Hevszureti

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hevszureti
Ország Grúzia
Népesség
Népességismeretlen
Népsűrűség3 fő/km²
Földrajzi adatok
Terület1036 km²
A Wikimédia Commons tartalmaz Hevszureti témájú médiaállományokat.

Hevszureti vagy Hevszuria (grúzul ხევსურეთი , jelentése: a völgyek földje) Grúzia egyik történelmi-etnikai régiója, az ország északkeleti részén, a Nagy-Kaukázusban. Ma a Mcheta-Mtianeti (მცხეთა-მთიანეთი) közigazgatási egység része. A téli lakossága mintegy 3200 ember (2010-es évek). A nagyobb települések (falvak) Barisakho és Shatili.

A régióról a történeti források hiánya akadályozza Hevszureti korai történelmének pontos megállapítását. A kereszténységet Tamara királynő alatt vette fel a lakosság, a 12. században, de inkább annak egy szinkretista formája jött létre a helyi, hegyi pogány hiedelmek és az ortodox kereszténység között. A terület hosszú ideig el volt vágva a világtól, míg végül a 20. század első felében utat építettek ide.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Khevsourétie című francia Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.