Szürkeöves szemeslepke

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Hipparchia fagi szócikkből átirányítva)
Szürkeöves szemeslepke
Természetvédelmi státusz
Mérsékelten fenyegetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok
Törzs: Ízeltlábúak
Osztály: Rovarok
Rend: Lepkék
Család: Tarkalepkefélék
Nem: Hipparchia
Tudományos név
Hipparchia fagi
Scopoli, 1763
Hivatkozások
Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Szürkeöves szemeslepke témájú médiaállományokat és Szürkeöves szemeslepke témájú kategóriát.

A szürkeöves szemeslepke (Hipparchia fagi) a tarkalepkefélék családjába tartozó, Európától Közép-Ázsiáig elterjedt lepkefaj.

Megjelenése[szerkesztés]

A szürkeöves szemeslepke szárnyfesztávolsága 6,4-7,4 cm. Szárnyai sötétbarnák, csak a hátulsó szárny belső szegélye szürkés árnyalatú. Az elülső és a hátsó szárny szélénél széles fehér sáv fut végig, amit a hímen sűrű, szürkésbarna borítás fed (a hátsó szárnyon ritkábban). A sáv a nőstényen sárga árnyalatú és a barna borítás is csak helyenként, foltszerűen jelentkezik. A hímeknél az elülső szárny csúcsán és a hátsó szárny szélén középtájt kis fekete szemfolt látható, apró fehér pupillával. A nőstényeknél (és ritkán a hímeknél) még egy kisebb szemfolt jelentkezik, az elülső szárnyak középtáján (a cu érközben).

A szárnyak fonákja a felső oldalhoz hasonló, a szemfolt nagyobb, a hátsó szárnyak szürkésbarnán márványozottak és a széles fehér sáv belső határát egy vékony, zegzugos fekete csík alkotja. Az elülső szárny fonákján a világos szalag mély sárgásfehér, a fehér szín legfeljebb a felső szegélyen és a külső szögletnél bukkan elő.

Változékonysága nem számottevő.

Petéje nagy, fehér, bordázott.

Hernyója sárgásbarna, erős fekete hátvonala a fejhez közelítve elmosódik. Feje sárgásszürke, sötétebb, elmosódott, hosszanti csíkokkal.

Hasonló fajok[szerkesztés]

A fehéröves szemeslepke és a tarka szemeslepke hasonlít hozzá.

Elterjedése[szerkesztés]

Elterjedési területe Európától (inkább Dél- és Közép-Európa) egészen Kazahsztánig húzódik. Magyarországon a hegy- és dombvidékeken gyakori, bár mostanra létszáma megfogyatkozott.

Életmódja[szerkesztés]

Száraz, meleg bozótosok, erdőszélek, ligetek, ritkás erdők lakója.

Az imágó júniustól szeptemberig repül. A nőstény nyár közepén-végén a fűféle (Poaceae) tápnövény száraz leveleire rakja a petéit. A hernyó áttelel és a következő évben tavasz végén, nyár elején bábozódik be.

Magyarországon nem védett.

Források[szerkesztés]