Ivica Čuljak

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ivica Čuljak
Életrajzi adatok
ÁlnévSatan Panonski
Született1960. június 4.
Cerić
Származáshorvát
Elhunyt1992. január 27. (31 évesen)
Vinkovci
Pályafutás
Műfajokpunk rock
EgyüttesPogreb X
Hangszerénekhang
Tevékenységénekes, költő

Ivica Čuljak weboldala
SablonWikidataSegítség

Ivica Čuljak vagy művésznevein Satan Panonski, Kečer II. (Cerić, 1960. június 4.Vinkovci, 1992. január 27.) horvát punkénekes, költő.

Életpályája[szerkesztés]

A '80-as években hódító YugoPunk egyik meghatározó alakja, aki sajátos, önkínzó előadásmódjával lett közismert a jugoszláv punkzenei életben, mivel koncertjeit a vér jellemezte: a fejéhez vágott egy sörösüveget, majd pedig az egyik szilánkkal szétvágta a mellkasát és mindezek után tovább folytatta előadását. Sokan GG Allinhez hasonlítják, aki szintén ezzel az egyedi zeneművészeti ággal lett ismert.

1980-ban a Pogreb X frontembere lett, de négy évvel később szólókarrierbe kezdett (ekkor vette fel a Satan Panonski nevet). Innentől kezdve egyre nagyobb hírnevet szerzett magának. Részben azért, mert nyíltan vállalta homoszexualitását (előfordult, hogy műsorelemként a színpadon csókolózott egy „beépített” férfival) és ezt nem sokan vállalták fel akkoriban.

1991 végéig több albumot is kiadott (pl.: Bombardiranje New Yorka, Nuklearne Olimpijske Igre, Kako je punker branio Hrvatsku) és rengeteg verset írt. Koncertezett többek között Szarajevóban és Belgrádban, mígnem 1991-ben kitört a délszláv háború és behívták a horvát hadseregbe.

1992-ben halt meg máig tisztázatlan körülmények között Vinkovciban. Egyes források szerint az egyik bajtársa szándékosan agyonlőtte, mondván, hogy megszabadítja Horvátországot a Sátántól, mások szerint pedig szerb katonák lőtték le január 27-én. Művészetéből több mai előadó is merített, mint például Dekubitus (eredetileg Sven Skamina).

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]