Ugrás a tartalomhoz

I. e. 375

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Évszázadok: i. e. 5. századi. e. 4. századi. e. 3. század

Évtizedek: i. e. 420-as éveki. e. 410-es éveki. e. 400-as éveki. e. 390-es éveki. e. 380-as éveki. e. 370-es éveki. e. 360-as éveki. e. 350-es éveki. e. 340-es éveki. e. 330-as éveki. e. 320-as évek

Évek: i. e. 380i. e. 379i. e. 378i. e. 377i. e. 376i. e. 375i. e. 374i. e. 373i. e. 372i. e. 371i. e. 370

Események[szerkesztés]

Görögország[szerkesztés]

  • Pelopidasz a thébai szent csapat élén a boiótiai Orkhomenoszba indul, mert megtudta, hogy annak spártai helyőrsége Lokriszba vonult. A város közelében azonban tudomására jut, hogy időközben a spártaiak megerősítették a helyőrséget. A thébaiak visszafordulnak, de útközben összetalálkoznak a Lokriszból visszatérő eredeti, jelentős létszámfölényben lévő spártai kontingenssel, amelyet a tegürai csatában megfutamítanak.
  • A görög városállamok a perzsa nagykirály kezdeményezésére megújítják a korinthoszi háborút lezáró ún. király békéjét. Bár a szerződés garantálja a városállamok szuverenitását és tiltja a szövetségeket, Thébai nem hajlandó feloszlatni a boiótiai szövetséget.
  • Az oxübelesz ostromgép (nagy, állványra szerelt számszeríj) első használata.

Itália[szerkesztés]

  • Gaius Licinius Stolo és Lucius Sextius Lateranus néptribunusok benyújták a plebeiusok helyzetét erősítő Leges Liciniae Sextiae törvényjavaslataikat (korlátozzák a patríciusok által elfoglalható állami földeket, könnyítenek az adósok helyzetét, lehetővé teszik plebeiusok consullá való megválasztását). A javaslatok a patríciusok ellenállásával találkoznak és a többi néptribunus segítségével megakadályozzák megszavazásukat. Stolo és Lateranus ezután öt éven keresztül megvétózza a közhivatalnokok (aedilisek, praetorok, consulok és censorok) megválasztását (i.e. 370-ben a háborús helyzet miatt ettől eltekintettek).

Kína[szerkesztés]

Születések[szerkesztés]

Halálozások[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) 375 BC című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) 375 v. Chr. című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.