II. Jeremiás moszkitó király

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
II. Jeremiás
Moszkitó Királyság uralkodója
Uralkodási ideje
1718 1729
ElődjeI. Jeremiás
UtódjaI. Péter
Született1639
Elhunyt1729 (89-90 évesen)
ÉdesapjaI. Jeremiás moszkitó király
Gyermekei
SablonWikidataSegítség

II. Jeremiás 1639 körül született Sandy Bayen, szülei ismeretlenek, egyes feltételezések szerint elődje törvénytelen fia volt, bár emiatt megválasztásának ténye kétségeket vetett volna fel.

Uralkodása, rokonsága[szerkesztés]

1718-ban I. Jeremiás halálával őt választották meg Moszkitó Királyság új uralkodójának. Legfőbb célja és sikere egy spanyolellenes szövetség létrehozása Nagy-Britannia részvételével. Spanyol források gyakran Bernabé-ként nevezik, egyesek szerint ez lehetett a valódi neve és csak az angolokkal való kapcsolat alkalmával használta a Jeremiás (angolul: Jeremy) nevet. Feltételezések szerint ő valójában egy trónkövetelő volt, mások arra a megállapításra jutottak, hogy a két Jeremiás egy és ugyanaz az uralkodó volt. Cáfolja ezt a feltételezést, hogy I. Jeremiást az 1699-es találkozó alatt 60 év körülinek írták le, így kevés az esélye annak, hogy ugyanaz az ember 80-85 évesen uralkodjon az 1720-as években.

A spanyol kormányzó többször is értékes ajándékokat küldött a királynak, azzal a reménnyel, hogy sikerül befolyást gyakorolniuk a moszkitó népre. A visszautasított ajándékok és a sorozatos határsértések miatt a Spanyol Birodalom már-már az apró királyság lerohanását tervezte, mígnem 1720 június 25-én II. Jeremiás és Nicolas Lawes, Jamaica kormányzója szövetséget nem kötött a brit birodalom nevében. Ennek az aktusnak a részekén egy 50 fős felszabadított rabszolgákból álló hadsereg érkezett a tengerparti országba. A marúnok a vitatott spanyol-moszkitó határ közelében telepedtek le, jelentős kiváltságokat élvezve. Az uralkodó házasságáról nem maradtak fenn információk, de annyi biztos, hogy két fiút, (Eduárd és György) hagyott hátra. A trónt öccse, Péter örökölte 1729-ben.

További információk[szerkesztés]

  • Buyers, Christopher: Mosquitos (angol nyelven). The Royal Ark, 2010. [2019. január 31-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. február 11.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Jeremy II című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.