Jake La Motta

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jake La Motta egy 1952-es levelezőlapon

Jake La Motta (Bronx, New York, 1921. július 10. –) amerikai profi ökölvívó.

Eredeti neve Giacobe La Motta, a boxtörténelembe „Bronxi Bika” néven vonult be. Híres volt kicsapongásairól és dühöngéseiről. 1947 és 1950 között középsúlyú világbajnok volt.

La Motta pályafutása[szerkesztés]

La Mottának összesen 106 profi mérkőzése volt. A bokszoló 1941-ben elszenvedte első vereségét Jimmy Rays Jr.-tól. Nagy ellenfelével Sugar Ray Robinsonnal hatszor küzdött meg. Első összecsapásuk a Madison Square Gardenben volt, ahol Robinson megnyerte a mérkőzést. A második küzdelemben La Motta pontozással megverte Robinsont. Ezzel a győzelemmel esélyt kapott arra, hogy megmérkőzhessen a középsúlyú világbajnoki címért. 1943-ban harmadszor küzdött meg Robinsonnal Denverben, ahol végül Robison került ki győztesen.

1947-ben La Motta másodszor kapott ki az addig veretlen Willie Foxtól. 1949-ben Detroitban elvette a világbajnoki címet Marcel Cerdantól.

Testvére, Joey La Motta menedzselte. Jake 1945-ben feleségül vett egy helyi, Vicky nevű lányt, akitől három gyermeke született.

La Motta lecsúszása[szerkesztés]

La Motta 1948-tól erősen elhízott. Ennek ellenére kevés versenyző volt, aki ki mert volna állni ellene. A világbajnoki címet Sugar Ray Robinson birtokolta 1950-ben az év meccsén. La Motta-nak nem csak a pályafutása, hanem magánélete is tönkrement. Felesége elhagyta és magával vitte két gyermeküket. A „Bronxi bika” megalapította Miamiban a Jake La Mottas's bárt. La Motta kiskorúakat engedett a szórakozóhelyre, ezért 1957-ben Floridában elítélték pedofíliáért. Szabadulása után komikusként folytatta pályáját. Mára egy átlagember életét éli. Az emberek elfelejtették volna őt, ha nem készül el róla az 1980-ban bemutatott Dühöngő bika (Raging bull) című film amelyet Martin Scorsese rendezett és amelyben La Mottát Robert De Niro alakítja.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Raging Bull (angol nyelven). Box office/business. Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2010. február 16.)