Jyn Erso

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jyn Erso
Csillagok háborúja-szereplő
Megjelenési információk
Első megjelenéseKönyv: Catalyst (2016) Film: Zsivány Egyes (2016)
MegszemélyesítőjeFelicity Jones, Beau Gadsdon (8 évesen) Dolly Gadsdon (4 évesen)
Magyar hangBogdányi Titanilla
magasság160 cm
hajszínbarna
szemszínzöld
bőrszínvilágos
Jyn Erso adatai
BeceneveCsillagpor (az apja hívja így)
ÁlneveLiana Hallik,
Tanith Pontha,
Kestrel Dawn
Fajaember
Neme
SzületettY. e. 21
SzüleiLyra Erso,
Galen Erso
AnyabolygóVallt
Korszak(ok)Erso család, Lázadók Szövetsége - Zsivány Egyes
HovatartozásLázadók Szövetsége
A Wikimédia Commons tartalmaz Jyn Erso témájú médiaállományokat.

Jyn Erso egy fontosabb szereplő a Csillagok háborúja elképzelt univerzumában. A Zsivány Egyes – Egy Star Wars-történet főszereplője. Felicity Jones játssza.

Élete[szerkesztés]

Jyn Erso a Halálcsillag tervezőjének, Galen Ersónak a lánya. Anyja Lyra Erso, akit megöl Orson Krennic, a Halálcsillag birodalmi igazgatója és a zsoldosaival erőszakkal ráveszi Galent, hogy folytassa az újfajta Halálcsillag építését. Galen bosszúból egy hibát rejt el a szuperfegyverben. Az árván maradt Jynt Saw Gerrera felkelővezér neveli fel.

Fiatal felnőttként piti bűnözőként tartja fenn magát, míg a Birodalom el nem fogja. Egy kényszermunkatáborba menet mentik ki a lázadók, és felajánlják számára, hogy segítsen információt szerezni egy dezertőr birodalmi pilótától, akit Gerrera tart fogva, valamint apjáról és a Halálcsillag terveiről és akkor cserébe szabad ember lehet. Jyn K-2SO és Cassian Andor társaságában felkeresi Sawt, ahol találnak egy hologramüzenetet Jyn apjától.

Eközben Tarkin kormányzó parancsára a Halálcsillag elpusztítja Jedha városát, és vele Sawt is, Jyn és társai éppen csak megmenekülnek. Az Eadura mennek, ahol Jyn ki szeretné szabadítani apját, ám a lázadók érkező hajói egy légicsapás során véletlenül megölik Galent. Jyn rendkívül elkeseredett, ám Andor segítségével rájön a lázadás valódi értelmére, és egy rögtönzött csapat, a "Zsivány Egyes" élén vállalja, hogy a scarifi birodalmi bázisról megszerzi a Halálcsillag tervrajzait a lázadóknak. Amíg a lázadó csapatok fedezik őket, Jyn, Andor és K-2SO behatolnak a létesítménybe. A birodalmi túlerővel való fegyveres harcban K-2SO megsemmisül, Jyn és Cassian pedig éppen csak meg tudják szerezni a terveket, és továbbítani azt a lázadók egyik zászlóshajójára. Elmenekülni azonban már nem tudnak: Tarkin parancsára a Halálcsillag tüzet nyit a scarifi bázisra, amely teljesen elpusztul, megölve Jynt és Cassiant is. A tervek azonban eljutnak Leia hercegnő és a lázadók birtokába.

Források[szerkesztés]