Hipparkhosz athéni türannosz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hipparkhosz athéni türannosz
Született i. e. 6. század
Athén
Elhunyt i. e. 514
Athén
Állampolgársága athéni
Szülei Hippias' and Hipparchus' mother
Peiszisztratosz athéni türannosz
Foglalkozása politikus
Halál oka emberölés
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Hipparkhosz athéni türannosz témájú médiaállományokat.

Hipparkhosz (ógörögül: Ἵππαρχος, meghalt i. e. 514-ben) athéni uralkodó, Peiszisztratosz egyik fia.

Habár a görögök úgy tartották, hogy testvérével, Hippiasszal együtt lettek Athén türannoszai apjuk, Peiszisztratosz i. e. 527 körüli halála után, Thuküdidész szerint Hippiasz egyedül uralkodott. Hipparkhosz a művészetek pártfogója volt, Szimónidészt is ő hívta Athénba.

I. e. 514-ben gyilkolták meg a zsarnokölők, Harmodiosz és Arisztogeitón. Hérodotosz és Thuküdidész szerint személyes indokok álltak a háttérben: Hipparkhosz beleszeretett Harmodioszba, aki viszont már szerelmes volt Arisztogeitónba. Miután Harmodiosz visszautasította őt, Hipparkhosz meghívta Harmodiosz lánytestvérét, hogy vegyen részt a pánathéni játékokon kaneforaként, csak azért, hogy meggyanúsíthassa, hogy már nem szűz. Ennek megtorlásaképpen gyilkolta meg őt Harmodiosz és Arisztogeitón.

A merényletet követően Hippiasz zord és kegyetlen türanosszá vált, i. e. 510-ben pedig I. Kleomenész spártai király letaszította a trónról. A modern tudomány azt a hagyományt, miszerint Hipparkhoszt nem csupán Hippiasz kiváltságos fivérének, hanem uralkodótársának tekintik, a gyilkosság után Harmodiosz és Arisztogeitón körül kialakult kultusznak tulajdonítja.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Hipparchus (son of Peisistratos) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.