Ugrás a tartalomhoz

I. e. 371

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Évszázadok: i. e. 5. századi. e. 4. századi. e. 3. század

Évtizedek: i. e. 420-as éveki. e. 410-es éveki. e. 400-as éveki. e. 390-es éveki. e. 380-as éveki. e. 370-es éveki. e. 360-as éveki. e. 350-es éveki. e. 340-es éveki. e. 330-as éveki. e. 320-as évek

Évek: i. e. 376i. e. 375i. e. 374i. e. 373i. e. 372i. e. 371i. e. 370i. e. 369i. e. 368i. e. 367i. e. 366

Események[szerkesztés]

Görögország[szerkesztés]

  • a görög városállamok Spártában békekonferenciát tartanak, de II. Ageszilaosz spártai király (Athén támogatásával) nem engedélyezi, hogy Thébai egész Boiótia nevében aláírja a szerződést. Epameinóndasz thébai államférfi (és a boiótiai szövetség öt vezetőjének egyike) fenntartja álláspontját, mire Thébait kizárják a szerződésből.
  • A konferencia kudarcát követően Spárta megtámadja Thébait és a leuktrai csatában döntő vereséget szenved, I. Kleombrotosz király is elesik. Epameinóndasz új taktikát alkalmaz, nem az ellenség leggyengébb, hanem legerősebb pontját támadja jelentős túlerővel. A csata eredményeképp a boiótiai szövetség fennmaradt.
  • Athén nem üdvözli a thébaiak győzelmét, tart a katonailag sikeres Thébai fokozódó agresszivitásától. Perzsia és Thébai megújítja korábbi szövetségét.
  • Spárta veresége után Árkádia kinyilvánítja függetlenségét. Újjáépítik Mantineiát, létrehozzák az árkádiai szövetséget és megalapítják Megalopolisz városát.
  • I. Kleombrotoszt fia, II. Ageszipolisz követi Spárta élén.

Természettudomány[szerkesztés]

Születések[szerkesztés]

Halálozások[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) 371 BC című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.