III. Joscelin edesszai gróf

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
III. Joscelin edesszai gróf
Született
Elhunyt
HázastársaAgnes von Milly
Gyermekei
  • Beatrix de Courtenay
  • Agnès of Courtenay
SzüleiSzahjúni Beatrix
II. Joscelin edesszai gróf
Foglalkozása
Tisztsége
  • Marshall of kingdom of Jerusalem (1156–1159)
  • seneschal of kingdom of Jerusalem (1174–1190)
SablonWikidataSegítség

III. Joscelin (? – 1190-es évek) Edessza grófja (1159 – 1190 után).

II. Joscelin, és felesége, Beatrix fia. Édesapjától örökölte a grófi címet, annak ellenére, hogy Edesszát 1144-ben elfoglalták, és maradványait (ideértve a Turbesszel uradalmát is), elfoglalták vagy eladták évekkel azelőtt, hogy apja örökébe lépett volna.

Joscelin a Jeruzsálemi Királyságban élt, és sikerült elég földet szereznie Akko környékén ahhoz, hogy Joscelin őrgrófja lehessen. A nővére, Courtenay Ágnes volt az első felesége Amalrik jeruzsálemi királynak, (aki azzal a feltétellel lehetett király, hogy elválik Ágnestől), valamint IV. Balduin és Szibilla édesanyja is. A Harimi csatában Nur ad-Din Zengi foglyul ejtette III. Joscelint. Fogoly is maradt egészen 1176-ig, amikor is Ágnes kifizetett érte 50 000 dénárt váltságdíjként (akkoriban egy kisebb királyt vesztegettek ennyiért), valószínűleg némi királyi segítséggel. Nemsokára az unokaöccse, Balduin kinevezte Jeruzsálem névleges udvarmesterének. Riválisa a király apai ági rokona, III. Rajmund tripoliszi gróf volt.

1185-ben Joscelin követként érkezett a Bizánci Birodalomba.

  1. a b Identifiants et Référentiels (francia nyelven). Agence bibliographique de l'enseignement supérieur. (Hozzáférés: 2019. július 8.)
  2. p24821.htm#i248209