Japán labdarúgó-bajnokság (másodosztály)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Japán labdarúgó-bajnokság
(J-League Division 2)
A bajnokság adatai
Alapítva1999
Ország Japán
Csapatok száma 22
Feljutás Japán labdarúgó-bajnokság (első osztály)
Kiesés Japán labdarúgó-bajnokság (harmadosztály)
Címvédő Consadole Sapporo (2016)
Honlap http://www.j-league.or.jp/eng/
Kupák
Nemzeti kupák Császári Kupa
Statisztika
Legsikeresebb
egyesület
Consadole Sapporo (3)
Jelenlegi szezon
Jelenlegi tabella [1]

J2 League (J2リーグ; Hepburn: J2 Rīgu?) a Professzionális Japán Labdarúgó Liga (日本プロサッカーリーグ; Hepburn: Nippon Puro Sakkā Rīgu?) második vonala, a Japán Labdarúgó-szövetség másodosztálya. Az osztály a többi J. League osztállyal egyetemben jelenleg a Meiji Yasuda Life szponzorálása alatt áll, és ezért hivatalosan a Meiji Yasuda J2 League nevet viseli. A 2014-es szezonig a J. League Division 2 nevet viselte. Jelenleg a J2 League a második szintet képviseli a Japán Labdarúgó-szövetség rendszerében. A legmagasabb osztályt a J1 League képviseli. (Az egyszerűség kedvéért a továbbiakban J1, J2, illetve J3 [League].)

Másodosztályú labdarúgás már 1972 óta létezik Japánban; mindazonáltal csak az 1999-es szezon során lett hivatásos profi liga 10 csapat részvételével. A legmagasabb osztályból egy kieső csapat csatlakozott a már fél-profi másodosztály és a korábbi Japan Football League (Japan Futtobōru Rīgu (ジャパンフットボールリーグ?; Japán Futball Liga) 9 csapatához, így jött létre a J2 League. A fennmaradó hét klub a Japan Football League-ből, az újonnan alakult Yokohama FC és az egyetlen feljutó a regionális ligákból (Japanese Regional Leagues; 地域リーグ; Chiiki Rīgu) alkotta meg az új, akkor már harmadosztályt jelentő Japan Football League-t. A harmadosztályt jelenleg J3 League néven ismerjük. (Mivel Japánban a futballal kapcsolatos kifejezések jó részét az angolból vették át, a továbbiakban a szócikkben is az angol kifejezés lesz olvasható.)

Történet[szerkesztés]

A japán másodosztály kialakulásának fázisai[szerkesztés]

Amatőr korszak (1999-ig)[szerkesztés]

A Japán Labdarúgó Szövetség országos másodosztálya először 1972-ben alakult meg, amikor a Japan Soccer League (日本サッカーリーグ Nihon Sakkā Rīgu?; Japan Soccer(Amerikában használt kifejezés a labdarúgásra) League megalkotta a másodosztályt. A 10 alapító klub közül, 5 később szerepelt a J. League-ben: a Toyota Motors (első bajnok), a Yomiuri, a Fujitsu, a Kyoto Shiko Club és a Kofu Club. Az új liga 10 csapatból állt, csakúgy mint az első osztály, és a kezdetekben mind a bajnok és a második helyezett számára feljutási mérkőzést kellett játszani a magasabb osztályba való kerüléshez az első osztály utolsó helyezettjei ellen. Ezt a követelményt a bajnok számára 1980-ban, a második helyezett számára pedig 1984-ben eltörölték így a helyezés automatikus feljutást eredményezett.

1977 előtt, a csapatoknak a másodosztályba való bekerülés érdekében el kellett jutniuk az All Japan Senior Football Championship (Zenkoku Shakaijin Sakkā Senshuken Taikai, 全国社会人サッカー選手権大会; Országos Japán felnőtt labdarúgó bajnokság) döntőjébe, majd azután osztályozó mérkőzésen dőlt el a feljutás a másodosztályban szereplő tabella utolsó két helyezettjével szemben. 1977 után az új Regional Football League Competition  (全国地域サッカーチャンピオンズリーグ, Zenkoku Chiiki Sakkā Championzu Rīgu; Országos Futball Liga Verseny) szolgált a feljutásra aspiráló csapatoknak lehetőségként. 1985-ben , a másodosztály létszáma 12 csapatra növekedett majd 1986-ban, ez a szám 16-ra nőtt. 1989-ig, a tabella Nyugati és Keleti csoportra volt osztva, földrajzi helyzettől függően; ezen évet követően egészen 1992-ig egycsoportossá vált az osztály.

1992-ben, a J. League megalakulása után, a JSL másodosztályt átnevezték a (korábbi) Japan Football League-re (Nihon futtobōru Rīgu (日本フットボールリーグ?;Japán Futball Liga[A Nihon japánul jelenti Japánt, mint ország]). A liga fel lett osztva két egymásnak alárendelt osztályra, melyekben 10-10 csapat szerepelt. 1994-ben, a JFL ismét egy osztállyá egyesült. Ahogy a J. League létszáma megnövekedett, szükség lett egy másik feljutási és kiesési rendszert magába foglaló másodosztályra, hiszen a professzionális ligában szerepelni vágyó csapatok száma is megnövekedett (különösen a Bellmare, a Reysol, a Cezero és a Jubilo esetében akik JSL első osztályú bajnoknak mondhatták magukat de nem lettek kiválasztva az újonnan induló J. League-ben való szereplésre.

