Junta de Andalucía

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Junta de Andalucía

Alapítva1981
SzékhelyPalacio de San Telmo
ElnökJuan Manuel Moreno
A Junta de Andalucía weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Junta de Andalucía témájú médiaállományokat.

A Junta de Andalucía, Andalúzia reigonális önigazgatási szerve, a regionális kormány szerepét tölti be. A szervezet magában foglalja Andalúzia parlamentjét és Andalúzia regionális kormányzójának hivatalát is.

Intézmények[szerkesztés]

Andalúzia Parlamentje[szerkesztés]

A régió törvényhozása. Feladatuk a regionális törvények életbeléptetése, módosítása és a kormányzó kinevezése illetve leváltása. A regionális parlament képviselőit közvetlen, általános választójog keretjében választja meg Andalúzia választásra jogosult lakossága. Az 1981-es regionális státuszegyezmény nyomán jött létre a parlament 1982-ben, a Hospital de las Cinco Llagas épületben van a székhelye.[1]

Elnök[szerkesztés]

Andalúzia elnöke, a regionális végrehajtó hatalom feje és a spanyol állam képviselője a mindennapi ügymenetben. Az elnök személyére, a parlamentben szavazáson jelenlevő képviselők abszolút többségének kell javaslatot tenni, az elnök megválasztását pedig a mindenkori spanyol uralkodónak kell szentesíteni.[2]

Andalúzia kormányzótanácsa[szerkesztés]

Andalúzia kormányzótanácsa, a regionális kabinet szerepét tölti be. Jogilag szabályozza a kormány működését. A kabinet tagjai az elnök illetve az ő regionális miniszterei, akit "tanácsos" (Consejerías)

Defensor de Pueblo Andaluz[szerkesztés]

A Defensor de pueblo andaluz (szószerinti jelentése: Az andalúz nép védelmezője) a regionális ombudsmani hivatal megnevezése. Elsődleges feladata hogy Andalúzia állampolgárai jogaiért és szabadságáért álljon ki a Spanyol Alkotmányban foglaltak szerint. A hivatal hatáskörébe tartozik, hogy nyomozást indíthat a régió önkormányzatainál ,a madridi központi kormány tartományi hivatalaiban (diputación provincial) és a Junta de Andalucíánál. A regionális ombudsman személyét Andalúzia parlamentje választja meg 5 éves ciklusra.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Administration of the Regional Government of Andalusia. Andalusian Regional Government, Ministry of Culture, 2009. (Hozzáférés: 2015. március 1.)
    Commission Decision of 23 October 2001 on the measure and State aid implemented by Spain for Santana Motor. European Commission
    Regional government of Andalusia uses free software to advance society. Gnome Success study. (Hozzáférés: 2015. március 1.)
    Andalusian Flamenco Centre, Regional Government of Andalusia. Spain.info. (Hozzáférés: 2015. március 1.)
    Regional Government of Andalusia. Ayesa. (Hozzáférés: 2015. március 1.)
    Higher Education in Regional and City Development: The Autonomous Region of Andalusia, Spain
  2. Hospital de las cinco llagas. Parliamento de Andalucia . (Hozzáférés: 2015. április 29.)