Izlandi Péniszmúzeum

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Izlandi Péniszmúzeum
A múzeum kiállítótere
A múzeum kiállítótere
TelepülésReykjavík
Cím Izland, Húsavík
Megnyitás1997
Hasznosítása
Felhasználási területmúzeum
Elhelyezkedése
Izlandi Péniszmúzeum (Izland)
Izlandi Péniszmúzeum
Izlandi Péniszmúzeum
Pozíció Izland térképén
é. sz. 64° 08′ 35″, ny. h. 21° 54′ 53″Koordináták: é. sz. 64° 08′ 35″, ny. h. 21° 54′ 53″
Térkép
Izlandi Péniszmúzeum weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Izlandi Péniszmúzeum témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az Izlandi Péniszmúzeum (izlandi nyelven Hið Íslenzka Reðasafn) az Izland északi részén fekvő Húsavík városban működő múzeum, amely az emlősök péniszét és azokat formázó tárgyakat gyűjti.

Az eredetileg az izlandi fővárosban, 1997-ben megnyitott múzeumot Sigurður Hjartarson (sz. 1941) egykori reykjavíki főiskolai történelemtanár alapította, aki 1974-től bővítgette gyűjteményét, azzal a céllal, hogy az Izlandon és a környező vizekben honos valamennyi emlős hímvesszőjét bemutassa. 2004-ben nyugdíjba ment, és Húsavíkban telepedett le, ide költöztette a múzeumot is. Több mint 300 kiállítási tárggyal rendelkezik napjainkban, melyek vadásztrófeák, formalinban tartósított vagy kiszárított állati nemi szervek. Az utóbbi időben Izlandon nem honos emlősök hímvesszői, valamint péniszt formázó tárgyak és művészeti alkotások is helyet kaptak a gyűjteményben.

Források[szerkesztés]

What is the story behind the Icelandic Phallological Museum?”, IcelandReview Online, 2010. május 31.. [2012. március 29-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2016. május 5.) 

További információk[szerkesztés]