A hivatásos ligává válás időszaka (1999–2004)[szerkesztés]

1999-ben a liga infrastruktúrája nagy változáson esett át. A ligához csatlakozott 9 fél-profi csapat a JFL-ből és egy kieső a J. League-ből, hogy megalkossák az immáron két osztállyal rendelkező rendszert, amelyek immáron profi rendszerben működtek. A legmagasabb osztály a J. League Division 1 (J1) 16 csapattal, míg a másodosztály a J. league Division 2 (J2) 10 csapattal rajtolt el 1999-ben. A korábbi másodosztály a Japan Football League, vált az akkori harmadosztállyá.

A J2-es klubbá váláshoz szükséges kritériumok nem voltak annyira szigorúak, mint a legmagasabb osztályéi. Ez lehetővé tette a kisebb városoknak és településeknek hogy fenntarthassanak egy csapatot anélkül hogy olyan szintű befektetést kelljen tenniük mint, a J1-es csapatoknak. Valójában olyan csapatok, mint a Hollyhock mindössze 3,000 fős mérkőzésenkénti átlag nézőszámmal és minimális befektetéssel is igen jól szereplő csapatok voltak a J2-ben.

A J2-ben szereplő csapatoknak időre volt szükségük hogy felépítsék a csapatukat a legmagasabb osztályban való szereplésre, hisz eközben folyamatosan próbálták fejleszteni az utánpótlás-képzési rendszerüket, a stadionjukat, az anyagi helyzetüket és csapatnak otthont adó várossal való kapcsolatukat is. Olyan csapatok, mint a Trinita, az Albirex, a Frontale vagy a Ventforet sikeresen teljesítették ezeket a feltételeket. Az előbb említett csapatok eredetileg a J2-ben indultak 1999-ben relatíve kis csapatként, de idővel a J1-be való feljutást ünnepelhették külön-külön 2002, 2003, 2004 illetve 2005-ben. Még akkor is ha a Kofu és az Oita később kiestek a másodosztályba, jelenleg is jól működő csapatok maradtak közel 10,000 fős mérkőzésenkénti átlag nézőszámmal.

Az idő előrehaladtával a Liga elkezdte követni az Európában megszokott szabályrendszert. Az első három szezonban (1999-2001) a mérkőzések döntetlen végeredmény esetén hosszabbítással folytatódtak. A hosszabbítás 2002-ben meg lett szüntetve és a Liga bevezette az Európában akkor már általánossá vált 3-1-0 pontrendszert.

Korai bővítések (2004–2009)[szerkesztés]

Két Japan Football League klub, a Hollyhock és a Yokohama FC csatlakozott a J2 Leaguehez 2000 illetve 2001-ben. A Mito először az 1999-es szezonban próbálkozott sikertelenül, a következő szezonban viszont már több szerencsével. Ugyanakkor a Flugels szurkolói által létrehozott Yokohama FC tulajdonképpen eltűnt, miután egyesült a Marinos-szal 1999. január 1-én. Lényegében ez a két csapat részt tudott és kellett is volna vegyen a Ligában annak indulási évében a másik 10 csapattal együtt, és elkerülhetetlen volt hogy idővel bekerüljenek a Ligába.

Mindazonáltal, e két csapaton kívül úgy tűnt, hogy nincs érdeklődés az alacsonyabb osztályú csapatok részéről a feljebb kerülés iránt, így a következő néhány szezonban a Liga létszáma nem bővült. Ám 2004-ben két csapat is érdeklődést mutatott, és a Thespa és a Vortis is bekerült a Ligába. Két évvel később a 2006-os szezonban az Ehime FC követte őket. Mint kiderült, több csapat is a professzionális labdarúgás részévé akart válni, de a korai 2000-es években ezek a csapatok még a regionális ligákban szerepeltek és három négy évre volt szükségük ahhoz, hogy egyáltalán ilyesmire törekedjenek.

Nyilvánvaló, hogy a másodosztályú professzionális labdarúgás koncepciója, az a tény, hogy a klubok profi szinten viaskodhatnak egymással, és mindezt alacsony költségvetésből, nagyon vonzó volt több amatőr csapat számára is országszerte Japánban. A 2006-os szezon elején a Liga felmérést végzett a Ligán kívüli csapatoknál, hogy kiderüljön hány csapat lenne érdekelt a professzionális ligában való részvételben. Az eredmények azt mutatták, hogy körülbelül 40-60 csapatnak van terve Japánban arra, hogy a következő 30 év alatt a profi ligában is kipróbálja magát. A Liga szempontjából a J. League "Száz éves víziója" a 90-es évek végétől pozitív irányba mozdult el.

Ennek fényében a Liga vezetősége létrehozott egy bizottságot és két praktikus lehetőséget vett górcső alá, mint a további bővítés opcióit: vagy a már meglévő másodosztály bővítését vagy új harmadosztály létrehozását. Más szóval a Liga választás elé került: vagy a Ligán kívüli csapatoknak kell elérniük a J2 sztenderdjét, vagy létrehoznak egy harmadosztályt a Ligán kívül álló csapatoknak, ahol felkészülhetnek a J2-ben való szereplésre. Több tanulmány elvégzése után, a bizottság azt a professzionális döntést hozta, hogy a Liga legfőbb érdekében az áll, hogy kibővítsék  22 fősre a harmadosztály létrehozása helyett. Több ok is közrejátszott abban, hogy a bizottság erre a döntésre jutott.

