Jácintkék ara

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jácintkék ara
Természetvédelmi státusz
Sebezhető
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Madarak (Aves)
Rend: Papagájalakúak (Psittaciformes)
Család: Papagájfélék (Psittacidae)
Alcsalád: Újvilágipapagáj-formák (Arinae)
Nemzetség: Arini
Nem: Anodorhynchus
Faj: A. hyacinthinus
Tudományos név
Anodorhynchus hyacinthinus
Latham, 1790
Szinonimák

Nagy jácintara

Elterjedés
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Jácintkék ara témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Jácintkék ara témájú médiaállományokat és Jácintkék ara témájú kategóriát.

A jácintkék ara vagy nagy jácintara (Anodorhynchus hyacinthinus) a madarak osztályának papagájalakúak (Psittaciformes) rendjébe és a papagájfélék (Psittacidae) családjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

Élőhelye Dél-Amerika középső része. Elterjedési területébe beletartozik Brazília középső-déli részén Pará, Bahia, Minas Gerais[1] és Mato Grosso államok; Kelet-Bolívia és Paraguay északnyugati része. Természetes élőhelye az alföldi és folyók menti erdők, mocsarak, szavannák.

Megjelenése[szerkesztés]

Magassága 100 centiméter, testtömege 1500 gramm. A legnagyobb testű papagájfaj. Tollazatának alapszíne mély kobaltkék. Farkának alsó felülete sötétszürke. Jellemző rá a citromsárga szemgyűrű. Csőre fekete, az alsó csőrkávával határos csupasz bőrfelület citromsárga. A nemek hasonlóak.

Életmódja[szerkesztés]

Rendkívül óvatos, igen ritkán látható madár. Ha teheti, elbújik az erdő sűrűjében. Általában párban vagy kisebb, maximum 20 példányt számláló csapatokban él. Röpte gyors és iránytartó, a csapatban repülés közben is jól látható a párok szoros együvétartozása. Hangja éles ararikoltás. Különböző magvak, gyümölcsök, bogyók teszik ki a táplálékát. Különösen kedveli a pálmadiófélék termését.

Szaporodása[szerkesztés]

Többnyire az őszi hónapokban, faóriások odvaiban költ. Fészekalja 2-4 tojásból áll, amin 28-30 napig kotlik a tojó. A kirepülési idő nagyjából 3 hónap.

Tartása[szerkesztés]

Szigorúan védett madár, így elvileg csak madárparkok és állatkertek tarthatják. A szigorú védelem ellenére élőhelyén még ma is sok egyedet befognak, melyeket illegálisan értékesítenek főleg magánszemélyeknek. A madarak igen értelmesek, hamar megszelídülnek. Több helyen szabadon is tartják, ha az éghajlat megfelelő.

Magyarországon korábban csak a Fővárosi Állat- és Növénykertben lehetett jácintarát látni. Jó ideje azonban magánszemélyek tulajdonában is vannak jácintarák, és a Szegedi Vadasparkban és a Nyíregyházi Állatparkban is tartják a fajt.

Odúban költ
Csőrét és lábát is használja

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. [1] Archiválva 2014. szeptember 10-i dátummal a Wayback Machine-benarara azul Archiválva 2014. szeptember 10-i dátummal a Wayback Machine-ben

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]