Kép korong

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Kép korong (másként, Puck, Puck puzzle, Bűvös korong, a szabadalmi leírásban "Logikai gerezd játék" korong alakú, egyszemélyes logikai játék (amely lehet más kerékszerű test, vagy gömb is, de a továbbiakban az elterjedt korong kiviteli alakot tárgyaljuk). Megtekinthető például a Museum on Twistypuzzles portálon, a Museum menüpont alatt, Kép korong vagy Puck néven többféle változatban[1]

A korong alakú test, két egyforma részből álló központi elemet, belső korongot és az azt körben gyűrűszerűen körülvevő szegmenseket (ahogy a feltaláló eredetileg elnevezte „gerezdeket”) tartalmaz. A szegmensek száma (kis) páros szám, a leggyakoribb megvalósított változatok hat, nyolc, vagy 12 szegmenssel készültek, de a szegmensek alkothatnak akár több gyűrűt is, több rétegben, így a számuk megsokszorozódhat. Lásd az eredeti szabadalmi leírást „Logikai gerezd játék” címmel, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala e-nyilvántartás vagy e-kutatás adatbázisában.[2]

A szegmensekből álló gyűrű a központi koronghoz mechanikusan kapcsolódik, nem szedhető szét. A szegmensgyűrű a központi korong körül elforgatható, mint egy kerék a tengely körül. A központi korong két része egymáshoz képest szintén elforgatható (180 fokkal) a hozzájuk kapcsolódó fél szegmensgyűrűkkel együtt. A forgatási műveletek segítségével a szegmensek kombinációja változtatható. A szegmensek és a központi korong tetszőleges jeleket, például számokat, betűket, képeket, színeket tartalmazhatnak. Ha a korong két oldalán két kép van, szűkebb értelemben, akkor beszélünk Kép korongról. A játék célja valamely kitüntetett kombináció elérése, például egy kép összerakása (puzzle), a két oldal szétválasztása szín szerint, vagy a szegmenseken lévő számok vagy jelek sorba rendezése.

Nem teljesen azonos, bár hasonló logikájú a hat szegmenses Rubik Ernő Sajt (Rubik’s Cheese), amely a Rubik Ufo (Rubik’s Ufo) elődjének tekinthető. A Rubik Sajt azonban teljesen más mechanikai felépítésű. Lásd a szabadalmi leírást[3] A Rubik Sajtnál nincs központi korong, és a szegmensek száma (egy rétegben) pontosan hat lehet, nem lehet például 10 vagy 12.

A Kép korong története[szerkesztés]

Végh András fizikus feltaláló Budapesten, 1980-ban egy mágneses játékot alkotott, a szabadalmi leírás szerint „Térbeli logikai mágneses játék” névvel,[4] a bejelentés napja: 1980. 12. 08. A játék lényege, hogy a gyűrűszerűen elhelyezkedő mágneses szegmenseket erős mágneses mező tartja egyben, a szegmensek helyét és helyzetét is beleértve. (A szegmensek egybevágóak.) A test befoglaló alakja lehet például gyűrű, korong, henger, gömb, illetve n oldalú szabályos hasáb. A szegmensek felületén különféle jelek, számok, betűk, képek lehetnek, mint a Bűvös korong esetében. A forgatás úgy történik, hogy a szegmensek között a gyűrűt bárhol félbetörjük, és az egyik felét (180 fokkal) elfordítva újra összeillesztjük. A megfelelően kialakított mágneses mező „gondoskodik” arról, hogy a gyűrű megfelelő alakúra és stabilan összeálljon. Bár a tiltott forgatási műveleteket a mágneses mező sem mindig engedi, (szétugranak a szegmensek, ha csalni akarunk) végeredményben a szegmensek teljesen szétszedhetők és így könnyen kirakható a helyes sorrend. Ennek megakadályozása céljából Végh kidolgozott egy mechanikus változatot, a Bűvös korongot (Kép korongot), még 1980 decemberében. Amit az Országos Találmányi Hivatalba 1981. 04. 01-én "Logikai gerezd játék" néven jelentett be.

