Ugrás a tartalomhoz

Jean Joseph François Poujoulat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jean Joseph François Poujoulat
Született1808. január 28.
Montferrand-la-Fare
Elhunyt1880. január 5.
Párizs
Állampolgárságafrancia
Nemzetiségefrancia
Foglalkozása
Tisztségetörténész és újságíró.
SírhelyeMontparnasse-i temető

Jean Joseph François Poujoulat aláírása
Jean Joseph François Poujoulat aláírása
A Wikimédia Commons tartalmaz Jean Joseph François Poujoulat témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Jean Joseph François Poujoulat (1808. január 28., Montferrand-la-Fare - 1880. január 5., Párizs) francia történész és újságíró.

Életpályája[szerkesztés]

Jean Joseph François Poujoulat 1808. január 28-án született a franciaországi Montferrand-la-Fareban. Poujoulat Joseph François Michauddal társszerzője volt a Bibliothèque des Croisades című könyvnek. A keresztes hadjáratok színhelyeinek tanulmányozása céljából 1830-ban beutazták Európát, Ázsiát és Törökországot, különösen alaposan felfedezve Jeruzsálemet, Júdeát és Szíriát, majd visszatérésük után 1832-1835 között kiadták a Correspondence d'Orient (1832-1835) című kötetet.

Lelkes royalista volt, és keserűen ellenezte I. Lajos Fülöp francia király 1830-as trónra lépését, a politikában a Quotidienne-hez való hozzájárulásával tette magát ismertté. Miután a francia középosztályban ápolta a köztársaságoktól való félelmet, 1851-ben segített előkészíteni a terepet Napóleon államcsínyének; de az Union, a Revue des Deux Mondes és más folyóiratok hasábjain keresztül elszántan hadat üzent I. Lajos Fülöp francia király új kormányának is.

1840-1646-ban új kiadásban adta ki A keresztes hadjáratok története című művét. Termékeny szerzője volt főként a vallástörténetről és annak aktuális vitáiról szóló műveknek.

Párizsban hunyt el 72 évesen, 1880. január 5-én.

Források[szerkesztés]

  • Ez a cikk az 1890-ben megjelent International Cyclopedia című, ma már közkincsnek számító kiadvány szövegét tartalmazza.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Jean Joseph François Poujoulat című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.