I. Idrísz idríszida imám

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(I. Idrísz marokkói imám szócikkből átirányítva)
I. Idrísz
إدريس بن عبدالله
A dinasztiaalapítóra emlékező Muláj Idrísz mecset minaretje
A dinasztiaalapítóra emlékező Muláj Idrísz mecset minaretje

Marokkó
Idríszida dinasztia
Uralkodási ideje
789 791
Elődjenem volt
UtódjaII. Idrísz
Életrajzi adatok
UralkodóházIdríszidák
Született745
Arab-félsziget[1]
Elhunyt791 (46 évesen)
Marokkó
NyughelyeMoulay Idriss
ÉdesapjaAbdalláh Al-Kamil
Édesanyja'Atika bint Abdulmalik
GyermekeiIdrís II
A Wikimédia Commons tartalmaz I. Idrísz
إدريس بن عبدالله
témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

I. Idrísz vagy Idrísz ibn Abdalláh (arabul: إدريس بن عبدالله Idrīs ibn ‘Abdallāh; 745791) a marokkói Idríszida dinasztia alapítója.

Idrísz sírja Moulay Idrissben (a zöld tetejű épület a bal alsó sarokban).

Élete[szerkesztés]

Idrísz Ali ibn Abi Tálib, az első imám, Mohamed próféta vejének volt az ükunokája, így a próféta egyenesági leszármazottja. 786-ban részt vett az unokaöccse, al-Huszajn ibn Ali ibn al-Haszan hidzsázi felkelésében, és a fahhi csata után Egyiptomon keresztül nyugatra menekült.

788-ban érkezett a mai Marokkó területére, a korábbi római városba, Volubilisbe (akkori nevén Valili) ahol a berberek auraba törzsének vezetője, Isak ibn Mohammed menedéket biztosított a számára és később feleségül adta hozzá a lányát és imámmá kiáltotta ki. A berberek segítségével Idrísz elkezdte a környező, muzulmán, keresztény vagy pogány települések meghódítását. Idrísz a következő évben (i. sz. 789.) megalapította Fez városát.

Halála[szerkesztés]

Tlemcen városának meghódítása után az Abbászida uralkodó, Hárún ar-Rasíd figyelme a veszélyesen megerősödött valamikori lázadóra irányult és 791-ben egy orgyilkossal megmérgeztette. Idrísznek halálakor nem volt fiú utódja, de a berber törzsfő lánya két hónappal később fiút szült neki, aki az imám hűséges felszabadított rabszolgája, Rasíd támogatásával örökölte apja címét.

Idrísz ibn Abdalláh az általa alapított Moulay Idriss városban van eltemetve.

Források[szerkesztés]

  • Julien, Charles-André, Histoire de l'Afrique du Nord, des origines à 1830, original edition in 1931, new edition by Payot, Paris, 1994
  • Abum-Nasr, Jamil M. (1987). A History of the Maghrib in the Islamic Period.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Idris I of Morocco című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

  1. Dictionary of African Biography (angol nyelven). Oxford University Press, 2012