Jaynagar Majilpur

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jaynagar Majilpur
Közigazgatás
Ország India
ÁllamNyugat-Bengál
Irányítószám743337
Körzethívószám+91 3218
Népesség
Teljes népesség25 922 fő (2011)[1]
Népsűrűség4431 fő/km²
Földrajzi adatok
Tszf. magasság8 m
Terület5,85 km²
IdőzónaIST (UTC+5:30)
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 22° 10′ 31″, k. h. 88° 25′ 12″Koordináták: é. sz. 22° 10′ 31″, k. h. 88° 25′ 12″
Jaynagar Majilpur weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Jaynagar Majilpur témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Jaynagar Majilpur, közkeletű nevén Jaynagar, iparváros India északkeleti részén, Nyugat-Bengál állam South 24 Parganas körzetében. A város Kalkutta déli peremén terül el, a kalkuttai agglomeráció (KMDA) része.[2] Jaynagar és Majilpur valójában két különálló város. Az önkormányzat létrejötte óta ezt a két várost említik közös, Jaynagar Majilpur néven.

Nevének eredete[szerkesztés]

Jaynagar ősi város. A Jaynagar név a helyi istennő, „Joychandi” (জয়চণ্ডী) nevéből származik. A város neve eredetileg „Joychanditala” (জয়চণ্ডীতলা) volt, ám idővel több átalakuláson ment át –előbb „Joychandinagar” (জয়চণ্ডীনগর) majd „Joynagar” vagy „Jaynagar” (জয়নগর) – míg mai neve kialakult.

Majilpur egy másik ősi település. Nevének kialakulása igen érdekes. Eredetileg a Gangesz azon a helyen folyt, ahol ma a város áll, de lassan üledékkel töltődött fel. Az üledék neve bengáli nyelven „Moje Jaowa” (মজে যাওয়া), amiről a város a „Mojapur” (মজাপুর) nevet kapta. Az idők folyamán ez a név is többször módosult – „Mojpur” (মজপুর), „Mojipur” (মজিপুর) majd „Mojilpur” vagy „Majilpur” (মজিলপুর).

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Census of India 2011 (West Bengal): South Twenty Four Parganas District Primary Census Abstract. Office of Registrar General & Census Commissioner of India
  2. Base Map of Kolkata Metropolitan Area. Kolkata Metropolitan Development Authority. [2007. szeptember 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. szeptember 3.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Jaynagar Majilpur című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.