 • A Japan Football League, majd a Japán labdarúgó rendszer harmadik vonala már ellátta azt a feladatot, hogy felkészítse a Ligán kívüli csapatokat a magasabb osztályban való szereplésre.
 • Ekkoriban azok a Ligán kívül álló csapatok, amelyek érdekeltek voltak a profivá válásban még regionális vagy prefektúrális bajnokságokban szerepeltek, kettőtől négy szintig a J2 alatt.
 • Huszonkét csapat a tökéletes létszám a J2 League-nek, hiszen elég hazai mérkőzésszámot biztosít a megfelelő évenkénti bevételhez, ugyanakkor megfelelő versenyhelyzetet teremt a dupla oda-visszavágós rendszert megtartásához.
 • A legtöbb európai liga is hasonló rendszerben épül fel ahol a másod és harmadosztályok is több csapatból állnak mint a legmagasabb osztály.

A bizottság újra létrehozta az Associate Membership System-et (Jei Rīgu hyakunen kōsō kurabu ;Jリーグ百年構想クラブ?;J. League 100 éves klub-cél tervezet) a 2006-os szezonban. Ez lehetővé tette a bizottság számára, hogy azonosítsa azokat a csapatokat, amelyek érdekeltek a bekerülésben, és biztosítsa számukra a szükséges forrásokat. A tagság kizárólag azoknak a ligán kívüli csapatoknak volt létrehozva, amelyeknek céljuk volt csatlakozni a J. League-hoz, és megfeleltek már a J2-ben való szereplés legtöbb kritériumának. Több csapat, amelyek a Japan Football League és Regional Leagues tagjai, jelentkezett, és kapott tagságot. Szervezeti tagok, akik a négy legjobb között végeztek a JFL-ben, indulhattak a J2-ben. Az Ehime F.C "feljutását" követően további 6 csapat csatlakozott a J2 League-hoz ezen a rendszeren keresztül.

Ahogyan a klubok száma nőtt, a Liga mérkőzéseinek lebonyolítása a négyszeres, oda-visszavágós rendszerről a háromszorosra csökkent. Ez a 2008-as szezon során lett bevezetve 15 csapattal, és a 2009-es szezon során már 18 csapattal. 2009-ben a J2 League feljutási pozícióit háromra növelte, hogy ellássa a 18 csapatos Ligát. Eredményként a rájátszás, ami lehetővé tette a harmadik helyezett J2-es csapatok számára hogy megküzdjenek a feljutásért a 2004-es szezonban való bevezetése után megszűnt.

A dupla oda-visszavágós rendszer bevezetése (2010–2011)[szerkesztés]

Amikor a Liga csapatainak száma elérte a 19-et a 2010-es szezonban, a J2 League-ben bevezetésre került a dupla, oda-visszavágós rendszer. A Liga folytatta a bővítést 22-es létszámig, de mindaddig nem volt kiesés a Japan Football League-ben. A következő pár szezonban a feljutó csapatok száma tulajdonképpen feltöltésszerűen működött, tehát 22-re egészítették ki a Liga létszámát.

A bővítés lezárása és rájátszás (2012–máig)[szerkesztés]

Amikor a Liga létszáma elérte a 22 csapatot, két új szabály került bevezetésre. Csak az első két helyezés ér automatikus feljutást, amíg a 3-tól 6-ig helyezett csapatok az utolsó, egyben harmadik feljutó helyért rájátszásban vesznek részt, csakúgy, mint a Football League Championship, Serie B, or Segunda División (angol, olasz illetve spanyol másodosztályok).[1] Ugyanakkor a szabályok jelentősen favorizálják a jobb pozícióban végzett csapatokat.

 • A harmadik helyezettnek a hatodik helyezettel, a negyedik helyezett az ötödik helyezettel játszik, mint az európai ligákban, azonban ezektől különbözően egy forduló csak egy mérkőzésből áll, a jobb helyezést elért csapat hazai pályáján.
 • A két mérkőzés győztese a jobb helyezést elért csapat otthonában találkozik, vagy egy semleges helyszínen (általában a Tokió Nemzeti Stadionban). Ennek a mérkőzésnek a győztese feljut a J1-be.
 • Minden mérkőzés esetében, amennyiben a rendes játékidő után az eredmény döntetlenre áll, a bajnokságban jobb helyezést elérő csapat győzelmével zárul, tehát nincs hosszabbítás illetve tizenegyes párbaj.
 • Ha olyan csapat végez hatodik vagy annál jobb helyen, amely nem felel meg a magasabb osztályban való részvételi követelményeknek, akkor nem vehet részt a rájátszásban és a legjobb helyezést elérő csapat automatikusan továbblép.

Továbbá a 2012-es szezontól kezdve maximum két csapat sorolható vissza alacsonyabb osztályba (a 2012-es szezonban, Japan Football League, 2013-tól J3 League), attól függően, hogyan végződött a bajnokság.

Jövőbeli tervek (2013–napjainkig)[szerkesztés]

2013-tól kezdve a klub-licenc rendszer került bevezetésre. Azon klubok, amelyek nem tudtak megfelelni a licenc követelményeinek visszasorolhatóak a harmadosztályba, figyelmen kívül hagyva a Ligában elért pozíciójukat. A harmadik vonal, a J3 League, 2014-ben lett megalapítva, amely olyan csapatokat céloz meg, amelyeknek ambícióik vannak, hogy felkerüljenek a J. League-be. A J2 jelenlegi rendszere minden valószínűség szerint nem fog változni a közeljövőben.

