Aurelia Cotta

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Aurelia Cotta
(Aurelia)
Aurelia Cotta.jpg
Született i. e. 120
ókori Róma
Elhunyt i. e. 54 (65-66 évesen)[1]
nem ismert
Állampolgársága római
Házastársa III. Caius Iulius Caesar[2][3]
Gyermekei
SzüleiRutilia
Lucio Aurelio Cota
Foglalkozása arisztokrata
A Wikimédia Commons tartalmaz Aurelia Cotta témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Aurelia Cotta (i. e. 120i. e. 54), Lucius Cotta és Rutilia leánya, a későbbi diktátor, Caesar, valamint Iulia Caesaris anyja, III. Caius Iulius Caesar felesége. Apja, Lucius Aurelius Cotta i. e. 119-ben, azonos nevű nagyapja (Lucius Aurelius Cotta) i. e. 144-ben volt consul. Testvérei mindhárman betöltötték a consuli hivatalt, Caius Cotta i. e. 75-ben, Marcus Cotta i. e. 74-ben, Lucius Cotta i. e. 65-ben. Az Aurelii Cottae család Róma legbefolyásosabb és leggazdagabb családjai közé tartozott.

Cornelius Tacitus úgy mutatja be, mint az ideális matrónát, a római nő mintaképét. Plutarchus „szigorú és tekintélyes” nőnek írja le. Híres volt józan eszéről, intelligenciájáról és szépségéről.

Férje gyakori és hosszas távollétei alatt a legifjabb Iulius nevelése az ő gondja volt. Caesar jelleme és tulajdonságai az ő nevelésének eredményei. Aurelia a család tekintélyét felhasználva képes volt megvédeni fiát Lucius Cornelius Sulla ellen is.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Aurelia Cotta című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  1. Digital Prosopography of the Roman Republic (angol nyelven). (Hozzáférés: 2021. június 29.)
  2. Digital Prosopography of the Roman Republic (angol nyelven). (Hozzáférés: 2021. június 10.)
  3. Digital Prosopography of the Roman Republic (angol nyelven). (Hozzáférés: 2021. június 10.)