Institute for Cultural Relations Policy

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az Institute for Cultural Relations Policy (ICRP) egy 2012-ben alakult, független budapesti székhelyű alapítvány, amely tudományos kutatással és nemzetközi konferenciák szervezésével foglalkozik a nemzetközi kulturális kapcsolatok ápolása jegyében. [1] Alapvető elképzelése, hogy a nemzetközi béke és stabilitás kizárólag a kulturális sokszínűség, a közös kulturális örökség megőrzésével, valamint az emberi jogok tiszteletben tartásával lehetséges. Céljainak eléréséhez szükséges a nemzetközi párbeszéd, ezért politikai szereplőket, diplomatákat és fiatal értelmiségieket gyűjt össze a világ minden tájáról. [2] Kutatásaiban az intézet alapvetően a nemzetközi kapcsolatok folyamatait, eseményeit és szereplőit vizsgálja. [3] Munkájának széles körben való megismerhetőségét az biztosítja, hogy tevékenységét kizárólag angol nyelven folytatja.

Szervezeti felépítés[szerkesztés]

Az intézeten belül négy nagyobb szervezeti szint különíthető el. [4]

Kuratórium[szerkesztés]

Az intézet alapítói, Lőrincz András és Morauszki Csilla politológusok. Az intézet alapítványi formában működik, amelyet háromtagú kuratórium vezet. A kuratórium tagjai: Recska Pál, Balogh Eszter és Lőrincz András.

Tanácsadó testület[szerkesztés]

Az Institute for Cultural Relations Policy nemzetközi tanácsadó testülete jelenleg 16 tagból áll, akik csatlakozásuk óta segítik az intézet munkáját. A testület tagjai - többek közt - volt vagy jelenleg is aktív politikusok, diplomaták, professzorok, valamint nemzetközi politikai szakértők:

  • Aleksey Konyukhov
  • Lőrincz András
  • Asst. Prof. Dr. Uğur Özgöker
  • Surányi Csaba
  • David J. Karl Ph.D.
  • Dia Anagnostou Ph.D.
  • Dr. Falco Pfalzgraf
  • Őexc. Bősenbacher Ferenc, ny. nagykövet
  • Őexc. Kéry György, ny. nagykövet
  • Ladislav Cabada
  • Matthew VanDyke
  • Ömer Bilal Almak
  • Queen Ehirim
  • Rhisiart Tal-e-bot
  • Vladimer Papava
  • Wawrzyniec Konarski, Ph.D.

Támogató tagok[szerkesztés]

Az intézet kutatását, rendezvényeit és egyéb projektjeit különböző magánszemélyek és szervezetek anyagilag támogatják.

Gyakornokok[szerkesztés]

Az intézet gyakornoki programján keresztül nagy figyelmet fordít a tehetséggondozásra. Az ICRP folyamatosan lehetőséget biztosít különböző társadalom- és bölcsészettudományi vagy kommunikáció-média szakos hazai és külföldi egyetemi hallgatók foglalkoztatására, ezzel elősegítve szakmai tapasztalatszerzésüket és fejlesztve rendezvényszervezési, tudományos kutatói, valamint újságírói képességeiket.

Konferenciák[szerkesztés]

Az intézet tevékenységét megalakulása óta meghatározza a nemzetközi konferenciák szervezése, mely szakértők, gazdasági és politikai szereplők párbeszédét segíti elő. Általános tevékenységéhez hasonlóan a tudományos tanácskozások is angol nyelven zajlanak, többségében külföldi résztvevőkkel. 2014-ig három nagyobb nemzetközi konferenciára került sor, melyek a "The Balkan’s Dialogue", a "National Question in Central Europe", valamint a "Borderless Europe" címet viselték.

Balkan’s Dialogue Conference[szerkesztés]

Az ICRP nemzetközi konferenciája 2013. február 8-9-én a Kodolányi János főiskolán, mely alapvetően a Balkánra, illetve Törökországra fókuszált. A program az ICRP, a Kodolányi János Főiskola, valamint a Dialógus Platform Egyesület szervezésében valósult meg. [5] A konferencián előadott többek között Gordan Grlić Radman a Horvát Köztársaság magyarországi nagykövete, Željko Janjetović, Bosznia-Hercegovina magyarországi nagykövete, Darko Angelov, Macedónia magyarországi nagykövete, valamint Petheő Ádám, a Külügyminisztérium Nyugat-balkáni Főosztály osztályvezető-helyettese.

Borderless Europe[szerkesztés]

Nemzetközi konferencia a Kodolányi János Főiskolán 2013. október 25-26-án. Az előadások elsősorban az Európai Unió bővítésével, a regionalizmussal, a nemzeti és az uniós identitás kulturális kettősségével, biztonságpolitikával, az EU fenntartható fejlődésével és gazdasági válságával foglalkoztak. Felszólalt Schöpflin Györgyeurópai parlamenti képviselő, Balázs Péter volt külügyminiszter, valamint Dux László, a Külügyminisztérium EU Bel- és Igazságügyi és Bővítési Főosztályának vezetője. [6][halott link] [7]

National Question In Central Europe[szerkesztés]

Kiadványok[szerkesztés]

Cultural Relations Policy News and Background[szerkesztés]

Az intézet 2012-ben indította útnak a Cultural Relations Policy News and Background online havi magazint.[8] A kiadvány célja az aktuális nemzetközi politikai eseményekről való tájékoztatás. A kiadvány cikkeinek túlnyomó részét az intézeti gyakornokok írják. A magazin főszerkesztője Balogh Eszter.

Cultural Relations Quarterly Review[szerkesztés]

A Cultural Relations Quarterly Review az intézet negyedévente megjelenő online folyóirata, melyben fiatal kutatók, az intézet gyakornokai valamint tanácsadó testületének tagjai részletes, mélyreható elemzéseket publikálhatnak az adott negyedév legfontosabb világpolitikai történéseiről. A folyóirat nemzetközi szerkesztőbizottsága:

  • Tzong-Ho Bau
  • Ehud R. Toledano
  • Rafael Antônio Duarte Villa
  • Igor Okunev
  • Farhan Hanif Siddiqi
  • Bezen Balamir Coşkun
  • Robert Schrire
  • Koller Boglárka

The Human Rights Issues Series[szerkesztés]

Az The Human Rights Issues Series sorozat az egyetemes emberi- és személyi szabadságjogokra, illetve az ezek alkalmazásában történő aktuális változásokra összpontosítva feszeget releváns kérdéseket.

ICRP Research Papers Series[szerkesztés]

Az ICRP Research Papers Series sorozat lehetőséget kínál önálló kutatók számára tanulmányaik, kutatási eredményeik saját felelősségű megjelentetésére.

ICRP Resources[szerkesztés]

Az ICRP Resources sorozat online kutatási segédanyagot biztosít minden, nemzetközi kapcsolatok szakon tanuló, vagy a témában kutató és érdeklődő személy számára.

Conference Publications[szerkesztés]

A konferencia kiadványok az intézet által szervezett eseményekhez köthető tudományos előadások publikációit tartalmazzák.

Blog[szerkesztés]

Az intézet blogja 2013-as indulása óta lehetőséget biztosít a fiatal szakértőknek, hogy a legaktuálisabb és a legfontosabb nemzetközi eseményekről kötetlen formában fejtsék ki véleményüket, álláspontjukat. [9]

Források[szerkesztés]

További információ[szerkesztés]