Irán–Törökország-gázvezeték

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search

Az Irán–Törökország-gázvezeték 2577 kilométer hosszú csővezeték, amely az iráni Tabrizt köti össze a török Ankarával és iráni földgázt szállít Törökországnak.

Története[szerkesztés]

Építése 1996-ban kezdődött, miután a két ország augusztus 30-án kormányközi megállapodást írt alá. A csővezeték 2001. július 26-án kezdte meg a szállításokat.

A szállítások több alkalommal is leálltak, mert felrobbantották a vezetéket.[1]

2008. január 1-jén Irán csökkentette, majd január 7-én három hétre le is állította a szállításokat, miután a hideg idő miatt felszökött a török fogyasztás.[2] Februárban a rossz időjárás miatt ismét leállítottak a szállítást.[3]

Technikai leírása[szerkesztés]

A török BOTAŞ olajcég üzemeltette török szakasz megépítése 600 millió dollárba került. Törökország napi átlagban 30 millió köbméter iráni gázt importál.[2]

A Dél-kaukázusi gázvezeték Erzurumban összekapcsolódik az Irán–Törökország-gázvezetékkel. E két vezetéken keresztül érkezhet gáz a majdani Nabucco vezetékbe, amely Európába szállítana földgázt.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Iran-Turkey pipeline blast cuts gas flow -source”, Reuters (Hozzáférés ideje: 2008. március 7.) 
  2. ^ a b Gareth Jones. „Iran resumes gas exports to Turkey”, Reuters (Hozzáférés ideje: 2008. március 7.) 
  3. Orhan Coskun; Gareth Jones. „Cold halts Iran gas exports to Turkey -minister”, Reuters, 2008. február 8. (Hozzáférés ideje: 2008. március 7.) 

Ez a szócikk részben vagy egészben az Iran-Turkey pipeline című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.