Események[szerkesztés]

Év Fontosabb események # J2
Csapatok
feljutó-

helyek

kieső-

helyek

1999
 • A J. League két osztályra bővül, kilenc csapat a korábbi Japan Footbal League-ből csatlakozik a másodosztályhoz az első osztályból kiesett Consadole Sapporoval illetve: a Montedio Yamagata, a Vegalta Sendai, a Omiya Ardija, a Kawasaki Frontale, a Ventforet Kofu, a Sagan Tosu, az FC Tokyo, az Albirex Niigata, és az Oita Trinita
 • A Japan Football League is újra lett strukturálva, és átveszi a japán harmadik vonal szerepét változatlanul Japan Football League (JFL) néven. Megjegyzés: megkülönböztetésül a korábbi és jelenlegi JFL-t, az új JFL Nihon Football League elnevezést kapja.
10 2 0
2000 11 2 0
2001 12 2 0
2002
 • Eltörlik a hosszabbítást a másodosztályba és a hagyományos 3-1-0 pontrendszert vezetik be.
12 2 0
2003 12 2 0
2004
 • Bevezetésre kerül a kétfordulós Promotion/Relegation Series mivel a következő szezonban a legmagasabb osztály 18 csapatosra bővült.
12 2.5 0
2005
 • J. League első osztálya 18 csapatosra bővül (a 2004-es J1 szezonban nem volt kieső)
 • A Tokushima Vortis és a Thespa Kusatsu feljut a Japan Football League-ből
12 2.5 0
2006
 • Az Ehime F.C. feljut a Japan Football League-be
 • Az idegenben lőtt gólok szabálya bevezetésre kerül a rájátszásban
 • A Liga megalapítja a J. League bővítési bizottságot és újra bevezeti a J. League-es szervezeti tagságot.
13 2.5 0
2007 13 2.5 0
2008
 • A két feljutó klub a Japan Football League-ből: a Roasso Kumamoto és az F.C. Gifu
 • A másodosztályban bevezetik a háromszoros, oda-visszavágós rendszert a korábbi négyszeresről.
15 2.5 0
2009
 • A három feljutó klub a Japan Football League-be: a Tochigi S.C., a Kataller Toyama és a Fagiano Okayama
 • Megszűnik a rájátszási rendszer és a harmadik helyezett automatikusan feljut a J1-be.
18 3 0
2010
 • Egy feljutó a Japan Football League-ből: a Giravanz Kitakyushu
 • A másodosztály immáron dupla, oda-visszavágós rendszerben működik az eddigi háromszoros helyett.
19 3 0
2011 20 3 0
2012
 • A Matsumoto Yamaga és a Machida Zelvia feljut a Japan Football League-be[2]
 • Rájátszási rendszer a harmadik feljutó helyért ismét bevezetésre kerül.
 • Bevezetésre kerül a körülményektől függő visszasorolás a Japan Football League-be. A Machida Zelvia lett az első csapat, amelyet ilyen okból soroltak vissza.
22 3 1
2013
 • Egy feljutó csapat a Japan Football League-ből: V-Varen Nagasaki
 • A Gainare Tottori lett az első csapat aki kiesett a J3 League-be miután elvesztette a rájátszást a Kamatamare Sanuki ellen, az utolsó Japan Football League-ből feljutó csapat ellen.
22 3 0.5
2014
 • A Kataller Toyama kiesett a J3 League-be, és a Kamatamare Sanuki játszotta és nyerte az első rájátszást J3-as második helyezett ellen. A Zweigen Kanazawa lett az első J3-ból feljutó csapat.
22 3 1.5
2015
 • A Tochigi SC kiesett a J3 League-be, az Oita Trinita lejátszotta első rájátszási meccsét a J3 második helyezettjével, és kiesett. A Renofa Yamaguchi és a második helyezett Machida Zelvia feljutott a J3 League-be.
22 3 1.5
2016
 • A Giravanz Kitakyushu kiesett a J3 League-be, és a Zweigen Kanazawa lejátszotta és megnyerte rájátszási mérkőzését, így bennmaradt a második helyezett Tochigi SC-vel szemben. Az Oita Trinita feljutott a J3 League-be.
22 3 1.5
2017
 • Ettől a szezontól kezdve a rájátszás megszűnt és két feljutó illetve kieső van a ligában.[3]
22 3 2

A liga helyzete a japán futball-piramisban[szerkesztés]

A másodosztály 1999-es bevezetése óta, a feljutás és kiesés az európaihoz hasonló mintát követ, ahol a J1 két utolsó helyezettje és a J2 élén végzett két csapat garantáltan osztályt vált. A 2004-től a 2008-as szezonig a harmadik helyezett J2-es klub rájátszást játszott a tizenhatodik helyezett J1-es csapattal, aminek az volt a tétje, hogy a győztes a következő szezont már a legmagasabb osztályban kezdhette meg. A 2009-es szezontól az első három J2-ben szereplő klub automatikus feljutást ünnepelhetett, felváltva a három, tabella végén elhelyezkedő egyesületet a J1-ből. Mindazonáltal a feljutás vagy a már megszűnt rájátszásban való részvétel arra támaszkodott, hogy a J2-es csapatok megfelelnek a J1-es "név" által támasztott követelményeknek. Ez nem bizonyult hátráltató tényezőnek, sőt, egyetlen csapat sem lett meg megfosztva a feljutás lehetőségétől amiatt, hogy nem felelt meg a J1 követelményeinek.

