Ugrás a tartalomhoz

Joaquín Sorolla

Ellenőrzött
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Önarcképe

Joaquín Sorolla (teljes nevén Joaquín Sorolla y Bastida, valenciai nyelven: Joaquim Sorolla i Bastida), Valencia, 1863. február 27. – Cercedilla, 1923. augusztus 10.) spanyol festő. Rendkívül termékeny művész volt; mintegy 2200 festménye ismert. Stílusát impresszionista, posztimpresszionista illetve luminista kategóriába sorolják.

Művészete

[szerkesztés]

„Joaquín Sorolla az impresszionisták és a fotográfia felfedezése után dolgozott, amikor megnőtt az érdeklődés a festészet iránt, mert egy valóságot jelenít meg, amelyet a fény változó hatása folyamatosan átalakít. Sorolla megpróbálta megörökíteni ezeket a röpke pillanatokat, és közben egy egyszerű fehér vászondarab varázslatos átalakulását mutatja be, vagy egy tükörképet a vízben. Sorolla maga mondta: „Mindig a szememmel festek”, és ő is így tesz. Amit látott, az átszellemült, megmutatva, hogyan nézhetünk a művész szemén keresztül, hogy többet és tisztábban lássunk.[1]

Életpályája

[szerkesztés]

A madridi Sorolla Múzeum

[szerkesztés]

A Sorolla Múzeum (Museo Sorolla) Joaquín Sorolla művész házában található Madridban, a Paseo del General Martínez Campos 37 alatt. Az épületet a festőművész építtette 1910-ben. (A ház Enrique María Repullés y Vargas irányításával, a művész elképzelései alapján épült. Sorolla 1911-től itt élt családjával. Halála után özvegye a spanyol államnak adományozta a művész gyűjteményeit és a házat, ahol 1932-ben nyílt meg a múzeum.

A földszinten, a művész egykori műtermében láthatók az Ibériai-félszigeten tett utazások kapcsán készült tájképek, továbbá a new york-i Hispanic Society számára készült vázlatok. Sorolla dolgozószbájában személyes használati tárgyain túl tengerparti élményeit ábrázoló festmények láthatók. A szalonban a családtagokat ábrázoló porték függnek. Az emeletre vezető lépcsőházban Granadát ábrázoló tájkép látható. Az egykori lakószobák is a galéria részei.

Értékes a múzeum szoborgyűjteménye is (Mariano Benlliure, Auguste Rodin, Blay, Trubetzkoy művei). [2]

Emlékezete

[szerkesztés]

Művei gyűjteményekben

[szerkesztés]

Művei számos ország (Spanyolország, Argenína, Franciaország, Amerikai Egyesült Államok stb.) közgyűjteményében illetve magángyűjteményekben találhatók.

Képgaléria

[szerkesztés]

Jegyzetek

[szerkesztés]

Források

[szerkesztés]