I. Jeremiás moszkitó király

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
I. Jeremiás
Moszkitó Királyság uralkodója
Uralkodási ideje
1687 1718
ElődjeOldman
UtódjaII. Jeremiás
Született1639
Elhunyt1718 (78-79 évesen)
ÉdesapjaOldman moszkitó király
GyermekeiII. Jeremiás
SablonWikidataSegítség

I. Jeremiás a Moszkitó Királyság uralkodója volt 1687-től haláláig, 1718-ig. 

Uralkodása[szerkesztés]

A 18. században több angol utazó is járt a közép-amerikai országban, de az egyik legteljesebb leírás a csak W. M.-ként ismert kalóz-kalandortól származik. Megtudhatjuk, hogy az ország legnépesebb "városa" Cabo Gracias a Dios volt, de a királyi család a közeli Sandy Bay-en lakott. A csupán faházakból álló épületegyüttesben lakott a király, két felesége, három lánya, valamint a szolgálónép. A feljegyzések szerint az uralkodó alacsony, barna bőrszínű volt hosszú fekete hajjal. Feleségeit és lányait valamivel világosabbnak és csinosnak ábrázolta. A leírásban egyedül a király nevét, becsült életkorát és halálának időpontját említik. Feltételezések szerint ő lehetett az utolsó teljes moszkitó származású uralkodója az országnak, mivel az őt követő királyok már félig zámbó származásúak voltak. 1718-as halálát követően II. Jeremiás lett a moszkitók királya.

További információk[szerkesztés]

  • Buyers, Christopher: Mosquitos (angol nyelven). The Royal Ark, 2010. [2019. január 31-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. február 11.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Jeremy I című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.