Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) szócikkből átirányítva)
Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ)

Tiviksz.jpg
Adatok
Elnök Nacsa Lőrinc
Elnökhelyettes Sokolowski Márk
Alelnök Vörös Mátyás
Tisóczki Flóra
Barcza Attila
Vida Zoltáb
Váraljai Zoltán
Dudás István
Rákos Szabolcs
Mészáros Gergely

Alapítva 2001
Székház 1141 Budapest, Bazsarózsa u. 69.

Ideológia kereszténydemokrácia
Politikai elhelyezkedés jobboldal
Parlamenti jelenlét 2008 óta (KDNP-frakcióban)
Hivatalos színei lila
Weboldala

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) és a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség (MKDSZ) ifjúsági társszervezete. Az IKSZ tagjai közül 2008-tól országgyűlésbe is bekerült Rétvári Bence akkori IKSZ elnök, mivel 2008 februárjában Budapest 15. választókerületében országgyűlési képviselővé választották. 2010-ben Stágel Bence IKSZ elnök országos listáról került a Parlamentbe a köztársasági elnökké megválasztott Schmitt Pál helyére.

Célkitűzései, tevékenysége[szerkesztés]

A kereszténydemokráciát, értékmegőrző világszemléletet magukénak valló, közéleti szerepre készülő fiatalok számára kíván fórumot teremteni, ezzel párhuzamosan pedig a keresztény vallási és nemzeti értékek ápolását és terjesztését tűzte ki maga elé legfőbb feladatnak. Működése során az ország – különösen az ifjúságot érintő – problémáinak feltárására, azokra gyors, pontos válaszok megfogalmazására törekszik.

Céljai eléréséhez rendszeresen szervez közéleti előadássorozatokat, indít politikai jellegű kezdeményezéseket, rendszeresen állást foglal aktuálpolitikai kérdésekben (elsősorban ifjúsági és egyházi ügyekben), részt vesz az ifjúságpolitikai párbeszédben és segít a KDNP és az MKDSZ kezdeményezéseiben, rendezvényein is.

Az IKSZ tevékenységéhez kötődik még a Morus Szent Tamás Kör, amely Dr. Rétvári Bence kezdeményezésére jött létre 2004 februárjában.[1] A Kör a keresztény értékrendű, közéleti érdeklődésű fiatalok fórumaként működik.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]