Herdersem

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Herdersem
Herdersem címere
Herdersem címere
Közigazgatás
RégióFlandria zászlója Flandria
KözösségA belgiumi flamand közösség zászlója Flamand Közösség
TartományKelet-Flandria zászlója Kelet-Flandria
JárásAalst
VárosAalst
Irányítószám9310
Népesség
Teljes népességismeretlen
Elhelyezkedése
Herdersem (Belgium)
Herdersem
Herdersem
Pozíció Belgium térképén
é. sz. 50° 58′ 17″, k. h. 4° 04′ 02″Koordináták: é. sz. 50° 58′ 17″, k. h. 4° 04′ 02″
A Wikimédia Commons tartalmaz Herdersem témájú médiaállományokat.

Herdersem belga település a flandriai Kelet-Flandria tartományban, Aalst körzetben található, közigazgatásilag Aalst (Kelet-Flandria) városának része. Területe 5,33 km², lakossága 2600 fő. A szomszédos Baardegem, Meldert és Moorsellel a „Faluintjesgemeenten” faluszövetség és hagyományőrző testület tagja.

Története[szerkesztés]

A település környéke már feltehetően a 7. században lakott volt, elsősorban a Dender folyó mellett található Ham környéke. Itt született Szent Gudula, aki Brüsszel védőszentje lett. Csak 868-869-ben tűnik fel a "Hardigisheim" név a lobbesi apátság birtoknyilvántartásában. A település neve, a szomszédos Baardegemhez hasonlóan, germán eredetű, alkotóelemei egy személynév (Hardigis), egy többes képző (inga) valamint egy helyhatározó (heim) összevonásából származik, és Hardigis leszármazottainak lakhelyét jelöli.

A falu és környéke a Flamand Grófsághoz tartozott és a 11. század körül a Herdersem család birtokában volt. A 13. századtól kezdve a falu többször is gazdát cserélt, míg a 16. században a neves Valdez család birtoka lett. A Valdez család feje 1620-ban bárói címet szerzett magának és leszármazottainak. A falu utolsó birtokosai a du Bois család volt.

Herdersem urainak bőkezűsége miatt a falu legnagyobb földbirtokosa a közeli affligemi apátság volt.[1]

A falu egészen 1977-ig önálló önkormányzattal rendelkezett, amikor összevonták Aalst városával. 1986-ban három szomszédos faluval együtt megalakították a "Faluintjesgemeenten" faluszövetséget.

Herdersem 1843. augusztus 11-én kapta meg címerét, amely ezüst mezőben három azúrkék sáv, közötte tíz fekete korong. Ezt arany pajzs veszi körül, amin nyolc azúrkék kereszt található. A címer mai formája a spanyol nemesúr, Don Gaspard de Valdez családi címerére vezethető vissza, aki 1620-ban szerezte meg a falut magának.[2]

Látnivalók[szerkesztés]

Herdersem egyik nevezetessége a falu védőszentje, Szent Antal ünnepnapján tartott megemlékezés, a St. Antoniusverering és az ünnepségek.

A falu szülöttei[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Herdersem Geschiedenis
  2. Belgische Gemeentewapens. [2007. augusztus 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. március 20.)