Aurelia Cotta

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Aurelia Cotta
Aurelia Cotta.jpg
Született i. e. 120
Róma
Elhunyt i. e. 54 (66 évesen)
Róma
Állampolgársága római
Házastársa III. Caius Iulius Caesar
Gyermekei
Szülei Lucio Aurelio Cota

Aurelia Cotta (i. e. 120i. e. 54), Lucius Cotta és Rutilia leánya, a későbbi diktátor, Caesar, valamint Iulia Caesaris anyja, III. Caius Iulius Caesar felesége. Apja, Lucius Aurelius Cotta i. e. 119-ben, azonos nevű nagyapja (Lucius Aurelius Cotta) i. e. 144-ben volt consul. Testvérei mindhárman betöltötték a consuli hivatalt, Caius Cotta i. e. 75-ben, Marcus Cotta i. e. 74-ben, Lucius Cotta i. e. 65-ben. Az Aurelii Cottae család Róma legbefolyásosabb és leggazdagabb családjai közé tartozott.

Cornelius Tacitus úgy mutatja be, mint az ideális matrónát, a római nő mintaképét. Plutarchus „szigorú és tekintélyes” nőnek írja le. Híres volt józan eszéről, intelligenciájáról és szépségéről.

Férje gyakori és hosszas távollétei alatt a legifjabb Iulius nevelése az ő gondja volt. Caesar jelleme és tulajdonságai az ő nevelésének eredményei. Aurelia a család tekintélyét felhasználva képes volt megvédeni fiát Lucius Cornelius Sulla ellen is.

Forrás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Aurelia Cotta című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.