II. Nakamura Sidó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
II. Nakamura Sidó
Nakamura shidou 2010 8 29 2.jpg
Életrajzi adatok
Születési név Ogawa Mikihiro
Művésznév 二代目 中村 獅童, Nidaime Nakamura Shidō
Született 1972szeptember 14. (43 éves)
Tokió
Származás  Japán
Házastárs Takeuchi Yuko (2005–2008)

II. Nakamura Sidó weboldala
II. Nakamura Sidó az IMDb-n

II. Nakamura Sidó (二代目 中村 獅童, Nidaime Nakamura Shidō, születési nevén Ogawa Mikihiro; 1972. szeptember 14.) japán kabuki- és filmszínész. Számos japán drámasorozat sztárja, de nemzetközi produkciókban is szerepelt, például Clint Eastwood Levelek Ivo Dzsimáról című filmjében és Jet Li Félelem nélkül című filmjében.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Híres kabukicsaládba született, édesapja, I. Nakamura Sidó, illetve nagyapja is kabukiszínész volt, de szinte az összes közeli rokona ezzel foglalkozik. Kilencévesen kezdte a színészi szakmát, de a húszas évei közepéig nem kapott jelentősebb szerepeket, családja hírneve ellenére sem. 2002-ben így a filmezés felé fordult, a Pingpong című mangafeldogozásban egy kopaszra nyírt asztalitenisz-fenegyereket alakított, s a szerep elindította filmes karrierjét és számos díjat is hozott a színésznek. Ezután egy neurózisban szenvedő férjet alakított a Be With You című romantikus drámában. Nem sokkal a forgatás befejezése után feleségül vette filmbeli kedvesét, Takeuchi Yukot, 2008-ban azonban elváltak; egy fiuk született. 2006-ban a Félelem nélkül című kínai filmben Jet Li ellenfelét játszotta.

Filmes sikerei miatt számos kabukiszerepet is kapott és mára az egyik legígéretesebb kabukiszínészként tartják számon Japánban.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]