A J3 League jelenleg a szövetségi labdarúgó rendszer harmadik foka, kiszorítva a Japan Football League-et (JFL), ami most a rendszer eggyel lejjebb lévő fokát foglalja el. Professzionális liga voltánál fogva a J. League csak bizonyos csapatoknak engedélyezi a J3-ból való feljutást. 2000-ben, 2001-ben és 2006-ban a JFL bajnoka feljutott a J2-be; 2005-ben két csapat is feljutott. 2007-től, a Liga megköveteli a J. League szövetségi tagságot és legalább a negyedik helyezést a JFL-ben (2013-tól a J3-ban) a J2-be való feljutáshoz. Jelenleg két kieső van a J2-ből a J3-ba. 1999 óta összesen 16 csapat jutott fel a JFL-ből (a későbbiekben J3) a J2-be, akik közül kettő az első osztályba is felkerült. Jelenleg a J1-ben 18, a J2-ben 22 csapat található. A másodosztály 20 csapatról 22-re bővült, ami jelenleg is így van, szokásos kiesési és feljutási szabályokkal hatályban.

1999-es bevezetése óta a J2 lebonyolítása konzisztens volt. A klubok négyszeres oda-visszavágós rendszerben játszottak (kettő hazai pályán és kettő idegenben) az 1999-es szezontól egészen a 2007-es szezonig. Abból a célból, hogy helyet adjanak a folyamatban levő bővülési folyamatnak, bevezették a háromszoros oda-visszavágós rendszert a 2008-as és 2009-es szezonokra. A 2001-es szezonig a csapatok hosszabbítást játszottak, ha rendes játékidő után még döntetlenre állt az eredmény, három pontot kaptak a rendes játékidőben való győzelemért, kettőt a hosszabbításban való győzelemért és egy pontot, ha maradt a döntetlen állás (nem voltak büntetők). Viszont a 2002-es szezontól a Liga eltörölte a hosszabbítást, és bevezette a már világszerte alkalmazott 3-1-0 rendszert.

A klubok száma elérte a 19-et 2010-ben; és a Liga lebonyolítási rendszere dupla oda-visszavágósra változott (egy hazai egy idegenbeli mérkőzés). A csapatok száma 20-ra nőtt 2011-ben, és 22-re 2012-ben, ami azóta is változatlan.

2017-es szezon[szerkesztés]

Liga szabályzat[szerkesztés]

Huszonkét csapat játszik dupla oda-visszavágós rendszerben, összességében egyenként 42 mérkőzést. Minden csapat három pontot kap a győzelemért, egyet a döntetlenért, illetve nullát a vereségért. A csapatokat sorrendben pontok alapján, illetve jobb statisztikák szerint sorolják be a tabellán a következők szerint:

 • Gólkülönbség
 • Szerzett gólok
 • Egymás elleni eredmények
 • Fegyelmi pontok (sportszerűség)

Ha a szükség úgy hozza a végleges helyezés húzással dől el. Azonban ha két csapat azonos eredménnyel áll az első helyen, mindkét csapatot hivatalosan is bajnoknak tekintik. A két legelöl végzett csapat közvetlenül feljut a J1-be, és a harmadik feljutó hely sorsáról rájátszás dönt a negyedik és hatodik helyezett csapatok között. Megjegyzendő, hogy a rájátszásban való részvételhez a csapatoknak rendelkezniük kell J1-es licenccel, és ha egy vagy több csapat nem tud eleget tenni ennek, nem vehetnek részt a rájátszásban, és nem vehetnek helyettük más csapatok sem részt a rájátszásban.

Az alacsonyabb osztályú J3 League-be való kiesés azon múlik, hogy a feljutási pozícióban levő J3-as csapatok rendelkeznek-e már J2-es licenccel. Maximum két csapat válthat osztályt a két liga között, ez közvetlen feljutással, illetve kieséssel az utolsó két helyezett J2-es csapat (21 illetve 22. helyezett) és az első kettő J3-as csapat (bajnok és második) között dől el. Ha egy feljutásra jelölt J3-as csapat nem tudja megszerezni a J2-es licencet, nem lesz engedélyezve a magasabb osztályba kerülése, és ennek megfelelően kevesebb kieső lesz a J2-ből.

Díjazás
 • Első helyezés: 20,000,000 Yen
 • Második helyezés: 10,000,000 Yen
 • Harmadik helyezés: 5,000,000 Yen

Részt vevő klubok (2017)[szerkesztés]

