Jácintkék ara

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Jácintkék ara
Anodorhynchus hyacinthinus -Mato Grosso -Brazil-8b.jpg
Természetvédelmi státusz
Sebezhető
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon blank.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Madarak (Aves)
Rend: Papagájalakúak (Psittaciformes)
Család: Papagájfélék (Psittacidae)
Alcsalád: Újvilágipapagáj-formák (Arinae)
Nemzetség: Arini
Nem: Anodorhynchus
Faj: A. hyacinthinus
Tudományos név
Anodorhynchus hyacinthinus
Latham, 1790
Szinonimák

Nagy jácintara

Elterjedés
Anodorhynus hyacinthinus range.jpg
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Jácintkék ara témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Jácintkék ara témájú médiaállományokat és Jácintkék ara témájú kategóriát.

A jácintkék ara vagy nagy jácintara (Anodorhynchus hyacinthinus) a madarak osztályának papagájalakúak (Psittaciformes) rendjébe és a papagájfélék (Psittacidae) családjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

Élőhelye Dél-Amerika középső része. Elterjedési területébe beletartozik Brazília középső-déli részén Pará, Bahia, Minas Gerais[1] és Mato Grosso államok; Kelet-Bolívia és Paraguay északnyugati része. Természetes élőhelye az alföldi és folyók menti erdők, mocsarak, szavannák.

Megjelenése[szerkesztés]

Magassága 100 centiméter, testtömege 1500 gramm. A legnagyobb testű papagájfaj. Tollazatának alapszíne mély kobaltkék. Farkának alsó felülete sötétszürke. Jellemző rá a citromsárga szemgyűrű. Csőre fekete, az alsó csőrkávával határos csupasz bőrfelület citromsárga. A nemek hasonlóak.

Életmódja[szerkesztés]

Rendkívül óvatos, igen ritkán látható madár. Ha teheti, elbújik az erdő sűrűjében. Általában párban vagy kisebb, maximum 20 példányt számláló csapatokban él. Röpte gyors és iránytartó, a csapatban repülés közben is jól látható a párok szoros együvétartozása. Hangja éles ararikoltás. Különböző magvak, gyümölcsök, bogyók teszik ki a táplálékát. Különösen kedveli a pálmadiófélék termését.

Szaporodása[szerkesztés]

Többnyire az őszi hónapokban, faóriások odvaiban költ. Fészekalja 2-4 tojásból áll, amin 28-30 napig kotlik a tojó. A kirepülési idő nagyjából 3 hónap.

Tartása[szerkesztés]

Szigorúan védett madár, így elvileg csak madárparkok és állatkertek tarthatják. A szigorú védelem ellenére élőhelyén még ma is sok egyedet befognak, melyeket illegálisan értékesítenek főleg magánszemélyeknek. A madarak igen értelmesek, hamar megszelídülnek. Több helyen szabadon is tartják, ha az éghajlat megfelelő.

Magyarországon korábban csak a Fővárosi Állat- és Növénykertben lehetett jácintarát látni. Jó ideje azonban magánszemélyek tulajdonában is vannak jácintarák, és a Szegedi Vadasparkban és a Nyíregyházi Állatparkban is tartják a fajt.

Odúban költ
Csőrét és lábát is használja

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. [1] Archiválva 2014. szeptember 10-i dátummal a Wayback Machine-benarara azul Archiválva 2014. szeptember 10-i dátummal a Wayback Machine-ben

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]