Ugrás a tartalomhoz

Könny

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Könny
Könnyező gyermek
Könnyező gyermek

A könny (formálisan könnyfilm) a szemhéj belső nyálkahártyáját és a szaruhártyát borító folyadék, amelyet a könnyrendszer termel. Ez a rendszer szekréciós részből (kiválasztó mirigyekből), és a könnycsatornából áll, amely a könnyet az orr felé vezeti. Mennyiségi és minőségi értékeléséhez a lacrymoszkópot használják. Síráskor nagyobb mértékben termelődik könny.

Fiziológiás funkciója

[szerkesztés]
A könnykészülék diagramja és a könnyfilm „előállítása”

A könnyfilm fő funkciói:

 1. Védelem
 2. Kenés
 3. Táplálás
 4. Optikai átlátszóság biztosítása
 5. Tisztítás

Védelem

[szerkesztés]

A könnyfilm a szaruhártya és a kötőhártya, valamint a szemhéj bakteriális fertőzései elleni fő védelmi vonal. Egyenletesen eloszlik a szaruhártya hámján, és védőgátként működik a külső baktériumok ellen.

Kenés

[szerkesztés]

A könnyfilm nyálkahártya komponense a szaruhártya hámja felé kenő funkciót lát el.

Táplálás

[szerkesztés]

A könnyfilm vizes komponense számos, a könnyben oldott anyag hordozójaként működik; oxigén, ionok, szén-dioxid, mucinok, lipidek; a szemfelszín eutrofizációjához és táplálásához nélkülözhetetlen anyagok.

Optikai átlátszóság biztosítása

[szerkesztés]

A könnyfilm nyálkás rétege javítja a szaruhártya felületének optikai tisztaságát. A szaruhártyahám mikrobolyhai a mucin alapjaként szolgálnak, amelyet a szaruhártyabolyhok felszívnak, ami által jobb felületi egyenletességet tesznek lehetővé.

Tisztítás

[szerkesztés]

A könnyfilmen keresztül a külső környezetből származó szennyeződések a könnymirigyek kiválasztó komponense felé áramlanak.

Összetétele

[szerkesztés]

A könnyfilm három egymást követő rétegből áll, amelyek különböző funkciókat látnak el:

 1. nyálkahártya réteg
 2. vizes réteg
 3. lipid réteg

Nyálkahártya réteg

[szerkesztés]

A nyálkahártya a könnyfilm legmélyebb alkotóeleme, amelyet a járulékos nyálkamirigyek termelnek, és lefedi a kötőhártya és a szaruhártya hámsejtjeit. A nyálka feladata, hogy a szaruhártya felületi sejtjeinek mikrobolyhaihoz kötődjön, hogy a szaruhártya egyébként hidrofób felületét hidrofilré tegye.

Vizes réteg

[szerkesztés]

A vizes réteg a könnyfilm középső rétege, és annak nagyzont! <3 részét képezi. Főleg a fő és a járulékos könnymirigyek váladékából állítják elő, és nemcsak elektrolitokból, hanem bizonyos szerves savakból, aminosavakból és fehérjékből is áll, amelyek antibakteriális és enzimatikus funkcióval rendelkeznek. Csökkenti a szem és a szemhéj mozgásából eredő súrlódást, megtisztítja a hámsejteket, puffereli az anyagcsere-hulladékot és eltávolítja a levegőből érkező szennyeződéseket.

Lipidréteg

[szerkesztés]

A lipidréteg a könnyfilm legkülső részét képezi, és zsírokból áll, amelyeket a meibomi mirigyek választanak ki. Feladata, hogy hidrofób gátat képezzen a szemhéj szélén, megakadályozza a könnyfilm kiszivárgását, valamint a szemfelszín hidratáltságának fenntartását az alvási órákban, szabályozva magának a könny vizes rétegének párolgási sebességét is.

Funkcionális különbségek

[szerkesztés]
 • bazális könnyek
 • reflex-könnyek
 • pszichés könnyek: intenzív érzelmi állapotok hatására aktiválódnak, és a többitől eltérően hormonokat tartalmaznak

Bibliográfia

[szerkesztés]
 • Szemészeti optika kézikönyve, AA. VV., Carl Zeiss-kiadás
 • Optometriai és kontaktológiai kézikönyv, Anto Rossetti, szerk. Zanichelli
 • Az anyagok kiválasztásának kritériumai a kontaktológiában, Luigi Lupelli, szerk. Assopto

Fordítás

[szerkesztés]
 • Ez a szócikk részben vagy egészben a Lacrima című olasz Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Kapcsolódó szócikkek

[szerkesztés]