Klub név Csatlakozás éve J2-es szezonok száma Otthont adó település Első másodosztályú szezon Másodosztályú szezonok Óta szerepel a másodosztályban Utolsó elsőosztályú szereplés éve
Avispa Fukuoka 1996 (J) 13 Fukuóka, Fukuóka 1991/92 17 2017– 2016
Shonan Bellmare 1994 (J) 14 Hiracuka, Kanagava 1990/91 18 2017– 2015–2016
Ehime FC 2006 12 Ehime prefektúra városai. 2006 12 2006–
Fagiano Okayama 2009 9 Okayama prefektúra városai. 2009 9 2009–
FC Gifu 2008 10 Gifu prefektúra városai. 2008 10 2008–
Nagoya Grampus 1993 (J) 1 Nagoya, Aicsi 1972 13 2017– 1990–2016
Mito HollyHock 2000 18 Mito, Ibaraki 1997 20 2000–
JEF United Chiba 1993 (J) 8 Csiba & Icsihara, Csiba 2010 8 2010– 1965–2009
Kamatamare Sanuki 2014 4 Takamacu, Kagava 2014 4 2014–
Montedio Yamagata 1999 15 Yamagata prefektúra városai. 1994 20 2016– 2015
Renofa Yamaguchi 2015 (J3) 2 Yamagucsi prefektúra városai. 2016 2 2016–
Roasso Kumamoto 2008 10 Kumamoto, Kumamoto 2008 10 2008–
Kyoto Sanaga 1996 (J) 11 Kioto délnyugati része. 1972 24 2010– 2008–2010
Thespa Kusatsu 2005 13 Gunma prefektúra városai. 2005 13 2005–
Oita Trinita 1999 11 Óita, Óita 1996 14 2017– 2013
Tokyo Verdy 1993 (J) 11 Tokió 1972 17 2009– 2008
Yokohama FC 2001 16 Yokohama, Kanagava 2001 16 2008– 2007
V-Varen Nagasaki 2013 5 Nagaszaki prefektúra városai. 2013 5 2013–
Tokushima Vortis 2005 11 Tokusima prefektúra városai. 1990/91 19 2015– 2014
Matsumoto Yamaga 2012 5 Nagano középső része. 2012 5 2016– 2015
Machida Zelvia 2012 2 Macsida, Tokió 2012 3 2016–
Zweigen Kanazawa 2014 (J3) 3 Kanazava, Ishikava 2015 3 2015–
 • Szürke háttérrel az első osztályból idén visszasorolt csapatok vannak jelölve.
 • Pinkkel a harmadosztályból idén feljutott csapatok vannak jelölve
 • Utolsó elsőosztályú évekhez a Japan Soccer League-ban eltöltött idő is hozzá van számítva..

Stadionok (2017)[szerkesztés]

Fő helyszínek a J2-ben:

Avispa Fukuoka Shonan Bellmare Ehime F.C. Fagiano Okayama Nagoya Grampus Matsumoto Yamaga FC
Level-5 Stadium Shonan BMW Stadium Hiratsuka Ningineer Stadium Kanko Stadium Toyota Stadium Matsumotodaira Football Stadium
Befogadóképesség: 22,563 Befogadóképesség: 18,500 Befogadóképesség: 20,000 Befogadóképesség: 20,000 Befogadóképesség: 45,000 Befogadóképesség: 20,396
F.C. Gifu Oita Trinita JEF United Ichihara Chiba Montedio Yamagata Kamatamare Sanuki Kyoto Sanga F.C.
Gifu Nagaragawa Stadium Ōita Bank Dome Fukuda Denshi Arena ND Soft Stadium Kagawa Marugame Stadium Nishikyogoku Athletic Stadium
Befogadóképesség: 20,000 Befogadóképesség: 40,000 Befogadóképesség: 18,500 Befogadóképesség: 20,315 Befogadóképesség: 30,099 Befogadóképesség: 20,588
Mito Hollyhock Roasso Kumamoto Thespakusatsu Gunma Renofa Yamaguchi FC FC Machida Zelvia Tokyo Verdy
K's denki Stadium Mito Umakana Yokana Stadium Shoda Shoyu Stadium Gunma Yamaguchi Ishin Park Stadium Machida Athletic Stadium Ajinomoto Stadium
Befogadóképesség: 12,000 Befogadóképesség: 32,000 Befogadóképesség: 15,253 Befogadóképesség: 20,000 Befogadóképesség: 10,600 Befogadóképesség: 49,970
Tokushima Vortis V-Varen Nagasaki Yokohama FC Zweigen Kanazawa
Pocarisweat Stadium Nagasaki Athletic Stadium Nippatsu Mitsuzawa Stadium Ishikawa Kanazawa Stadium
Befogadóképesség: 20,441 Befogadóképesség: 20,246 Befogadóképesség: 15,454 Befogadóképesség: 20,000

Korábbi klubok[szerkesztés]

Klub

ok

Csatlakozás

éve

J2 szezonok száma Otthont adó város Első 2.

ligás szereplés

Második ligás szereplések Utolsó második ligás szereplés Jelenlegi osztály
Albirex Niigata 1999 5 Niigata & Szeiro, Niigata 1998 6 1998–2003 J1
Omija Ardija 1999 7 Szaitama, Szaitama 1987/88 17 2015 J1
Cerezo Osaka 1995 (J) 6 Oszaka és Szakai, Oszaka 1991/92 10 2015–2016 J1
Consadole Sapporo 1998 (J) 14 Hokkaidó prefektúra városai. 1978 31 2013–2016 J1
Kawasaki Frontale 1999 5 Kavaszaki, Kanagava 1972 25 2001–2004 J1
Gainare Tottori 2011 3 Tottori prefektúra városai. 2011 3 2011–2013 J3
Gamba Osaka 1993 (J) 1 Szuita, Oszaka 1984 4 2013 J1
Giravanz Kitakyushu 2010 7 Kitakjushú, Fukuoka 2010 7 2010–2016 J3
Júbilo Iwata 1994 (J) 2 Ivata, Sizuóka 1979 6 2014–2015 J1
Kataller Toyama 2009 6 Tojama prefektúra városai. 2009 6 2009–2014 J3
Kashiwa Reysol 1995 (J) 2 Kasiva, Csiba 1987/88 8 2010 J1
Urawa Red Diamonds 1993 (J) 1 Szaitama, Szaitama 1989/90 2 2000 J1
Shimizu S-Pulse 1993 (J) 1 Sidzuoka, Sidzuoka 2016 1 2016 J1
Sagan Tosu 1999 13 Toszu, Szaga 1997 15 1997–2011 J1
Sanfrecce Hiroshima 1993 (J) 2 Hirosima, Hirosima 1984 7 2008 J1
FC Tokyo 1999 2 Tokió 1991/92 10 2011 J1
Tochigi SC 2009 7 Ucunomija, Tócsigi 2009 7 2009–2015 J3
Vegalta Sendai 1999 9 Szendai, Mijagi 1995 13 2004–2009 J1
Ventforet Kofu 1999 11 Jamanashi prefektúra városai. 1972 36 2012 J1
Vissel Kobe 1997 (J) 2 Kobe, Hjógo 1986/87 11 2013 J1
 • Pinkkel az előző kiírásban első osztályba jutott csapatok vannak kiemelve.
 • Szürkével az előző kiírásban harmadosztályba sorolt csapatok vannak kiemelve.

