Jorge Melicio

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jorge Melicio
Született 1957. március 20. (61 éves)
Lobito
Állampolgársága portugál
Foglalkozása szobrász

Jorge Melício (Lobito, 1957. március 20. –) angolai születésű szobrász, aki hétéves korától Lisszabonban él.

Életrajza[szerkesztés]

A lisszaboni Escola de Artes Decorativas Anónio Arroio (António Arroio dekoratív művészetek iskolája) után a Képzőművészeti főiskolát végezte el.

A plasztikmunkája igen sokrétű, rengeteg kifejezőmódja van, ami művészetét híressé és közkedvelté és egyedivé teszi.

A rajz és festészet mellett kerámiával is foglalkozik, a híres "azulejo" portugál kerámiafestő művészettel. Ezen érdeklődése vezeti folyamatosan a design, restaurálás és vitrinizmus (beltéri üvegművészet) felé.

Mégis a legtöbb figyelmet a szobrászatnak szenteli, magas fokon űzi a bronz megmunkálását, és ezzel gyakorlatilag egyedüli képviselője a portugál hiperrealizmusnak.

Művészet[szerkesztés]

Melíciot segíti az a kőmunka amit a hetvenes években készített Pêro Pinheirónak, ipari gépeket alkalmazva, a fém megmunkálásában szerez tapasztalatot. Ezután 10 éven keresztül a lisszaboni tanácsháza szobrásza és kulturális mozgatórugója, kültéri szobrokat készít és gyarapítja tapasztalatait a plasztik munkákkal.

A múzeumokban, intézetekben elhelyezett szobrai közkedveltek, az ő munkája látható például a híres Brasileira kávézó Lisszabon belvárosában (Chiado) a bejárati ajtó felett; a bronzból készült hiperrealista szobrok különböző portugál városokban: A Család c. szobor a Fernando Pessoa parkban, a Szent Izabella királynő életét bemutató kerámia csoport a Caixa Geral de Depósitos portugál bank főépületénél. A lisszaboni METRO kiválasztotta az egyik metrómegállója dekorálására.

Szoborcsoport A Család.

Díjak[szerkesztés]

Bronz szobor: édesanya gyermekével.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Multimédia[szerkesztés]