Kórógy

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kórógy (Korođ)
Közigazgatás
Ország  Horvátország
Megye Vukovár-Szerém megye
Népesség
Teljes népesség ismeretlen +/-
Földrajzi adatok
Időzóna CET, UTC+1
Elhelyezkedése
Kórógy (Horvátország)
Kórógy
Kórógy
Pozíció Horvátország térképén
é. sz. 45° 24′ 25″, k. h. 18° 44′ 42″Koordináták: é. sz. 45° 24′ 25″, k. h. 18° 44′ 42″
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Kórógy témájú médiaállományokat.

Kórógy (horvátul Korođ) magyar falu Kelet-Horvátországban, a Valkó (Vuka) folyó bal partján. Közigazgatásilag Tardhoz (horvátul: Tordinci) tartozik.

Történelme[szerkesztés]

Eredetileg vár mellett jött létre. Az írásos források 1290-ben említenek egy sáncokkal körülvett várhelyet, Castrum Kourougy (ultra fluvium Drawe) néven, amely ma is áll Kórógyvárpuszta (Pustara Kolođvar) néven a településtől északra, a hajdani Palacsa-mocsárban. A középkorban Valkó vármegyében találjuk.

A mai Kórógy a törökök kiűzése után alakult ki, azelőtt több kis település állt a mai község területén. Akkoriban jobbágyfalu volt és a valkóvári Eltz gróf tulajdonában.

A trianoni békeszerződés előtt Szerém vármegyéhez tartozott, magyar lakói földműveléssel foglalkoztak. Fejlett volt a lentermesztés, a lenből népi szőttesek és ruházati cikkek készültek. A délszláv háború nagy károkat okozott a településnek: a lakosok elmenekültek, szétlőtt református temploma pedig csak 2001-ben a magyar kormány támogatásával épült újjá. A háború előtt virágzott a magyar hagyományőrzés is, a faluban működik az Ady Endre Művelődési Egyesület.

Népesség[szerkesztés]

A délszláv háború előtt a településnek több mint 800 lakosa volt, az 1991-es népszámlálás szerint 750-en lakták. A lakosok zöme magyar. Felekezeti megoszlás szerint a többség református volt, de élt itt egy nazarénus közösség is.

Nevezetességei[szerkesztés]

  • Református templom, a délszláv háború után újjáépült.
  • Nyolcosztályos magyar tannyelvű iskola

Irodalom[szerkesztés]

  • Kell József (összeáll.) 1994: Kórógy. Zágráb.

Külső hivatkozások[szerkesztés]