Kézdivásárhelyi minorita kolostor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kézdivásárhelyi minorita kolostor
TelepülésKézdivásárhely
Ország Románia
Valláskeresztény
Irányzatkatolikus
Építési adatok
Stílusbarokk
Építés kezdete18. század
LMI-kódCV-II-a-A-13290
Elhelyezkedése
Kézdivásárhelyi minorita kolostor (Románia)
Kézdivásárhelyi minorita kolostor
Kézdivásárhelyi minorita kolostor
Pozíció Románia térképén
é. sz. 46° 00′ 22″, k. h. 26° 08′ 19″Koordináták: é. sz. 46° 00′ 22″, k. h. 26° 08′ 19″

A kézdivásárhelyi minorita kolostor műemlék épület Romániában, Kovászna megyében. A romániai műemlékek jegyzékében a CV-II-a-A-13290 sorszámon szerepel.

A kézdivásárhelyi Minorita kolostor Háromszék egyik legépebben megmaradt barokk stílusú egyházi épülete. Az úgynevezett emeletes kolostor alapkövét a feljegyzések szerint 1722-ben tették le, de az épület csak 1828-ban készült el teljesen.

Története[szerkesztés]

Ebbe az épületbe az 1690-es évek folyamán a ferencesek telepedtek le, majd később a minorita szerzetesek vették át helyüket. Az úgynevezett emeletes kolostor alapkövét a feljegyzések szerint 1722-ben tették le és 1795-ben hosszú munkálatok után felépült a kolostor hátsó része, illetve az utca felé előrenyúló szárnyai készültek el. A hátralévő része, mely a másik szárny megalkotását illeti 1828-ban teljesedik ki. Itt található a Mária szobor, amely később barokk stílusban mutatja be Jézus anyját pátosszal teli gesztussal az égre tekintve, angyalokkal körülvéve. A Szentháromság tiszteletére szentelt tágas templom mellett egy négyszögű udvart foglal magába a kolostor. Az 1948-as államosítás óta egyre csak romlott az állapota, sőt a mennyezet is több helyen beomlott. Mivel régen tó volt a helyén, ezért a rendház ingatag, agyagos talajon fekszik és mára már statikai problémákkal küzd. A helyi plébánia eddig csak néhány termet tudott felújítani, azonban a kolostor nagyrésze átfogó felújítást igényel, mely a közeljövőben megvalósulásra utal.

Leírása[szerkesztés]

Források[szerkesztés]