Ugrás a tartalomhoz

JRockit

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
JRockit
FejlesztőOracle Corporation
Programozási nyelvC és Java
KategóriaJava virtuális gép
Licenckereskedelmi
A JRockit weboldala

A JRockit, egy kereskedelmi Java virtuális gép (JVM), amelyet eredetileg az Appeal Virtual Machines fejlesztett ki. 2002-ben a BEA Systems megvette,[1] majd 2008-ban részévé vált a Oracle Fusion Middleware-nek.

A JRockit alap kódját és a HotSpot virtuális gépet a Sun Microsystems-től (most Oracle-tól) jelenleg összeintegrálják, azzal a céllal hogy kiadjanak egy új JVM-et, kombinált alapkóddal körülbelül a JDK 8 kiadása környékén.

2011 májusában a JRockit kódját szabaddá és nyilvánosan elérhetővé tették.

Sok JRE class fájlt, amit JRockit-tal adnak ki, pontos másolata annak, amit a HotSpot-tal kiadnak. A JRockit felüldefiniálja azokat class fájlokat, amelyek szorosan kötődnek a JVM-hez, megtartva így az API kompatibilitást, de fokozva a JVM teljesítményét.

Történet[szerkesztés]

A Sun Microsystems felvásárlásának befejezését követően az Oracle bejelentette a JavaOne 2010-en, hogy a JRockit legjobb tulajdonságait megvalósítanák az OpenJDK-ban.[2][3]

2011 májusában, az Oracle bejelentette, hogy a JRockit-et szabaddá teszi, és egyben megerősítette, hogy tervezik portolni a JRockit tulajdonságait az OpenJDK-ba.[4]

Oracle JRockit - A határozott útmutató[szerkesztés]

Az „Oracle JRockit - A határozott útmutató” című könyv[5] – amelyet Marcus Lagergren és Marcus Hirt írt – volt az első részletes könyv a JVM belső működéséről (nem csak JRockit specifikusan), amelyet valaha kiadtak. Nem csak hogy belemegy részletekbe a JRockit JVM-be hozzáadott specifikus értékekkel kapcsolatban (amelyet most portolnak az OpenJDK kódbázisába), de részletesen elmagyarázza a futtatókörnyezet belső működését, mint pl. a kódgenerálás, memória menedzsment és szálkezelési rendszerek.

Teljesítmény[szerkesztés]

Az Oracle az állítja,[6] hogy a JRockit használata jelentős teljesítmény növekedést okoz, de független teljesítményértékelések nem mindig ezt bizonyítják.[7] A korai Java virtuális gépek szerver teljesítményértékelései leginkább afelé tendáltak, hogy a HotSpot szerver teljesítménye tűnt jobbnak, de a JRockit sokkal jobb skálázhatóságot biztosított.[8]

Támogatott CPU típusok[szerkesztés]

JRockit Mission Control[szerkesztés]

A JRockit 5.0 R26 csomagba bekerült egy eszköz halmaz, melyet JRockit Mission Control-nak hívnak.[9] Az eszközök a következők:

 • egy interaktív menedzsment konzol, amely vizuálisan jeleníti meg a szemétgyűjtést, valamint egyéb teljesítmény statisztikákat nyújt
 • egy futási környezet teljesítményének sebesség optimalizáló eszköz, amit Runtime Analyzer-nek hívnak
 • egy memória-analízis eszköz, melyet Memory Leak Detector-nak hívnak

Az R27.3 kiadástól kezdve[10] az eszközkészlet része egy késleltetés analizátor, amely grafikusan jeleníti meg, amikor a szálak állnak a következők miatt: szinkronizáció, fájl/hálózat I/O, memória foglalás vagy éppen szemétgyűjtés megállítása miatt.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Thomas Risberg. „BEA Acquires Appeal Virtual Machines, Makers of JRockit”, TheServerSide.com, 2002. február 26.. [2016. március 31-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2009. március 4.) 
 2. Java Virtual Machine Strategy. Oracle Corporation, 2010. szeptember 1. [2011. június 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. május 22.)
 3. Henrik Ståhl: Oracle's JVM Strategy. Oracle Corporation, 2010. november 10. [2011. május 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. május 22.)
 4. JRockit is Now Free (and Other Java License Updates). Oracle Corporation, 2011. május 18. [2011. május 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. május 22.) „Since we are converging the JVMs technically it makes sense to treat them as a single "product" with two different incarnations/implementations. Second, by making JRockit free we hope to get more feedback on any regressions in the converged JVM vs current JRockit, which will help our convergence project.
 5. Oracle JRockit the Definitive Guide. Packt Publishing
 6. About the Oracle JRockit JDK. Oracle Corporation. [2011. szeptember 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. május 22.) „The JRockit JVM is a high-performance JVM developed to ensure reliability, scalability, manageability, and flexibility for Java applications. The JRockit JVM provides improved performance for Java applications deployed on Intel 32-bit (Xeon) and 64-bit (Xeon and SPARC) architectures at significantly lower costs to the enterprise
 7. Kazuyuki, Shudo: Performance Comparison of Java/.NET Runtimes (Oct 2004), 2005. november 20. (Hozzáférés: 2011. május 22.)
 8. The Volano Report, May 2003. volano.org, 2003. május 30. (Hozzáférés: 2011. május 22.) „At 10,000 connections, BEA JRockit 3.1 on Windows has 14 times the throughput of any other Java platform—by far, the best network scalability I have ever tested. While other Java vendors waited for better threading support in the operating system or new programming interfaces for the application, the JRockit team solved the Java threads problem right where it originated. The results are remarkable, and BEA made a wise purchase.
 9. Oracle JRockit Mission Control Overview. Oracle Corporation, 2008. június 1. (Hozzáférés: 2011. május 22.)
 10. Marcus Hirt: The Mission Control 3.0 Latency Analyser (Migrated from the old BEA blog), 2008. augusztus 1. [2010. szeptember 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. május 22.)

További információk[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a JRockit című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.