Közösségi Fajtaoltalmi Hivatal

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Közösségi Fajtaoltalmi Hivatal
Community Plant Variety Office logo.svg

Alapítva 1995. április 27.
Székhely Angers (é. sz. 47° 28′ 10″, ny. h. 0° 32′ 54″)
Közösségi Fajtaoltalmi Hivatal (Franciaország)
Közösségi Fajtaoltalmi Hivatal
Közösségi Fajtaoltalmi Hivatal
Pozíció Franciaország térképén
é. sz. 47° 28′ 10″, ny. h. 0° 32′ 54″Koordináták: é. sz. 47° 28′ 10″, ny. h. 0° 32′ 54″
A Közösségi Fajtaoltalmi Hivatal weboldala

A Közösségi Fajtaoltalmi Hivatal (más néven Közösségi Növényfajta-hivatal), angolul Community Plant Variety Office (rövidítése: CPVO) az Európai Unió által biztosított növényfajta-oltalmi jogok rendszerét irányító szakosított szerv. Önfinanszírozó közösségi ügynökség. 1995-ben alapították. Székhelye Angers, Franciaország. Igazgatója Martin Ekvad. Alkalmazottainak száma 45.

Közösségi növényfajta-oltalom tárgyát képezheti valamennyi növényrendszertani nemzetséghez és fajhoz tartozó fajta, ideértve többek között a nemzetségek és fajok közötti hibrideket is. Közösségi növényfajta-oltalomban részesülhetnek azok a fajták, amelyek megkülönböztethetők, egyneműek, állandóak és újak.[1]

Célja és feladatai[szerkesztés]

A CPVO előmozdítja az innovációt a növényfajták nemesítése terén azáltal, hogy szakszerű és alapos eljárás keretében (megfizethető díjszabás mellett) elbírálja a közösségi növényfajta-oltalom iránti kérelmeket, továbbá segítséget és szakpolitikai iránymutatást nyújt az érdekelteknek oltalmi jogaik érvényesítésében. A valamennyi EU-tagállamra kiterjedő hatályú oltalom biztosítja, hogy a növénynemesítők kutatásra és innovációra fordított beruházásai megtérüljenek. Az oltalom 25 évre szól (30 évre bizonyos burgonyafélék, illetve szőlő- és fafajták esetében).

Szervezeti felépítése[szerkesztés]

A CPVOt elnök vezeti, aki az igazgatási tanácsnak tartozik beszámolási kötelezettséggel. Az igazgatási tanács a 28 EU-ország képviselőiből, az Európai Bizottság képviselőiből, valamint megfigyelőkből áll. Költségvetési szerve az igazgatási tanács.

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]