Jorge Melicio

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Jorge Melício (Lobito, 1957. március 20.) angolai születésű szobrász, aki hétéves korától Lisszabonban él.

Életrajza[szerkesztés]

A lisszaboni Escola de Artes Decorativas Anónio Arroio (António Arroio dekoratív művészetek iskolája) után a Képzőművészeti főiskolát végezte el.

A plasztikmunkája igen sokrétű, rengeteg kifejezőmódja van, ami művészetét híressé és közkedvelté és egyedivé teszi.

A rajz és festészet mellett kerámiával is foglalkozik, a híres "azulejo" portugál kerámiafestő művészettel. Ezen érdeklődése vezeti folyamatosan a design, restaurálás és vitrinizmus (beltéri üvegművészet) felé.

Mégis a legtöbb figyelmet a szobrászatnak szenteli, magas fokon űzi a bronz megmunkálását, és ezzel gyakorlatilag egyedüli képviselője a portugál hiperrealizmusnak.

Művészet[szerkesztés]

Melíciot segíti az a kőmunka amit a hetvenes években készített Pêro Pinheironak, ipari gépeket alkalmazva, a fém megmunkálásában szerez tapasztalatot. Ezután 10 éven keresztül a lisszaboni tanácsháza szobrásza és kulturális mozgatórugója, kültéri szobrokat készít és gyarapítja tapasztalatait a plasztik munkákkal.

A múzeumokban, intézetekben elhelyezett szobrai közkedveltek, az ő munkája látható például a híres Brasileira kávézó Lisszabon belvárosában (Chiado) a bejárati ajtó felett; a bronzból készült hiperrealista szobrok különböző portugál városokban: A Család c. szobor a Fernando Pessoa parkban, a Szent Izabella királynő életét bemutató kerámia csoport a Caixa Geral de Depósitos portugál bank főépületénél. A lisszaboni METRO kiválasztotta az egyik metrómegállója dekorálására.

Szoborcsoport A Család.

Díjak[szerkesztés]

Bronz szobor: édesanya gyermekével.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Multimédia[szerkesztés]