Isauro Martínez Színház

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Isauro Martínez Színház
Teatro Isauro Martínez.png
Általános adatok
Alapítva 1930 (89 éves)
Alapító Isauro Martínez
Elérhetőség
Cím  Mexikó, Torreón, Sur Centro, Galeana 73
Telefonszám 871 1920839, 871 1920840
Honlap http://www.teatroisauromartinez.com.mx/
E-mail contacto@teatroisauromartinez.com

Az Isauro Martínez Színház (spanyolul: Teatro Isauro Martínez) a mexikói Torreón egyik színháza. Nem csak a város, hanem az egész északi országrész egyik legjelentősebb kulturális intézménye.[1]

Története[szerkesztés]

Az intézményt Isauro Martínez vállalkozó alapította. Az épület építése 1928 februárjában kezdődött Abel Blas Cortinas tervei alapján,[2] 1930. március 7-i megnyitása után színház és mozi is volt egyben. 1945-ben William Jenkinsé lett, ekkor színházi szerepe megszűnt, majd a Martínez Mozinak nevezett épület lassacskán egyre elhagyatottabb lett, 1973-ra már csak alkalmanként használták. 1975-ben az a hír is elterjedt a városban, hogy le fogják bontani, ezért a Coahuilai Autonóm Egyetem torreóni diákjai, akik tudatában voltak az épület értékének, mozgalmat indítottak megmentése érdekében. Ennek köszönhetően 1979-re az épület az INBA (Nemzeti Szépművészeti Intézet) tulajdonába került, a következő évben pedig az állam kormányzata felújíttatta. 1982. szeptember 18-án nyílt meg újra, immár kizárólag színházként: a megnyitón Ofelia Medina lépett fel, egy Sor Juana Inés de la Cruz emlékére rendezett darabot előadva.

A következő években művészeti galériával és alkotóműhellyel bővült, így az egész Comarca Lagunera legfontosabb kulturális központjává vált. A színházban rendszeresen rendeznek nemzetközi zongorafesztiválokat is.

Az épület[szerkesztés]

Az eklektikus, art déco és arab stíluselemeket ötvöző színházépületben 700 ülés található. Az Ezeregyéjszaka meséinek világát idéző, fantáziaképeket ábrázoló belső falfestményeit a spanyol Salvador Tarazona készítette.[1]

Források[szerkesztés]

  1. a b Luis Everaert Dubernard: El Simbolismo en el Teatro Isauro Martínez de Torreón, Coahuila (spanyol nyelven). México Desconocido. (Hozzáférés: 2015. február 12.)
  2. Historia del Teatro Isauro Martínez (spanyol nyelven). El Siglo de Torreón. (Hozzáférés: 2019. március 28.)