Joseph M. Scriven

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Joseph Medlicott Scriven
Született 1819. szeptember 10.
Banbridge, Írország
Elhunyt 1886. augusztus 10. (66 évesen)
Port Hope, Ontario, Kanada
Állampolgársága brit
Nemzetisége ír
Foglalkozása tanár,
író,
költő,
igehirdető
Iskolái Trinity College
Halál okafulladás

SablonWikidataSegítség

Joseph Medlicott Scriven (Banbridge, Írország, 1819. szeptember 10.Port Hope, Ontario, Kanada, 1886. augusztus 10.)  ír költő, aki az egyik legismertebb újkori keresztyén himnusz, az "Ó, mily hű barátunk Jézus" szerzőjeként ismert.[1][2]

Élete[szerkesztés]

Joseph M. Scriven 1819-ben született egy jómódú írországi családban Banbridge-ben, Down megyében. Dublinban a Trinity College-ben szerzett diplomát 1842-ben. Az ezt követő évben jegyezte el menyasszonyát, aki azonban az esküvő előtti napon lovas baleset miatt vízbe fulladt.[3] 1845-ben, 25 éves korában, elhagyta szülőhazáját és Kanadába vándorolt ki. Ekkor az ontáriói Woodstock nevű faluban telepedett le. Az ország elhagyásának valószínűleg két oka lehetett: a Keresztyén Testvérgyülekezet (Plymouth Brethren) indíttatására melyhez ekkor csatlakozott, illetve a családjával megromló kapcsolat miatt is. Első alkalommal csak rövid ideig maradt Kanadában egy betegség miatt, de 1847-ben véglegesen kint maradt.

1855-ben már az ontáriói Bewdley-ban, Port Hope-tól északra élt James Sackville-lel, barátjával, mikor arról kapott hírt, hogy édesanyja súlyos beteg lett. Levelében egy vers is volt, mellyel édesanyját bátorította, hogy "Szüntelenül Imádkozzatok". Később Charles Crozat Converse megzenésítette a verset és "Ó, mily hű barátunk Jézus" címmel ismert himnusz lett. Scriven-nek soha nem állt szándékában, hogy ezt aművét kiadja vagy terjessze, mégis az egyik legelterjedtebb modern himnusz lett és keresztyének milliói éneklik szerte a világon.[4]

1857-ben Port Hope-ba költözött, ahol újra szerelmes lett, de 1860 augusztusában menyasszonya hirtelen megbetegedett tüdőgyulladásban és meghalt.

Egész életét Isten szolgálatának szentelte: igét hirdetett, gyerekeket korrepetált, tanított, rászorulóknak segített ház körüli munkákban (pl. tűzifa fűrészelés). A vasúti építkezéseken az ott dolgozóknak a Bibliából olvasott. Az emberek szerették őt szelídsége, igazságszeretetet és segítőkészsége miatt.[5]

1869-ben Scriven megjelentetett egy gyűjteményt "Himnuszok és más versek" címmel, mely 115 költeményt tartalmazott, de nem volt benne az "Ó mily hű barát a Jézus".[6]

Scriven 1886-ban, 66 évesen halt meg, halálának oka fulladás volt. Nem ismert pontosan, hogy baleset érte vagy öngyilkos lett. A halála előtti napokban beteg volt és valószínűleg a forró augusztusi éjszakán szeretett volna megfürödni a közeli tóban, de elájulhatott.[5] Egy barátja így emlékezett vissza: "Éjfél körül hagytuk magára. Én a szomszéd szobában voltam, nem aludtam, hanem ébren voltam és vártam. El tudja képzelni, mennyire meglepődtem, mikor átmentem később és üresen találtam a szobáját. Mindenhol kerestük, de nem találtuk nyomát, majd csak kicsivel dél után találtuk meg a vízben, a part közelében, de a teste akkor már élettelen volt és hideg."[7] Második menyasszonya mellé temették el Bewdley-ben.

Emlékezete[szerkesztés]

Egy magas obeliszket emeltek sírja fölé, melyen ének idézet és a következő felirat található:

Ezt az emlékművet Joseph Scriven, B. A., emlékére emelték himnuszának szerelmesei, amely fel van vésve ide, és ez legszebb emléke. Született Seapatrick, Down megye, Írország, 1819. szept.10., kivándorolt Kanadába 1844-ben. Elhunyt Bewdley-ben, a Rice-tóban 1886. augusztus 10-én, itt van eltemetve. Boldogok a tiszta szívűek, mert ők meg fogják látni az Istent.

Egy emléktábla található a Port Hope-Peterborough autópálya mellett a következő felirattal:

Négy mérföldre északra, a Pengally temetőben fekszik az emberbarát és szerzője annak a remekműnek melyet Port Hope-ban írt 1857-ben. A megzenésítés Charles C. Converse, egy jól képzett, sokoldalú, sikeres keresztény zeneszerző nevéhez köthető, akinek a tehetsége túlmutatott a professzionális zenén. Karl Reden néven számos szakmai cikket írt sok témában. Habár kiváló zenész és zeneszerző volt, és sok a művét adták elő híres amerikai kórusok még életében, mégis legemlékezetesebb műve egy egyszerű dallam ami jól illeszkedik Scriven szövegéhez.

Egy cikk jelent meg a Banbridge-i Krónikában a néhai J. Harris Rea tollából, aki egy jól ismert helyi történész.

Joseph Scriven úgy ismert mint az a keresztyén aki szolgál társai felé. A Ballymoney házban született Banbridge-ben, és 1819. szeptember 10-én keresztelték meg. Keresztelési anyakönyvi bejegyzése a seapatrick-i Parish templomban található, Banbridge-ben, az írországi Down megyében, ahol édesapja John Scriven a királyi haditengerészet kapitánya kétszer volt templomi gondnok. Édesanyja, Jane Medlicott, wiltshire-i plébános, a Joseph Medlicott testvére volt. Joseph Scriven-t Mr. Leslie keresztelte meg és a keresztelési bejegyzést Jame McCreight írta alá mint segédlelkész.

Egy emlékművet emeltek a Downshire téren a Banbridge-i Kerületi Tanács, illetve egy ólomüveg ablakot is ajánlottak fel Scriven tiszteletére, a felajánlást Henry Scriven püspök tette, aki ük-ükunokája Joseph Scriven-nek. Joseph-nek két öccse és egy húga volt—George 1821-ben, John 1823-ban, Catherine Anne Mary, pedig 1825-ben született.

A populáris kultúrában[szerkesztés]

Lukas Média LLC egy egész estés dokumentumfilmet adott ki "Barátok Jézusban, Cecil Frances Alexander és Joseph Scriven történetei és himnuszai" címmel 2011-ben. A 45 perces dokumentumfilm részletesen mutatja be Joseph M. Scriven életét és hatását a modern keresztyén énekekre.[8]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Joseph_M._Scriven című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. How an eccentric but compassionate Irishman wrote one of our great hymns
  2. Bailey Albert Edward - The Gospel in Hymns (1950) Charles Scribner's sonsn, New York,pp. 405–406
  3. 101 Hymn Stories written by Kenneth W. Osbeck
  4. Tongan book "'Ē ke u 'eleli afe mai!" written by Siupeli Taliai
  5. a b Dictionary of Canadian Biography
  6. Scriven, Joseph, Christian Classics Ethereal Library, Hymn Writers of the Church
  7. How Did Joseph M. Scriven Come to Drown? Christian History Institute
  8. Friends in Jesus - Dokumentumfilm - FishFlix

További információk[szerkesztés]