Kézdivásárhelyi minorita kolostor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kézdivásárhelyi minorita kolostor
Targu Secuiesc Manastirea Minoritilor.JPG
Település Kézdivásárhely
Ország Románia
Vallás keresztény
Irányzat katolikus
Építési adatok
Stílus barokk
Építés kezdete 18. század
Elhelyezkedése
Kézdivásárhelyi minorita kolostor (Románia)
Kézdivásárhelyi minorita kolostor
Kézdivásárhelyi minorita kolostor
Pozíció Románia térképén
é. sz. 46° 00′ 22″, k. h. 26° 08′ 19″Koordináták: é. sz. 46° 00′ 22″, k. h. 26° 08′ 19″

A kézdivásárhelyi minorita kolostor műemlék épület Romániában, Kovászna megyében. A romániai műemlékek jegyzékében a CV-II-a-A-13290 sorszámon szerepel.

A kézdivásárhelyi Minorita kolostor Háromszék egyik legépebben megmaradt barokk stílusú egyházi épülete. Az úgynevezett emeletes kolostor alapkövét a feljegyzések szerint 1722-ben tették le, de az épület csak 1828-ban készült el teljesen.

Története[szerkesztés]

Ebbe az épületbe az 1690-es évek folyamán a ferencesek telepedtek le, majd később a minorita szerzetesek vették át helyüket. Az úgynevezett emeletes kolostor alapkövét a feljegyzések szerint 1722-ben tették le és 1795-ben hosszú munkálatok után felépült a kolostor hátsó része, illetve az utca felé előrenyúló szárnyai készültek el. A hátralévő része, mely a másik szárny megalkotását illeti 1828-ban teljesedik ki. Itt található a Mária szobor, amely később barokk stílusban mutatja be Jézus anyját pátosszal teli gesztussal az égre tekintve, angyalokkal körülvéve. A Szentháromság tiszteletére szentelt tágas templom mellett egy négyszögű udvart foglal magába a kolostor. Az 1948-as államosítás óta egyre csak romlott az állapota, sőt a mennyezet is több helyen beomlott. Mivel régen tó volt a helyén, ezért a rendház ingatag, agyagos talajon fekszik és mára már statikai problémákkal küzd. A helyi plébánia eddig csak néhány termet tudott felújítani, azonban a kolostor nagyrésze átfogó felújítást igényel, mely a közeljövőben megvalósulásra utal.

Leírása[szerkesztés]

Forrás[szerkesztés]