Hypocaustum

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Aquincumi hypocaustum
Villa Rustica bei Seeb” hypocaustuma, Winkel, Svájc
„Villa Rustica” alaprajza, amelynek egy praefurniuma volt, Szentendre, Magyarország

A hypocaustum az ókori római lakóházak padló alatti levegőfűtési rendszere volt.

Működési elve[szerkesztés]

A rendszer meleg levegő áramoltatásával fűtötte ki az épületet. Három részből állt:

  • praefurnium - egy épületen kívüli fűtőház, rendszerint egy kőből kirakott, süllyesztett helyiség.
  • suspensura - tulajdonképpeni kis oszlopkákra helyezett, lebegtetett padló, amely alatt a meleg levegő keringett. Ennek magassága változó volt, annak függvényében, hogy az épületet mennyire kellett kifűteni a padló magasabb volt. Mivel nem minden esetben volt szükség a teljes felület kifűtésére, ilyenkor padló alatti keskenyebb vagy szélesebb csatornákban áramoltatták a levegőt.
  • tubulatio - a falakba épített szellőző rendszer, amelyen át a részlegesen erejét vesztett meleg levegő távozott. Ez ott készült, ahol a lebegtetett padló a falhoz csatlakozott.

Elterjedése[szerkesztés]

A hypocaustum a Római Birodalom északi provinciáiban terjedt el. Ilyen fűtőrendszer maradványok láthatók például Magyarországon is Aquincum, Ulcisia Castra, Intercisa romjai között. Leginkább a fürdőkben (therma) használták. Két napig fűtötték megállás nélkül a fürdő épülete alá süllyesztett kemencét, mire a hypocaustum rendszerének segítségével a megfelelő hőmérséklet kialakult a különféle fürdőhelyiségekben. Ilyenkor a csarnok padlója olyan meleg lett, hogy a fürdőzőknek speciális cipőt kellett viselniük, hogy a lábuk meg ne égjen.

A hypocaustumok használata a Római Birodalom bukása után is fennmaradt még jóideig. A kályhák elterjedése előtt így próbálták fűteni a középkori Európa kolostorait, királyi palotáit is.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Hypocausts
A Wikimédia Commons tartalmaz Hypocaustum témájú médiaállományokat.