Iulia Caesaris (i. e. 101)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Iulia Caesaris
Született i. e. 101
ókori Róma
Elhunyt i. e. 51 (50 évesen)
Állampolgársága római
Házastársa Marcus Atius Balbus
Gyermekei
Szülei Aurelia Cotta
III. Caius Iulius Caesar

Az i. e. 101-ben született Iulia Caesaris (meghalt i. e. 51.) egyike a Iulius–Claudius-dinasztia hat azonos nevű személyének. III. Caius Iulius Caesar praetor és Aurelia Cotta leánya, a diktátor Caesar testvére. A családban előforduló névazonosságok miatt sokszor ellentmondó módon nevezik, hol Iulia Maior, hol Iulia Minor néven is. Idősebb ugyanis három másik Iulia Caesaris nevű személynél, de fiatalabb nagynénjénél és nővérénél. A Iulia Minor nevet akkor is alkalmazzák, ha csak a diktátor Caesar felmenőiről beszélnek, mivel III. Caius Iulius Caesarnak volt egy idősebb, közelebbről ismeretlen leánya is, aki szintén a Iulia nevet viselte, ez esetben ő Iulia Maior.

A Iulia Maior nevet Augustus leányára is alkalmazzák, mivel az ő leányát (Augustus első unokáját) is ugyanígy nevezték. A nevek körüli zavart az okozza, hogy Rómában a nőknek nem volt előnevük (a mai keresztnévnek megfelelő névelem), hanem egyszerűen a családnév nőnemű alakjával nevezték őket. Ezért minden Iulius nemzetségbeli nőnek Iulia volt a neve.

Férje Marcus Atius Balbus volt. Személye egyetlen utalás révén ismert, Suetonius említi, hogy Lucius Pinarius és Quintus Pedius az unokái voltak. E közlés alapján rekonstruálva a családi viszonyokat, három leánya lehetett:

Iulia Caesaris temetésén az akkor 12 éves Caius, a későbbi Augustus császár mondott halotti beszédet.

Forrás[szerkesztés]

  • Suetonius: Iulius Caesar élete 83.
  • Suetonius: Caes. 74.
  • Appianus: B.C.III.22,23.
  • Titus Livius: Ab Urbe Condita I.7.

Irodalom[szerkesztés]