Holcim Forum for Sustainable Construction

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Holcim Forum[1] a Holcim Foundation által a fenntartható építészet témakörében megrendezett nemzetközi konferenciasorozat. A szimpózium célja, hogy teret biztosítson a fenntartható építészetről folyó diskurzus számára építészek, mérnökök valamint építőipari szakemberek között, és ezáltal előmozdítsa a fenntartható építészet fejlődését. A Holcim[2] Forum az építőipar, az üzleti és a társadalmi élet szakértőit a fenntartható építészet legkülönbözőbb területeinek fejlesztésére, újító elképzelésekre és kézzelfogható megoldásokra ösztönzi.

A harmadik nemzetközi Holcim Forum[szerkesztés]

A Re-inventing Construction[3] (Az építészet újragondolása) témában megrendezett harmadik Holcim Forum-ra 270 nemzetközi szakértő érkezett összesen 39 országból. A 2010 áprilisában megtartott eseménynek Mexikóváros adott otthont. A nemzetközileg elismert szakértők előadásain és a kerekasztal megbeszéléseken túl a Forum négy műhelymunkának is helyet adott a következő témakörökben:

  • CO2-csökkentés (Reduce CO2) - Zéró emisszió technológiák;
  • A város mint forrás (Mine the city) - A logisztikától a városi anyagcsere körforgásig;
  • Az érintettek serkentése (Stimulate stakeholders) - Ösztönzés a végrehajtásban;
  • Játék az összetettséggel (Play with complexity) – Egységes megoldások és gazdaságosság.

Az eseményről szóló beszámolót a Holcim Foundation Foundations című kiadványában teszik közzé, melyet 2010. folyamán egy a Ruby Press[4] gondozásában megjelenő könyv követ majd.

Korábbi Holcim Forum-ok[szerkesztés]

A második Holcim Forum-ot a shanghai-i Tongji Egyetemen (Tongji University) rendezték 2007-ben Urban_Trans_Formation[5] azaz városi átalakulás címen. Az ezt megelőző Forum 2004-ben került megrendezésre Zürichben Basic Needs,[6] vagyis alapvető szükségletek témában.

Az Urban_Trans_Formation (2007, ISBN 978-3-7266-0080-8) és a First Forum (2004, ISBN 3-7266-0069-8) címen a Holcim Foundation[7] gondozásában kiadott publikációk betekintést adnak a szimpózium munkálataiba, összefoglalják annak javaslatait, illetve megörökítik a rendezvény szellemét, a résztvevők erőfeszítéseit. A publikációk pdf formátumban hozzáférhetőek a Holcim Foundation oldalán. Urban Transformation: a 2007-es fórum nyomán egy 400 oldalas esszégyűjtemény jött létre a városi körülmények jövőjéről több mint 50 kiváló építész, várostervező, politikus és művész részvételével a világ minden területéről. A könyv 2008-ban jelent meg (2008, ISBN 978-3-00-024878-8).

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Holcim Forum
  2. Holcim Hungária Zrt.
  3. arch daily
  4. Ruby Press
  5. Urban transformation
  6. Basic Needs
  7. Holcim Foundation

További információk[szerkesztés]