Ignite (mikroprocesszor)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
IGNITE
IGNITE Ia mikroprocesszor
IGNITE Ia mikroprocesszor

Gyártás 1994–
Tervező Nanotronics, PTSC
Architektúra 32 bites RISC Veremgép

Az IGNITE (korábban ShBoom és PSC 1000) egy verem alapú RISC mikroprocesszor architektúra.[1] Az architektúrát eredetileg a Nanotronics cég fejlesztette, amit később felvásárolt a Patriot Scientific Corporation. Az IGNITE mikroprocesszor egyike annak a nagyon kevés kereskedelmi célú mikroprocesszornak, ami a verem-alapú számítási modellt alkalmazza. Ennek az egyedi architektúrának a célalkalmazásai elsősorban a beágyazott eszközök (az alacsony teljesítményfelvétel miatt) és a verem-alapú virtuális gépek hatékony, hardveres implementációi, mint pl. a Java virtuális gép vagy a Forth programnyelv mögött álló, azt végrehajtó virtuális gép, vagy Postscript értelmező. Sajnálatos módon az IGNITE processzor nem ért el nagy piaci sikereket.

Jellemzők[szerkesztés]

A processzor 32 bites RISC-típusú veremszervezésű gép, bájtsorrendje big-endian, 52 általános célú 32 bites regisztere van. A Java bájtkódot könnyedén képes futtatni, mivel utasításai szinte teljesen megfeleltethetők a Java virtuális gép utasításainak. A mikroprocesszor belsőleg két egységből áll, egy mikroprocesszor egységből (Microprocessing Unit, MPU), amely egy kétvermes nulla-operandusú kialakítás, és egy virtuális perifériaegységből (Virtual Peripheral Unit, VPU), amely vezérli az időzítéseket, szinkron adatátvitelt, jelkimeneteket, DRAM-frissítést és emulálja a perifériás eszközöket. A fizikailag címezhető memória mérete 4 GiB, de az eszköz virtuális memória-támogatással is rendelkezik. Megszakítási rendszere 8 szintes, 8 szintes beépített DMA vezérlőt is tartalmaz. 100 kivezetéses TQFP tokozásban forgalmazzák.[2]

Figyelemre méltó sajátosságok[szerkesztés]

Szokatlan veremalapú felépítése mellett az IGNITE mikroprocesszor olyan egyéb kiemelkedő jellemzőkkel bír, mint pl. a mikrociklusok az utasításkészletben és a 32 bites utasításszón belül akár 4 utasítás kódolása. (A veremalapú gépek amúgy is nagy kódsűrűséggel rendelkeznek, de ez még erre is rátesz egy lapáttal.)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. PSC1000 Microprocessor Reference Manual. Patriot Scientific Corporation (1999) 
  2. George William Shaw: PSC1000™ Microprocessor Reference Manual (angol nyelven) (PDF) pp. 1–246. Patriot Scientific Corporation, 1999. március 25. (Hozzáférés: 2013)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Ignite_(microprocessor) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]