Ugrás a tartalomhoz

Iglu

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Egy félig kész iglu
Frobisher-öböl, Charles Francis Hall illusztrációja (1865)

Az iglu vagy hókunyhó egy hagyományosan eszkimók által hóból épített menedék. Az iglu az eszkimó megfelelője a ház vagy otthon szónak,[1] ami nem korlátozódik kizárólag hóból épített házra, használják azt akár egy sátorra vagy egy modern épületre.[2][3] Mindazonáltal az iglu szót az eszkimókon kívül általában a tömör hóból épített kupola formájú menedékekre használják csak.

Habár az iglut általában az eszkimókkal hozzák összefüggésbe, azt csak a Kanada középső tájain és Grönland Thule területén élők építették inkább. A többi eszkimó a havat csak mint hőszigetelőt használta bálnacsontból készített otthonaikhoz. A hó azért hőszigetelő, mert kristályai levegőt ejtenek csapdába. Amíg a kinti hőmérséklet akár -45 °C-ig is süllyedhet, addig a benti elérheti a 16 °C-t csupán a test melegétől fűtve.[4]

Hagyományos típusok[szerkesztés]

Három különböző méretű iglut készítenek, mindet más célra.

  • A legkisebbet egy-két éjszaka idejére építették akár a tenger jegére vadászatok alkalmából.
  • A következő méretű iglut már két család is lakhatja. Ezt hosszabb távra építik és kisebb településeket alkothatnak.
  • A legnagyobb iglukat akár 20 eszkimó is lakhatja. Szokásosan párban építik őket, az egyik egy átmeneti iglu ünnepi alkalmakra, a másikat pedig lakásnak. Ez utóbbiak ötszobásak is lehetnek. Másik módja a hatalmas igluk építésének a kisebb igluk összekötése hócsatornákkal, amelyek egy nagy iglut alkotnak. A legnagyobb igluk szolgáltak helyül a közösségi összejöveteleknek, ünnepeknek.

Egyéb érdekesség[szerkesztés]

Az iglu feltűnik Nunavut címerében.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Iglu. Asuilaak Living Dictionary. [2019. augusztus 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. augusztus 29.)
  2. The Mackenzie Inuit Winter House. [2012. április 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. május 4.)
  3. Reconstructing traditional Inuit house forms using three-dimensional interactive computer modelling
  4. How Warm is an Igloo?, BEE453 Spring 2003 (PDF)

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Igloo
A Wikimédia Commons tartalmaz Iglu témájú médiaállományokat.
File:Wiktionary-logo-hu.svg
Nézd meg az iglu címszót a Wikiszótárban!