KISS (programtervezési minta)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A KISS (az angol keep it simple, stupid, vagy keep it stupid simple rövidítése) az Egyesült Államok Haditengerészete által 1960-ban megfogalmazott programtervezési minta.[1][2] A KISS elv szerint a legtöbb rendszer akkor működik a legjobban, ha azt egyszerűnek hagyják, és nem teszik egyre bonyolultabbá. Ezért az egyszerűségnek a tervezés egyik fő céljának kell lennie, és kerülni kell az olyan összetételeket, amelyekre nincs szükség. A KISS kifejezést Kelly Johnson repülőgépmérnökhöz társították.[3] A "KISS elv" kifejezés használata 1970-ben volt népszerű.[4] A kifejezés variációi a következők: "Tartsa röviden és egyszerűen", "Tartsa egyszerűen és érthetően",[5] "Tartsa kicsinek és egyszerűnek" , vagy "Tartsd ostobán egyszerűnek".[6]

Változatai[szerkesztés]

Az elv valószínűleg hasonló minimalista fogalmakból származik, mint például Occam borotvája, Leonardo da Vinci "Az egyszerűség a kifinomultság legfelsőbb foka", Shakespeare "A rövidség a szellemesség lelke", Mies Van Der Rohe "A kevesebb több", Bjarne Stroustrup "Egyszerűsítse az egyszerű feladatokat!", vagy Antoine de Saint Exupéry "Úgy tűnik, hogy a tökéletességet nem akkor érik el, ha nincs mit hozzáadni, hanem amikor semmi sem marad hátra." Colin Chapman, a Lotus Cars, alapítója sürgette a tervezőit, hogy "Egyszerűsítsék, majd adjanak hozzá könnyedséget". A Heath Robinson gépek és a Rube Goldberg gépek, amelyek szándékosan túl bonyolult megoldásokat kínálnak egyszerű feladatokra vagy problémákra, humoros példák a "nem KISS" megoldásokra.


A szoftverfejlesztésben[szerkesztés]

 • Ne ismételd magad (DRY)
 • Minimalizmus (számítástechnika)
 • Unix filozófia
 • Arch Linux
 • Chartjunk
 • A szoftverfejlesztési filozófiák listája
 • Reduced Instruction Set Computing
 • A legkevesebb hatalom szabálya
 • Egynél több módja van az elkészítésnek
 • A rosszabb jobb (kevesebb több)
 • Nem lesz szükséged rá (YAGNI)

Lásd még[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

 1. The Routledge Dictionary of Modern American Slang and Unconventional English, Tom Dalzell, 2009, 1104 pages, p.595, webpage: BGoogle-5F: notes U.S. Navy "Project KISS" of 1960, headed by Rear Admiral Paul D. Stroop, Chicago Daily Tribune, p.43, 4 December 1960.
 2. The Concise New Partridge Dictionary of Slang, Eric Partridge, Tom Dalzell, Terry Victor, Psychology Press, 2007, p.384.
 3. Clarence Leonard (Kelly) Johnson 1910–1990: A Biographical Memoir (PDF), by Ben R. Rich, 1995, National Academies Press, Washington, DC, p. 13.
 4. Pit & Quarry, Vol. 63, July 1970, p.172, quote: "as in every other step of the development process, follow the KISS principle — Keep It Simple, Stupid."
 5. Kiss principle definition by MONASH Marketing Dictionary, 1994. november 18. (Hozzáférés: 2016. január 24.)
 6. Kiss Principle. [2011. szeptember 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. február 24.)

Külső linkek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a KISS principle című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.