Bajnokok és feljutók[szerkesztés]

A két legjobb helyezést elérő csapat feljut. A 2004-estől a 2008-as szezonig a harmadik helyezett a J1 tizenhatodik helyezettjével játszott rájátszási mérkőzést a legmagasabb osztályban való szereplésért. A 2009-es szezontól a 2011-es szezonig a harmadik helyezés egyenes feljutást eredményezett. A 2012-es szezon kezdetétől a harmadik feljutó hely a harmadik és hatodik helyezettek között rendezett rájátszási rendszerben dőlt el.

Év Bajnok Második helyezett Harmadik helyezett Rájátszás győztese
1999 Kawasaki Frontale FC Tokyo Oita Trinita
nincs
2000 Consadole Sapporo Urawa Red Diamonds Oita Trinita
2001 Kyoto Purple Sanga Vegalta Sendai Montedio Yamagata
2002 Oita Trinita Cerezo Osaka Albirex Niigata
2003 Albirex Niigata Sanfrecce Hiroshima Kawasaki Frontale
2004 Kawasaki Frontale Omija Aridja Avispa Fukuoka †
2005 Kyoto Purple Sanga Avispa Fukuoka Ventrofet Kofu ‡
2006 Yokohama FC Kashiwa Reysol Vissel Kobe ‡
2007 Consadole Sapporo Tokyo Verdy 1969 Kyoto Sanga ‡
2008 Sanfrecce Hiroshima Montedio Yamagata Vegalta Sendai †
2009 Vegalta Sendai Cerezo Osaka Shonan Bellmare
2010 Kashiwa Reysol Ventforet Kofu Avispa Fukuoka
2011 FC Tokyo Sagan Tosu Consadole Sapporo
2012 Ventforet Kofu Shonan Bellmare Kyoto Sanga Oita Trinita (6th)
2013 Gamba Osaka Vissel Kobe Kyoto Sanga Tokushima Vortis (4th)
2014 Shonan Bellmare Matsumoto Yamaga JEF United Chiba Montedio Yamagata (6th)
2015 Omija Ardija Júbilo Iwata
Avispa Fukuoka (3th)
2016 Consadole Sapporo Shimizu S-Pulse
Cerezo Osaka (4th)

* Félkövér jelöli a feljutó csapatokat;
† Vereséget szenvedett a rájátszásban;
‡ Megnyerte a rájátszást és feljutott;

Legsikeresebb csapatok[szerkesztés]

A vastagon szedett csapatok a J2-ben szerepelnek a 2017-es szezonban.

Klub Bajnoki címek Második helyezés Feljutások Bajnoki győzelmek Második helyezés Feljutás évei
Consadole Sapporo
3
0
4
2000, 2007, 2016 2000, 2007, 2011, 2016
Kyoto Sanga
2
0
3
2001, 2005 2001, 2005, 2007
Kawasaki Frontale
2
0
2
1999, 2004 1999, 2004
Ventforet Kofu
1
1
3
2012 2010 2005, 2010, 2012
Shonan Bellamare
1
1
3
2014 2012 2009, 2012, 2014
Sanfrecce Hiroshima
1
1
2
2008 2003 2003, 2008
Vegalta Sendai
1
1
2
2009 2001 2001, 2009
Kashiwa Reysol
1
1
2
2010 2006 2006, 2010
FC Tokyo
1
1
2
2011 1999 1999, 2011
Omiya Ardija
1
1
2
2015 2004 2004, 2015
Oita Trinita
1
0
2
2002 2002, 2012
Albirex Niigata
1
0
1
2003 2003
Yokohama FC
1
0
1
2006 2006
Gamba Osaka
1
0
1
2013 2013
Cerezo Osaka
0
2
3
2002, 2009 2002, 2009, 2016
Avispa Fukuoka
0
1
3
2005 2005, 2010, 2015
Vissel Kobe
0
1
2
2013 2006, 2013
Montedio Yamagata
0
1
2
2008 2008, 2014
Urawa Red Diamonds
0
1
1
2000 2000
Tokyo Verdy
0
1
1
2007 2007
Sagan Tosu
0
1
1
2011 2011
Matsumoto Yamaga
0
1
1
2014 2014
Júbilo Iwata
0
1
1
2015 2015
Shimizu S-Pulse
0
1
1
2016 2016
Tokushima Vortis
0
0
1
2013

