Hosszú árnyak

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hosszú árnyak
SablonWikidataSegítség

A Hosszú árnyak (németül: Lange Schatten) Marie Luise Kaschnitz novellája. Azonos című gyűjteményes kötetében jelent meg 1960-ban. Magyarul a Huszadik századi német novellák című antológiában olvasható Győri Hanna fordításában.

Történet[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

A történet főszereplője egy Rosie nevű kamaszlány, aki egy olaszországi nyaralás során megtapasztalja, hogy jobb a szülők tanácsait követni, mint azoktól teljesen eltávolodni.

A családi nyaraláson unatkozó kamaszlány ugyanis elhatározza, hogy egyedül fog sétálni egyet, szüleinek pedig azt mondja, hogy képeslapot megy venni. Apja figyelmezteti, hogy senkivel se beszéljen és siessen vissza. A séta elején mindent nagyszerűnek és jelentőségteljesnek talál. Az utcákon nincsenek emberek, csak egy kutyával találkozik és egy kamaszfiút lát az egyik ablak mögött. A kutya a nyomába szegődik, és egy idő után a helybéli fiú is megjelenik az utcán és mindenáron meg akarja neki mutatni a környéket és elkísérni őt. Amit korábban olyan szépnek talált egyszerre csak elveszíti szépségét a szemében. Rosie már azt szeretné, ha a fiú hazamenne, azonban ő arra kéri, hogy ölelje át és csókolja meg. Ettől a lány megrémül és otthagyja a fiút.

Azonban a fiú egyszer csak újra megjelenik és látványosan meztelenre vetkőzik előtte. Amikor a meztelen fiú közeledik hozzá Rosienak apja tanácsa jut eszébe. Ezt követve mélyen és szigorúan a fiú szemébe néz, aki elszégyelli magát és elfut.

Rosie megkönnyebbülve indul vissza az úton, és ekkor veszi észre, hogy a nap már lemenőben van, és mindketten hosszú árnyékot vetnek.

A novellát a szerző a főszereplő kamaszlány szemszögéből meséli el. Központi témája a felnőtté válás konfliktushelyzete, illetve a szülő és gyermek viszonya.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Megjelenések[szerkesztés]

német nyelven[szerkesztés]

  1. Lange Schatten. In: Lange Schatten. Erzählungen. Claassen Verlag, 1960

magyarul[szerkesztés]

  1. Hosszú árnyak, Huszadik századi német novellák, Noran Könyvkiadó, 2006, ford.: Győri Hanna[1]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Kiegészítő irodalom[szerkesztés]

  • Verteidigung der Zukunft, Deutsche Geschichten, Marcel Reich-Ranicki, 1960-1980
  • Die Sagen des Olymp, Alexandru Mitru, Erster Band, ION Creanga Verlag Bukarest

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Lange Schatten című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]