, egy őshonos növényfaj egy változata Acacia dealbata, melyet Kambah Village-ben fedeztek fel

A Murrumbidgee Country klub Kambahban található. A városban teniszpálya, lovaglási lehetőség, a Viking BMX Park, két cserkésztábor és a Kabah gyapjúfonó található.

Templomok A városban több vallási felekezet templomai is fellelhetők, mint a Kambah. St. Stephen's Anglican Church, a St. Thomas Catholic Church, a Christian City Church és a Tuggeranong Baptist Church.

Oktatási intézmények Eredetileg négy darab általános iskola volt a városban, melyek a Mount Neighbour Primary School, a Taylor Primary School, az Urambi Primary School és a Village Creek Primary School. Később megnyílt a St Thomas the Apostle Primary School. A városban a Kambah High School biztosítja a diákoknak a középiskolai oktatást.

Földrajza[szerkesztés]

Kambah ahogyan a Mount Taylor felől látszik

Kambah területének nyugati részén folyik a környék legnagyobb folyója a Murrumbidgee-folyó. A várost a Mount Taylor, az Arawang Hill, a Mount Neighbour, a McQuoids Hill, a Forster Hill és az Urambi Hills hegyei veszik körül. Kambah nagy része a Village Creek völgyében fekszik, de az Allens Creek és a McQuoids Creek völgyébe is átnyúlik, amely már közel van a Murrumbidgee-folyóhoz. A Murrumbidgee-folyón kiváló fürdési lehetőséget kínál a Red Rocks völgyszoros és a Kambah-medence. A Kambah-medence az egyik legfőbb célpontja a dél-canberraiaknak, akik úszni, illetve horgászni szeretnek. A folyóban többféle hal, köztük pontyfélék és környékén pedig sok emlősállat lel menedéket a part menti bozótosokban.[3]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Kambah, Australian Capital Territory című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]

(angolul)