Rájátszási eredmények[szerkesztés]

Szezon Első elődöntő (harmadik a hatodik ellen) Második elődöntő (negyedik az ötödik ellen) Döntő
2012 Kyoto Sanga 0–4 Oita Trinita Yokohama FC 0–4 JEF United Chiba Oita Trinita 1–0 JEF United Chiba
2013 Kyoto Sanga 0–0 V-Varen Nagasaki Tokushima Vortis 1–1 JEF United Chiba Kyoto Sanga 0–2 Tokushima Vortis
2014 Nem volt megrendezve Júbilo Iwata 1–2 Montedio Yamagata JEF United Chiba 0–1 Montedio Yamagata
2015 Avispa Fukuoka 1–0 V-Varen Nagasaki Cezero Osaka 0–0 Ehime FC Avispa Fukuoka 1–1 Cezero Osaka
2016 Matsumoto Yamaga 1–2 Fagiano Okayama Cezero Osaka 1–1 Kyoto Sanga Cerezo Osaka 1–0 Fagiano Okayama
Eredmények
Klubok Részvétel Bajnoki cím Második helyezés Szezonok amiben részt vett Bajnoki győzelem Második helyezés
Cerezo Osaka
2
1
1
2015, 2016 2016 2015
Oita Trinita
1
1
0
2012 2012
Tokushima Vortis
1
1
0
2013 2013
Montedio Yamagata
1
1
0
2014 2014
Avispa Fukuoka
1
1
0
2015 2015
JEF United Chiba
3
0
2
2012, 2013, 2014 2012, 2014
Kyoto Sanaga
2
0
1
2012, 2013 2013
Yokohama FC
1
0
0
2012
V-Varen Nagasaki
1
0
0
2013
Júbilo Iwata
1
0
0
2014
Ehime FC
1
0
0
2015

Eddigi kiesők[szerkesztés]

A másodosztály megalapításakor, a Liga nem vezetett be semmilyen kiesési mechanizmust a J2 és az (akkori) harmadik vonal, a Japan Football League között, így az átkerülés csak egyirányú volt. Az évek során történő folyamatos bővülés hatására az osztály elérte a tervezett 22 tagot, ennek következtében lehetővé tette a J. League-nek hogy a táblázat alján helyet foglaló csapatokat visszasorolja a JFL-be. A Zelvia egy igen szerencsétlen mérföldkövet tudhat magáénak a 2012-es évben, hiszen ők lettek az első és egyetlen csapat, amely a J2-ből kiesett a JFL-be. A következő évben megalakult a professzionális J3 League, lehetővé téve az állandó kieséses rendszert a második és harmadik vonal között.

A szabályok a J2 illetve J3 közötti osztályváltásra 2017-től a következők szerint alakulnak: a 21. és 22. helyezett csapatok kiesnek és a J3-as bajnok és a második helyezett jutnak fel helyettük.[3] Amennyiben az egyik vagy mindkét J3-as feljutó sem rendelkezik J2 licenccel, akkor nem fognak engedélyt kapni a magasabb osztályban való szereplésre, és a kieső helyek ennek megfelelően lesznek csökkentve.

Év 21. helyezés 22. helyezés
2012 FC Gifu Machida Zelvia
2013 FC Gifu Gainare Tottori‡
2014 Kamatamare Sanuki† Kataller Toyama
2015 Oita Trinita‡ Tochigi SC
2016 Zweigen Kanazawa Giravanz Kitakyushu

Félkövér jelzi a kiesett csapatokat;

 Megnyerte a rájátszást J3-as csapat ellen;

 Elvesztette a rájátszást J3 vagy JFL-es csapat ellen.

Más versenysorozatok[szerkesztés]

Belföldi versenysorozatok
 • Császári kupa (1921–)
 • Xerox szuperkupa (1994–)
Megszűnt versenysorozatok

Játékosok[szerkesztés]

Legjobb góllövők[szerkesztés]

Év Játékos Nemzetiség Csapat Gólok száma
1999
Takuya Jinno
 JPN
Oita Trinita
19
2000
Emerson Sheik
 BRA
Consadole Sapporo
31
2001
Marcos
Vegalta Sendai
34
2002
Marx
Albirex Niigata
19
2003
32
2004
Juninho
Kawasaki Frontale
37
2005
Paulinho
Kyoto Purple Sanga
22
2006
Borges
Vegalta Sendai
26
2007
Hulk
Tokyo Verdy
37
2008
Hisato Sato
 JPN
Sanfrecce Hiroshima
28
2009
Shinji Kagawa
Cerezo Osaka
27
2010
Mike Havenaar
Ventforet Kofu
20
2011
Yohei Toyoda
Sagan Tosu
23
2012
Davi
 BRA
Ventforet Kofu
32
2013
Kempes
JEF United Chiba
22
2014
Masashi Oguro
 JPN
Kyoto Sanga
26
2015
Jay Bothroyd
 ENG
Júbilo Iwata
20
2016
Jong Tae-se
 PRK
Shimizu S-Pulse
26

Jegyzetek[szerkesztés]

Irodalom[szerkesztés]

Eredeti forrás: https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=J2_League&oldid=767334767 [Hozzáférés ideje: 2017. március 1.]

International Bibliography of Football History Christiane Eisenberg Vol. 31, No. 1 (115), Football History: International Perspectives / Fußball-Geschichte: Internationale Perspektiven (2006)

A JFA hivatalos története

További információk[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a J2 League című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.