Hollán László

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Hollán László (Budapest, 1936. február 22. –) magyar származású vegyész, kutató és szakértő a félvezető kristályok terén, műfordító, aki Gurdjieff teljes életművét magyarra fordította. A Magyarországi Gurdjieff Csoport vezetője.

Családja[szerkesztés]

Ősei között szerepel Hollán Ernő (1824-1900), dédapja Hollán Sándor (1846-1919) és nagyapja Hollán Sándor (1873-1919). Testvére Hollán Sándor (1933) festőművész.

Gyermekkor és iskolai évek[szerkesztés]

A háborút a nemzetközi Vöröskereszt védelme alatt álló Pannonhalmán élte át. Általános iskolai tanulmányait ott folytatta 1948-ig, amikor az államosítás miatt Budapestre költözött és a Petőfi Gimnáziumban tanult tovább. Származása miatt, kiváló bizonyítványa ellenére sem vették fel középiskolába 1950-ben, így tanoncként és gyárimunkásként dolgozott. Esti iskolában érettségizett, majd sztahanovistaként 1956-ban felvételt nyert a Budapesti Műegyetem vegyészeti karára.

1956-os forradalom és emigráció[szerkesztés]

Az 1956-os forradalomban aktívan részt vett, a Parlamentnél átélte a sortüzet, majd a Műegyetem által szervezett nemzetőrségben tevékenykedett. November 10-én lépte át a határt és Párizsba emigrált.

Tanulmányok és karrier[szerkesztés]

Diplomái:

  • Sorbonne (master)
  • ENSCP (műegyetem) 1962

PhD-fokozatát 1966-ban szerezte meg a CNRS keretén belül a Faculté d’Orsay-n.

1966 és 1992 között a Philips France (LEP) kutatója volt, szakértőként dolgozott a félvezető kristályok terén (epitaxiális növekedés). 1984-től igazgatói pozíciót töltött be.

Nyugdíjas évek és tevékenységek[szerkesztés]

1993-96 között a Francia ECTI (Volontaires Seniors France) keretén belül szakértőként részt vett a magyarországi ESPRIT programban.

A párizsi Institut Gurdjieff Paris tagjaként részt vett a magyarországi Gurdjieff-kör alapításában. Péterfalvi Mihály halála után annak vezetője lett. Gurdjieff teljes művét magyarra fordította.

Műfordításai[szerkesztés]

  • G. I. Gurdjieff: A mindenségről és mindenről avagy Belzebub elbeszélései unokájának. Az emberek életének páratlan és objektív kritikája; ford. Hollán László; Sophiris, Bp., 2003
  • G. I. Gurdjieff: Találkozások rendkívüli emberekkel; ford. Hollán László; Sophiris, Bp., 2001
  • G. I. Gurdjieff: Az élet csak akkor valóságos, amikor "én vagyok". A mindenségről és a mindenről harmadik sorozat; ford. Hollán László, Fecskés Judit; Püski, Bp., 2014
  • P. D. Ouspensky: Egy ismeretlen tanítás töredékei; ford. Hollán László et al. Budapest : Püski : Új Ág