Jakob Roggeveen

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Jakob Roggeveen
Született 1659. február 1.
Middelburg, Hollandia
Elhunyt 1729. január 31.
Middelburg, Hollandia
Állampolgársága Németalföldi Köztársaság
Nemzetisége holland
Házastársa Marija Margaerita Vincentius, Anna Adriana Clement
Foglalkozása tengerész, felfedező
Tisztsége bíró
Iskolái Harderwijki egyetem
SablonWikidataSegítség

Jakob Roggeveen (Middelburg, Hollandia, 1659. február 1. – Middelburg, 1729. január 31.) holland tengerész és felfedező. A Holland Nyugat-indiai Társaság egyetlen nagy expedíciójának vezetője.

Fiatalkora[szerkesztés]

Middelburgban született 1659. február 1-jén. Édesanyja Maria Storm, édesapja Arend Roggeveen matematikus volt. 1630 márciusában Middelburg jegyzője lett. 1690-ben doktorált a Herderwijk-i Egyetemen, mint orvos. Feleségül vette Marija Margaerita Vincentiust, de ő 1694 októberében meghalt. 1706-ban csatlakozott a Holland Kelet-indiai Társasághoz, és kinevezése miatt a mai Jakartában kellett dolgoznia. Feleségül vette Anna Adriana Clement, de ő is meghalt nem sokkal az esküvőjük után. 1714-ben visszatért Middelburgba, egyedül.

Tengerész évei[szerkesztés]

Szamoán kiadott pénzérme a tiszteletére.

1721-23 között azt a feladatot kapta, hogy kutassa a déli kontinenst. Három hajóval indult útnak. A Horn-fok megkerülése után 1722 áprilisában, Húsvét első napján fedezte fel azt a szigetet, amit Húsvét-szigetnek nevezett el. Ő volt az első európai, aki megpillanthatta a hatalmas moai szobrokat. Továbbhaladva felfedezte a Tuamotu-szigeteket, Szamoát, Bora Borát, a Társaság-szigeteket és Maupitit. Azután megkerülte Új-Guineát és kikötött Batáviában (Jakarta egykori neve).

Források[szerkesztés]