Higany(I)-oxid

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Higany(I)-oxid
Mercury(I)-oxide-2D-dimensions.svg
2 dimenziós
szerkezet
Más nevek merkurooxid
Kémiai azonosítók
CAS-szám 15829-53-5
PubChem 16683011
EINECS-szám 239-934-0
SMILES
O1[Hg][Hg]1
Kémiai és fizikai tulajdonságok
Kémiai képlet Hg2O
Moláris tömeg 417,1794 g/mol
Megjelenés barna vagy fekete por
Halmazállapot szilárd
Sűrűség 9,8 g/cm³
Olvadáspont 100 °C
Oldhatóság (vízben) nem oldódik
Veszélyek
Főbb veszélyek erősen mérgező, hevítésre robban, kémiailag instabil
HAZMAT Class 6-1 Poison.png
(HAZMAT 6.1(a))
Rokon vegyületek
Rokon vegyületek higany(II)-oxid
Az infoboxban SI-mértékegységek szerepelnek. Ahol lehetséges, az adatok standardállapotra (100 kPa) és 25 °C-os hőmérsékletre vonatkoznak. Az ezektől való eltérést egyértelműen jelezzük.

A higany(I)-oxid, régies nevén merkurooxid egy szervetlen fémoxid, összegképlete Hg2O. Fekete vagy feketésbarna színű por, vízben oldhatatlan, mérgező. Kémiailag instabil vegyület, könnyen higany(II)-oxiddá és elemi higannyá alakul.

Fizikai és kémiai tulajdonságai[szerkesztés]

Fekete vagy feketésbarna színű por. Vízben oldhatatlan, de salétromsavban feloldható. Kémiailag instabil vegyület, könnyen higany(II)-oxiddá és elemi higannyá alakul. A higany(I)-oxid és a bárium-oxid elegye levegőn hevesen, robbanásszerűen reagál kén-hidrogénnel. Hidrogén-kloriddal kalomelt (higany(I)-klorid) képez. Hidrogén-peroxiddal érintkezve annak robbanásszerű bomlását okozza. Kénnel vagy foszforral ütésre, dörzsölésre robbanó elegyet alkot.

Balesetvédelem[szerkesztés]

A higany(I)-oxid erősen mérgező anyag, belélegezve, lenyelve vagy bőrön keresztül a szervezetbe jutva halált is okozhat. Kerülni kell a bőrrel való érintkezést. Nem éghető anyag, de melegítve ingerlő, maró vagy toxikus gázok szabadulnak fel vagy robbanás következhet be. Környezetre, főként a vízi élővilágra káros hatással van.

Források[szerkesztés]