A szabadalmi rajz nyolcszegmenses, korong alakú, kiviteli alakot ábrázol.

Végh nem talált megfelelő kivitelezőt a korongra.[5] Végül egy műanyag fröccsöntő kisiparos kezdte el gyártani és forgalmazni a játékot, „Kép korong” néven. A játékra kerülő képeket is ő nyomatta a korongra. A kisiparos néhány játékot adott a feltalálónak, amit ő a barátainak szétosztogatott. Ilyen játékot kapott Szentiványi Tibor magyar matematikus is, aki nagy tudója volt a szoliter logikai játékoknak.

Szentiványi Tibor javasolta először a Puck (Puck puzzle) elnevezést.[6] Ez megtalálható a Rubik nemzetközi játékmagazin 2/1983 számában, „Egy új logikai játék: a PUCK” címmel. Ebben a cikkben olvashatunk a játék felépítéséről, céljáról, szabályairól, a lehetséges kombinációkról is. A Puck név két okból is megfelelőnek bizonyult, egyrészt a Bűvös korong méreteiben alig különbözik a jéghokiban használt korongtól (hockey puck), másrészt a Szentivánéji álomban Puck egy tréfás manó, (aki varázsszerével Titániát szerelemre lobbantja az első élőlény iránt, aki a szeme elé kerül). Az a tény, hogy a játéknak lényegében két oldala van lehetővé teszi azt is, hogy a jelek a két oldalon egymás ellentétjei, vagy kiegészítői legyenek: például angyal és ördög, világos és sötét, pozitív és negatív, jó és rossz …

Magyarországon a játékot - beleértve a Kép korongnál alkalmazott konkrét mechanikai megoldást is, - később is feltalálták, lásd például a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala e-kutatás adatbázisában „Térbeli logikai játék” néven, bejelentés 1989. 08. 17. Ez azért furcsa, mert a játék Magyarországon széles körben ismert volt, nem is beszélve a szabadalmi leírásról. Áttekintve a szabadalmi leírásokat és különösen a rajzokat, látható, hogy a későbbi találmány Végh találmányának egyik kiviteli alakja, a mechanikai megoldás lényege változatlan. A 80-as évek elején gyártott Kép korongot - ami egy konkrét kiviteli alak megvalósítása, - szétszedve, szintén erről győződhetünk meg. Ennek ellenére az USA-ban is lehetett szabadalmaztatni a 90-es években. Ma a világon számos változatban gyártják. Erről könnyű meggyőződni, ha az interneten rákeresünk a „Puck puzzle” kifejezésre. Egyébként az eredeti oltalom régen megszűnt.

Játék a gyakorlatban[szerkesztés]

A Puck megvásárlása helyett ajánlható a YouTube-on számos videó, amelyek bemutatják a különböző képekkel és/vagy feliratokkal ellátott, de hasonló mechanikájú Bűvös korongok használatát. Például Toni Fisher videója.[7] Az interneten virtuális Puck-ot is találunk,[8] elindítva a programot a gyakorlatban is kipróbálhatjuk (a 12 szegmenses számozott) Bűvös koronggal való játékot.

Források[szerkesztés]

  1. Museum on Twistypuzzles portál
  2. „Logikai gerezd játék” (szabadalmi leírás), ügyiratszám: 831/81, lajstromszám:184418, bejelentés napja: 1981. 04. 01., Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala e-kutatás: Szabadalmi leírás (pdf).
  3. Rubik Sajt: Szabadalmi leírás (pdf)
  4. „Térbeli logikai mágneses játék” (szabadalmi leírás), ügyiratszám: 2931/80, lajstromszám: 180639, bejelentés napja: 1980. 12. 08., Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala e-kutatás: Szabadalmi leírás (pdf).
  5. http://veghandras.webnode.hu/jatek-sport/buvos-korong/
  6. Szentiványi Tibor: Egy új logikai játék a PUCK, Rubik nemzetközi játékmagazin, 2/1983 szám, (32-34. oldal.
  7. Toni Fisher videója a Puck-ról
  8. Virtuális Puck (Java Script)