Ugrás a tartalomhoz

Kék-barlang (Capri)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kék-barlang
(Grotta Azzura )
A Kék-barlang bejárata
A Kék-barlang bejárata
Hossz54 m
Ország Olaszország
TelepülésAnacapri
Típustengeri barlang
Elhelyezkedése
Kék-barlang (Capri)
Kék-barlang
Kék-barlang
Pozíció Capri térképén
é. sz. 40° 33′ 38″, k. h. 14° 12′ 17″40.560556°N 14.204722°EKoordináták: é. sz. 40° 33′ 38″, k. h. 14° 12′ 17″40.560556°N 14.204722°E
A Wikimédia Commons tartalmaz Kék-barlang
témájú médiaállományokat.

A Kék-barlang (olaszul Grotta Azzurra) Capri szigetének egyik legfőbb látványossága. Egy tengeri barlang, ami a fénytörés miatt kék színben pompázik.

Története[szerkesztés]

A sziget lakói szerint egy halász fedezte fel 1822-ben, aki 1826-ban egy társaságot kalauzolt a barlangban. Ez a társaság – részben idevaló szállodás, részben német költők és festők – nagy hírt vert ennek a látványosságnak. Ettől az időtől kezdve nemcsak a turisták elbeszélései, hanem költők és írók romantikus leírásai által is világhíres lett a barlang. A barlang azonban már az ókorban is ismert volt, a rómaiak idejében vallási szertartásokat is tartottak benne. Tiberius uralkodása idején Capri volt a Római Birodalom központja, hiszen a császár, aki kedvelte a sziget éghajlatát tizenkét villát építtetett a szigeten (ezek közül a leglátványosabb a Villa Jovis) és ezek között ingázott. A Kék-barlang úszómedenceként szolgált a császár számára. A barlang falait szobrokkal díszítették, köztük Neptun és Tritón alakjával, amelyeket 1964-ben találtak meg a tenger fenekén. A szobrok alátámasztották az idősebb Plinius állításait, aki szerint a tengeri barlangot kagylótrombitán játszó Tritón-szobrok népesítették be.

A színe[szerkesztés]

A Kék-barlang egy kb. 50 méter magas barlang, amelynek nyílása lesüllyedt a tenger szintje alá, s így csak egy igen kicsiny nyíláson lehet megközelíteni. A napfény a külső tengerszintre verődik, s a fénytörés törvénye szerint látható a barlangon belül is: a kék szín nemcsak a vízbe ejtett tárgyakon, hanem a barlang falán és mennyezetén is visszatükröződik. A látogatónak azonban legalább 10–20 percre van szüksége, hogy ezeket a jelenségeket észrevegye, az emberi szemnek kb. ennyi időre van szüksége, hogy hozzászokjon a belső sötétséghez. A mélykék színt Capri-kéknek nevezik.

Megközelítése[szerkesztés]

Bejutásra várakozó csónakok a Kék-barlang bejáratánál

A Marina Grandéból, a kishajók kikötőhelyéről induló motoros bárkák a barlang elé szállítják a turistákat. Itt csónakokba kell szállni, mert csak így lehet alacsony és keskeny bejáratán bejutni a barlangba. Befutáskor mindenkinek le kell feküdnie a csónakba, s csak bent lehet kiegyenesedni és körülnézni. Az 54 m hosszú és 15 m széles barlangnak a végén egy háromágú torkolat található, amely egy hosszú barlangfolyosóba vezet. E mentén ókori építkezések nyomai láthatók.

Források[szerkesztés]

  • Blanchard, Paul. Southern Italy (angol nyelven). London: Somerset Books Company (2007). ISBN 9781905131181 
  • Dombi József: Nápoly. (hely nélkül): Panoráma Kiadó. 1978. ISBN 963-243-120-0  

További irodalom[szerkesztés]