Kächen

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Kächen az erdélyi szászok hagyományos egytálétele. A levesnél sűrűbb és kiadósabb étel, amely alapvetően húsból, zöldségekből, illetve gyümölcsökből készül. A húsfajták közül a legjellemzőbbek a besózott sertéshús csontos részei, de ezt helyettesíteni lehet füstölt szalonnával vagy szalonnabőrrel.

Nevének eredete a latin cocquina, cocina szó, amely az ófelnémet kuchina útján került a nyelvbe.

A lakodalmi ebédhez hagyományosan Reiskächent készítettek, amelyhez marhahúst és öreg, kövér tyúk húsát használták fel. A lakodalom második napján az ebéd Ehestandkächen volt, ahol az alapanyagok között a tyúkhús és leveszöldség mellett mazsola, szőlő és egres is szerepelt.

Legismertebb fajtái: almakächen, zsázsakächen, krumplikächen, karalábékächen, zöldségkächen, ribizlikächen, egreskächen.

A Kächen több erdélyi szász közmondásban is megjelenik.

Források[szerkesztés]

  • Éltető József: Éléskamra a templomerődben. In Kövi Pál: Erdélyi lakoma. Bukarest: Kriterion. 1980.  
  • Die siebenbürgischen Landler: Eine Spurensicherung. Hrsg. Martin Bottesch, Franz Grieshofer, Wilfried Schabus. Wien–Köln–Weimar: Böhlau. 2002. ISBN 3-205-99415-9  
  • Siebenbürgisch-sächsische Volkslieder, Sprichwörter, Räthsel, Zauberformeln und Kinderdichtungen. Hrsg. Friedrich Wilhelm Schuster. Hermannstadt: Steinhausen. 1865.