Iván tveri nagyfejedelem

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Iván Mihajlovics

Tveri nagyfejedelem
Uralkodási ideje
1399 1325
ElődjeMihail Alekszandrovics
UtódjaAlekszandr Ivanovics
Életrajzi adatok
UralkodóházRurik-dinasztia
Született1357
Elhunyt1425. május 22. (68 évesen)
ÉdesapjaMihail Alekszandrovics
ÉdesanyjaJevdokija Konsztantyinovna
HázastársaMária
Jevdokija Dmitrijevna
GyermekeiIván
Alekszandr
Jurij
A Wikimédia Commons tartalmaz Iván Mihajlovics témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Orosz lovasok.

Iván Mihajlovics (oroszul Иван Михайлович), (13571425. május 22.) Tver nagyfejedelme 1399-től haláláig.

A fejedelemség helyzete[szerkesztés]

Iván Mihail Alekszandrovics tveri nagyfejedelem és Jevdokija szuzdali hercegnő legidősebb fia volt (leszámítva csecsemőkorban elhalálozott bátyját). Apja 1399-es halála után ő örökölte a trónt, amit a következő évben a tatár hűbérúr, Sadibég kán nagyfejedelmi felhatalmazása (jarlikja) is megerősített. Tver ebben az időben kényes politikai helyzetben volt, két terjeszkedő nagyhatalom közé szorult. Nyugatról a hatalma csúcsán levő, Lengyelországgal unióra lépő Litván Nagyfejedelemség határolta, amely akkoriban törte meg a Teuton Lovagrendet a grünwaldi csatában, sorra kebelezte be a nyugati orosz hercegségeket és befolyási zónája a Fekete-tengerig ért. Keletről a tatárok gyengülésével párhuzamosan egyre erősödő Moszkvai Fejedelemség volt a szomszédja, amely szintén sorra olvasztotta be a kisebb, önálló fejedelemségeket, nem titkolva, hogy az "orosz földek begyűjtője" kíván lenni. Iván Mihajlovics ügyesen lavírozott két szomszédja között, a litván nagyfejedelem lányát vette el, de a moszkvai-litván vitákban, háborúkban rendszeresen az előbbi pártjára állt. Fejedelemsége függetlenségét sikeresen őrizte, egészen haláláig.

Hadjáratai[szerkesztés]

1406-ban Moszkvával szövetségben Litvánia ellen vonult, de elkerülte a csatát, egészen a békekötésig. Mivel I. Vaszilij moszkvai uralkodó és a litván nagyfejedelem nélküle tárgyalt a békéről, felháborodott hangú levelet írt Vaszilijnek.

1408-ban a tatárok büntetőhadjáratot indítottak az engedetlen Moszkva ellen és Pulad kán utasította Tvert, hogy szállítson tüzérséget a város ostromához. Iván formálisan engedelmeskedett, de addig késlekedett az előkészületekkel, amíg a tatárok felhagytak az ostrommal és hazatértek.

1422-ben segítséget nyújtott sógorának, Vytautas litván fejedelemnek a teuton lovagok ellen. Ő volt az első tveri uralkodó aki saját pénzt veretett.

Iván Mihajlovics 1325-ben pestisben meghalt, a járvány elvitte az őt követő Alekszandr fiát, majd Jurij unokáját is.

Családja[szerkesztés]

Iván Mihajlovics Kestutis litván fejedelem lányát, Máriát vette feleségül 1377-ben. Három fiuk született:

Felesége halála után 1402-ben újranősült, a dorogobuzsi részfejedelem lányát, Jevdokija Dmitrijevnát véve nőül. Ez a házassága gyermektelen maradt.

Külső hivatkozások (orosz nyelven)[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) Иван Михайлович (князь тверской) című orosz Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Előző uralkodó:
II. Mihail
Tveri nagyfejedelem
13991425
Következő uralkodó:
II. Alekszandr